
Ανδριανή Κουφού: «Το εργαστήρι κατασκευής Καράβας διοργανώνεται από το 2004»
Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εορτασμών, η ΚΔΕΠΠΑΜ σε συνεργασία με τους Φίλους του Λαογραφικού Μουσείου, διοργανώνουν στις 11 και 12 Δεκεμβρίου το ετήσιο εργαστήρι κατασκευής Καράβας. H Πρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ, Ανδριανή Κουφού, μοιράστηκε με το Mykonos Post όλες τις λεπτομέρειες.
-
08.12.2021 Mykonos Post
Εάν υπάρχει μία περίοδος για την οποία ανυπομονούν μικροί και μεγάλοι κάθε χρόνο, αυτή είναι δίχως αμφιβολία η περίοδος των Χριστουγέννων! Μπορεί οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε πέρσι στις γιορτές να έβαλαν «φρένο» σε πολλές εκδηλώσεις, όμως, φέτος, σαν μια αχτίδα ελπίδας, γίνεται μια νέα προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν εορταστικές δραστηριότητες στο νησί. Το εργαστήρι κατασκευής Καράβας, που διοργανώνεται από το 2004, θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ στις 11.00 το πρωί -με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων λόγω κορονοϊού. Πρόκειται για μια διαδικασία, την οποία τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία, προκειμένου να «δουλέψουν» τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Άλλωστε, σε ποιο παιδί δεν αρέσουν οι χειροτεχνίες;

“Από προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι κάθε χρόνο, μικροί και μεγάλοι, περιμένουμε το εργαστήρι με πολλή λαχτάρα”
«Από το 2004 έως τώρα έχουμε κατασκευάσει ολόκληρο στόλο»
Η Πρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ, Ανδριανή Κουφού, μίλησε στο Mykonos Post για το φετινό εργαστήρι, τη χρονιά που ξεκίνησε να πραγματοποιείται, καθώς και για όλα όσα έχουν δημιουργήσει μέσα σε αυτά τα χρόνια. «Το εργαστήρι Καράβας διοργανώνεται από το 2004 στη φιλόξενη αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ, σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο και την κυρία Δήμητρα Νάζου. Η συγκεκριμένη ιδέα είχε ως στόχο την αναβίωση του τύπου καραβιών που κατασκεύαζαν οι Μυκονιάτες πρόγονοί μας και με τα οποία ταξίδευαν. Από το 2004 έως τώρα έχουμε κατασκευάσει ολόκληρο στόλο. Από τρεχαντήρια, σκούνες, ατμόπλοια, πειρατικά, υπερωκεάνια, μέχρι και αντιτορπιλικά», δηλώνει στο Mykonos Post.

«Υπάρχει ενδιαφέρον και η συμμετοχή αυξάνεται χρόνο με το χρόνο»
Πράγματι, οι κατασκευές κάθε χρόνο εντυπωσιάζουν, ενώ μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να περάσουν ποιοτικό και συνάμα διασκεδαστικό χρόνο σε αυτό το διαδραστικό εργαστήρι, που πέρα από το κομμάτι της κατασκευής, περιλαμβάνει και ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. «Το εργαστήρι Καράβας απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και πάνω (τα παιδιά μικρότερων ηλικιών θα μπορούν να προσέλθουν μαζί με κάποιον συνοδό), αλλά και σε ενήλικες. Από προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι κάθε χρόνο, μικροί και μεγάλοι, το περιμένουμε με πολλή λαχτάρα. Υπάρχει ενδιαφέρον και η συμμετοχή αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα η αίθουσά μας να γεμίζει με χρώματα, χαμογελαστά πρόσωπα και γιορτινή διάθεση», εξηγεί η Ανδριανή Κουφού, ενώ προσθέτει πως «Εμείς αγοράζουμε σκληρά χαρτόνια, σκοινιά, ξυλαράκια, καβίλιες, χρώματα και πινέλα. Η κυρία Νάζου κάθε χρόνο έρχεται με το πατρόν ενός πλοίου. Όλο το προσωπικό στη ΚΔΕΠΠΑΜ ετοιμάζεται, παίρνουμε τα ψαλίδια μας, τους κόφτες μας και προετοιμάζουμε το έδαφος, ώστε να διευκολύνουμε τα μικρά παιδιά». Τι γίνεται όμως με το πέρας του εργαστηρίου; Πού καταλήγουν άραγε οι δημιουργίες των συμμετεχόντων; Η Ανδριανή Κουφού απαντά πως «Όταν ολοκληρώνεται το εργαστήρι, ο καθένας μπορεί να κρατήσει το όμορφο δημιούργημά του, να το πάρει σπίτι του και να το στολίσει. Το πιο συγκινητικό είναι που όλοι φεύγουν με ένα τεράστιο χαμόγελο. Μάλιστα, πολλές φορές, περπατούν στον δρόμο, κρατούν το καράβι τους και το δείχνουν στους περαστικούς με καμάρι» .

“Όταν ολοκληρώνεται το εργαστήρι, ο καθένας μπορεί να κρατήσει το όμορφο δημιούργημά του, να το πάρει σπίτι του και να το στολίσει”
«Πολλοί νησιώτες αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο, στόλιζαν και εξακολουθούν να στολίζουν καράβι»
Η κατασκευή της Καράβας αποτελεί παράδοση για τους Μυκονιάτες, οι οποίοι με αυτόν το τρόπο τιμούν την ιστορία και την κληρονομιά τους. Κάθε Χριστούγεννα, το εργαστήρι έρχεται να υπενθυμίσει στους παλιούς και να μάθει στους νέους τη σημασία του καραβιού στην Αιγαιοπελαγίτικη Ιστορία και τον τρόπο με τον οποίο οι νησιώτες το τιμούν κάθε χρόνο στις γιορτές. «Εμείς στην ΚΔΕΠΠΑΜ φτιάχνουμε και μεγαλώνουμε κάθε χρόνο τον δικό μας στόλο. Κάθε χρόνο στις γιορτές τον στολίζουμε και τον εκθέτουμε. Ουσιαστικά, η κατασκευή Καράβας, θέλει να στείλει το δικό της μήνυμα. Πριν μερικά χρόνια -ακόμα και σήμερα- πολλοί νησιώτες, (αλλά και στην ευρύτερη Ελλάδα), οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν ναυτικοί, ψαράδες ή καραβοκύρηδες, από την ημέρα του Αγίου Νικολάου έως και την ημέρα των Θεοφανείων, αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο, στόλιζαν και αξακολουθούν να στολίζουν καράβι. Το στόλιζαν με φωτάκια, καρύδια, κάστανα, κουκουνάρια, ό,τι είχαν. Αυτά ήταν τα δώρα που έστελναν στους Αγίους και προσεύχονταν να τους προστατεύουν», εξομολογείται στο Mykonos Post η Ανδριανή Κουφού. Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και τα όμορφα ήθη και έθιμα του κάθε τόπου, ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο τις γιορτινές μέρες που διανύουμε.