
Αλέκος Φασιανός: Ένας υπέροχος και ταπεινός άνθρωπος που λάτρεψε τη Μύκονο
Η πρώτη φορά που ήρθε στο νησί ήταν το 1960. Κάποια στιγμή, απέκτησε το δικό του σπίτι στον Άη Γιάννη, όπου πέρασε πολλά καλοκαίρια, έχοντας πάντα στο πλευρό του τη σύζυγό του, Μαρίζα. Ο σκηνοθέτης Αντώνης Κιούκας, μοιράζεται με το Mykonos Post στιγμές που έζησε με τον εμβληματικό ζωγράφο, ο οποίος αντιμετώπιζε με αδιαφορία τη διασημότητά του.
-
25.01.2022 Μαρίνος Βυθούλκας
Ήρθε στη Μύκονο το 1960. Εκείνη η πρώτη φορά ήταν αρκετή, όχι μόνο για να υπάρξει δεύτερη και τρίτη, αλλά και για να αποκτήσει το δικό του σπίτι στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ένα πανέμορφο και λιτό σπίτι, με σεβασμό στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, το οποίο κατασκεύασε ο Μαθιός Αποστόλου. Άλλωστε, ένας τόσο σεμνός, λιτός και ευφυής άνθρωπος, δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι διαφορετικό. Ο Αλέκος Φασιανός ήταν ένας εμβληματικός ζωγράφος, αλλά συνάμα και ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος. Στη Μύκονο, είχε κάνει τρεις εκθέσεις, ενώ έτρεφε μεγάλη αγάπη για το συγκεκριμένο νησί, που ήταν το δικό του ησυχαστήριο.
“Επισκεπτόταν αρκετά συχνά και το Cine Manto. Κάθε φορά που ερχόταν, τσακωνόμασταν, διότι ήθελε πάντα να πληρώνει το εισιτήριό του. Μολονότι ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικά επιτυχημένος σε αυτό που έκανε, ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε το όνομά του”.
«Επισκεπτόταν αρκετά συχνά το Cine Manto»
Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1935, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιανουαρίου, λίγες μέρες ύστερα από την πρωτοχρονιά του 2022, σε ηλικία 86 ετών. Η ζωή του ήταν γεμάτη από δημιουργία, έμπνευση και πάθος για ζωγραφική. Η Μύκονος, υπήρξε ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του. Την αγάπησε, την περπάτησε και ανακάλυψε τις ομορφιές που διαθέτει όλες τις εποχές του χρόνου. Σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή, δεν ήταν μόνος, καθώς είχε πάντα στο πλευρό του τη σύζυγό του, Μαρίζα. Ήταν σύντροφοι ζωής. «Ο Αλέκος Φασιανός απέκτησε το δικό του σπίτι στη Μύκονο και ερχόταν πολλά καλοκαίρια και όχι μόνο. Μάλιστα, επισκεπτόταν αρκετά συχνά και το Cine Manto. Κάθε φορά που ερχόταν, τσακωνόμασταν, διότι ήθελε πάντα να πληρώνει το εισιτήριό του. Μολονότι ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικά επιτυχημένος σε αυτό που έκανε, ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε το όνομά του. Ο Φασιανός ήταν το μεγαλύτερο κασέ στην ελληνική ζωγραφική και ο πιο εμπορικός εν ζωή Έλληνας ζωγράφος», εξομολογείται στο Mykonos Post ο σκηνοθέτης Αντώνης Κιούκας και διαχειριστής του Cine Manto.
“Ήταν ένας εξωστρεφής άνθρωπος και ταπεινός, μολονότι ήταν διάσημος στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει σπίτι Έλληνα εφοπλιστή, βιομηχάνου, μεγαλοπαράγοντα, πολιτικού που να μην έχει έργο του Φασιανού”
«Ζωγράφιζε όπως ανέπνεε»
Όσοι είχαν την ευτυχία και τη χαρά να γνωρίσουν από κοντά τον Αλέκο Φασιανό, μιλάνε για μια άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. «Ήταν ένας εξωστρεφής άνθρωπος και ταπεινός, μολονότι ήταν διάσημος στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει σπίτι Έλληνα εφοπλιστή, βιομηχάνου, μεγαλοπαράγοντα, πολιτικού που να μην έχει έργο του Φασιανού. Από την άλλη, όμως, ο ίδιος ήταν ένας εξαιρετικά απλός, γλυκός και κανονικός άνθρωπος που ζωγράφιζε όπως ανέπνεε. Η διασημότητα τού ήταν εντελώς αδιάφορη και αντιμετώπιζε τους ανθρώπους με μια απίστευτη ευγένεια και ενδιαφέρον», εξηγεί ο Αντώνης Κιούκας, ο οποίος είχε την χαρά και την τιμή να τον ζωγραφίσει ο ίδιος ο Αλέκος Φασιανός στον κήπο Μελετόπουλου, ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ. «Η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν ένα βράδυ στον κήπο του Cine Manto, το καλοκαίρι του 2019. Μάλιστα είχα τη χαρά και την ευτυχία να με σκιτσάρει σε ένα χαρτί», προσθέτει. Αυτός ήταν ο Φασιανός. Ένας απλός και συνάμα υπέροχος άνθρωπος. Ένας ζωγράφος που μόνο προσέφερε στις Τέχνες, αφήνοντας ένα ισχυρό και ανεξίτηλο αποτύπωμα στο πέρασμά του.