
Γκαλερί Δύο Χωριά: Δύο νέες εκθέσεις του Alexander Ruthner και του Pablo Benzo
Στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, και συγκεκριμένα στην γκαλερί Δύο Χωριά της Μαρίνας Βρανοπούλου, θα εκτεθούν 109 έργα του Alexander Ruthner και ακόμη μία έκθεση με έργα του Pablo Benzo.
-
11.06.2021 Mykonos Post
Οι συνθέσεις της έκθεσης Volume Ι του Αλεξάντερ Ράθνερ (Alexander Ruthner) ολοκληρώθηκαν εν μέσω πανδημίας. Μοιάζουν σαν έργο αέναα εν εξελίξει, σαν σελίδες ενός ημερολογίου που γράφεται πηγαία και αβίαστα, με αυτοματισμό, και ταυτόχρονα με ένταση, σύντομες και εφήμερες πινελιές. Τα έργα του αυστριακού καλλιτέχνη (πίνακες ζωγραφικής και ψηφιακά κολάζ) αφήνουν πολλά παράθυρα ανοιχτά για ελεύθερες ερμηνείες και ενεργοποιούν το διάλογο με ποικίλα ερωτήματα.
Οι 109 πίνακες παρουσιάζονται σε ένα μικρό δωμάτιο στον πρώτο όροφο της γκαλερί Δύο Χωριά. Οι σκηνές μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε αιώρηση, περιμένοντας το αφήγημα που θα τις νοηματοδοτήσει. Και ταυτόχρονα κάθε «επεισόδιο» αυτής της συνολικής «τοιχογραφίας» απηχεί τη δική της αλλόκοτη οικειότητα, σαν να προέρχεται από μια παλιά ιστορία, ένα χλωμό φως πίσω από τα βάθη μιας άγνωστης χώρας. Αυτής που βρίσκεται μέσα σε όλους.
Η πηγή της έμπνευσής του προέρχεται από κάτι πραγματικό και συγκεκριμένο, βιώματα του ίδιου του καλλιτέχνη. Τα επεξεργάζεται, όμως, με γλώσσα ανάγλυφη και αλληγορική, με συμβολισμούς, λογοτεχνικά αρχέτυπα και σκοτεινές καρικατούρες. Και έτσι, η όλη σύνθεση δανείζεται την ατμόσφαιρα των παραμυθιών. Δημιουργική αφετηρία για τους πίνακες αυτούς, αποτέλεσαν οι σημειώσεις του Φραντς Κάφκα πάνω σε κομμάτια χαρτιού, όταν προσπαθούσε να αναρρώσει από τη θανατηφόρο φυματίωση στη Δυτική Βοημία. Πολύ αργότερα έμειναν γνωστές ως «αφορισμοί».
Όπως σχετικά σημειώνει η Μαρίνα Βρανοπούλου αντλώντας έμπνευση από κείμενα της διάσημης τεχνοκριτικού Cathryn Drake: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλοι αναγκαστήκαμε να γίνουμε «ταξιδιώτες της πολυθρόνας» για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, να σερφάρουμε στο διαδίκτυο αναζητώντας συμπόνια και συμπαράσταση, και το νόημα της ζωής».
Και παρακάτω: «Ακριβώς όπως ένα και μόνο απόφθεγμα εμπνέει μυριάδες σκέψεις και ερμηνείες, έτσι και οι πίνακες του Ruthner σπέρνουν διαφορετικές σημασίες στο ψυχικό έδαφος κάθε θεατή. Από τη φύση τους οι εικόνες λένε απείρως περισσότερα από τις λέξεις, οι οποίες επενδύουν πάρα πολλά σε πάρα πολύ λίγα – αν δεν είναι αρκετά ακριβείς, αυτό σημαίνει και τον θάνατό τους. Οι εικόνες μοιάζουν περισσότερο με τα βιώματα· Σ’ αυτές τις εικόνες μπορούμε να βιώσουμε τους εαυτούς μας».
Τα έργα της εγκατάστασης Volume 1 σαν ολική σύνθεση καλούν το θεατή να επιλέξει ο ιδιος τα πράγματα που ταιράζουν στην οπτική του. Ο ίδιος με απόλυτη ελευθερία θα επιλέξει το προσωπικό του αφήγημα. Από αυτόν εξαρτάται το νόημα και ο προορισμός που θα του δώσει. Κείμενα της Cathryn Drake και της συγγραφέως Josefine Hübler συνοδεύουν την έκθεση.
Η έκθεση Some velvet morning (Κάποιο βελούδινο πρωινό) του Pablo Benzo περιλαμβάνει καμβάδες και έργα σε χαρτί, που απεικονίζουν εικόνες νεκρής φύσης, με επιρροές Κυβισμού και Αφαίρεσης. Ο χιλιανός ζωγράφος απεικονίζει νεκρή φυσή (φρούτα και πιο προσφάτως, έπιπλα) απο το 2011. Τον ενδιαφέρουν οι γραμμές, οι φόρμες και τα χρώματα του αστικού τοπίου. Με αυτά εφορμά σε μία φορμαλιστική εξερεύνηση, που οδηγεί σε πρωτότυπες μετά-συνθέσεις. Τα έργα νεκρής φύσης δεν προκύπτουν από κάτι αφηρημένο. Κατάγονται από μια έντονη στιγμή, συνήθως με αφορμή ένα αντικείμενο. Ωστόσο, παρά τις απεικονιστικές αναφορές, με την επεξεργασία του Benzo, κάθε έργο τείνει τελικά προς την αφαίρεση και τον αυστηρό φορμαλισμό.
Εν προκειμένω, ανιχνεύει κανείς συγγένειες με την παράδοση του μαγικού ρεαλισμού που κυλάει στις φλέβες όλων των λατινοαμερικάνων δημιουργών. Τον έχουν επίσης βαθιά επηρεάσει ο ιταλικός φουτουρισμός του Giorgio Morandi, τα πορτρέτα και οι δομές του Francis Bacon και ο σουρεαλισμός του René Magritte.
Ο Μπένζο παρασύρεται από τις ροές της φόρμας, τις καμπύλες, τις γραμμές, τους τρισδιάστους όγκους. Οι ομαλές, οργανικές γραμμές και τα απαλά χρώματα αποτελούν μέρος ενός συνόλου που αναφέρεται σε κάτι οικείο και «πηγαίο»: Εμπειρίες του παρελθόντος, αναγνώσματα και άλλες ασυνείδητες εικόνες, που ξεπηδούν θραυσματικά και αυθόρμητα στον καμβά του καλλιτέχνη. Ταυτόχρονα συνιστούν μελέτες πάνω στο χρώμα, τη σύνθεση, την ποιότητα των γραμμών, τη διαφάνεια, τη γυαλάδα … Η έντονη τριβή με το μέσο οδηγεί σε απάτητα εδάφη, εκφραστικούς τρόπους, νωπούς συνειδησιακούς τόπους. Κάθε πινελιά εγείρει υπαρξιακά ερωτήματα, «σημειωτικές ματιές πάνω στην ανθρώπινη φύση και στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση».
Info
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 12 Ιουνίου παρουσία των δύο καλλιτεχνών.
Γκαλερί Δύο Χωριά
Στη Χώρα της Μυκόνου
Κατόπιν συνεννοήσεως στο +30 2289026429
Καθημερινά από τις 19:00 ως τις 00:00
Πηγή: mononews.gr