
Κορίνα Κοτσίρη: «Η τέχνη με κέρδισε γιατί ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή μου»
Από την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Μύκονο το διαδραστικό εργαστήριο «Melecta Festiva – Από τον μικρόκοσμο στα Αρχιτεκτονικά Κοστούμια», από την εκπαιδευτικό τέχνης Κορίνα Κοτσίρη. Το Mykonos Post επικοινώνησε μαζί της και εξασφάλισε όλες τις λεπτομέρειες.
-
01.10.2021 Άννυ Τζαβέλλα
Η Κορίνα Κοτσίρη γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε εκεί Graphic Design, ενώ σε ηλικία 22 ετών, αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα για να επεκτείνει τις γνώσεις της και την αγάπη της για την τέχνη. Το 2004 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές της, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως εκπαιδευτικός τέχνης, σχεδιάζοντας και συντονίζοντας δραστηριότητες με βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα για παιδιά και εφήβους. Το 2014 επέστρεψε στην Ελλάδα. Έκτοτε, συνεχίζει να υλοποιεί τέτοια προγράμματα, ώστε να έρχεται κοντά με την τέχνη, τόσο εκείνη όσο και οι «μαθητές» της. Από την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου η Κορίνα θα παρουσιάσει στη Μύκονο το εργαστήρι «Melecta Festiva – Από τον μικρόκοσμο στα Αρχιτεκτονικά Κοστούμια» σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου (Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.) και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και εφήβους, παρέχεται δωρεάν και έχει στόχο την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των νέων φέρνοντας τους σε επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό.
“Τα εργαστήριά μου είναι πάντα βιωματικού χαρακτήρα με διαδραστικές δραστηριότητες. Περνάω μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, διότι θεωρώ ότι ο κάθε ένας από εμάς έλκεται από κάτι διαφορετικό”.
Ποιοί ήταν οι λόγοι που σε ώθησαν να ασχοληθείς με την τέχνη και να γίνεις εκπαιδευτικός;
Ασχολούμαι με την τέχνη πάρα πολλά χρόνια. Με «κέρδισε» γιατί θεωρώ ότι ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή μου και επίσης ένιωθα πάντα μία εσωτερική ανάγκη να εκφραστώ. Η τέχνη μού το προσφέρει αυτό, καθώς δεν έχει όρια ή περιορισμούς. Εδώ και περίπου επτά χρόνια, πραγματοποιώ εργαστήρια. Επισκέπτομαι διάφορους χώρους, όπως δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και εκπαιδευτικά πάρκα. Απευθύνομαι σε όλες τις ηλικίες, ενώ οι δράσεις μου προσαρμόζονται ανάλογα. Υπάρχει, ωστόσο, μια συγκεκριμένη προσέγγιση στα εργαστήριά μου σχετικά με το τι σημαίνει τέχνη και πώς εγώ μπορώ να τη μεταδώσω στους συμμετέχοντες. Τα εργαστήριά μου είναι πάντα βιωματικού χαρακτήρα με διαδραστικές δραστηριότητες. Περνάω μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, διότι θεωρώ ότι ο κάθε ένας από εμάς έλκεται από κάτι διαφορετικό. Θέλω να δίνω σε όλους τη δυνατότητα να νιώσουν πιο κοντά στο θέμα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Τι είναι για σένα η τέχνη;
Δεν μπορώ να ορίσω το τι είναι ακριβώς η τέχνη για εμένα. Αυτό, όμως, που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι μου αρέσει να ζω μέσα από αυτήν, να μεταμορφώνω κάτι -είτε αυτό είναι το σώμα μου είτε ένα κομμάτι πηλού- και έπειτα αυτό να το επικοινωνήσω, ώστε να έχει μια δική του υπόσταση. Άσχετα αν θα κριθεί ως κάτι αισθητικά ωραίο. Είναι μια βαθιά μου ανάγκη και επιθυμία για μεταμόρφωση.
Ποιές είναι οι προηγούμενες συνεργασίες σου και τα θέματα που, κατά καρούς, έχεις χρησιμοποιήσει στα εργαστήριά σου;
Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με το θέατρο Act Πάτρας, την Γκαλερί Owl art, τα εκπαιδευτήρια Μαυρομμάτη-Πανταζόπουλος, το Παιχνιδαγωγείο Νέου Ψυχικού αλλά και με διάφορες άλλες οργανώσεις ή κέντρα. Όταν ξεκίνησα να στήνω όλα αυτά τα εργαστήρια σκέφτηκα πώς μπορώ ένα θέμα να το παρουσιάσω με έναν απολαυστικό και συνάμα διδακτικό τρόπο στον άλλον. Για παράδειγμα, είχα ως θέμα σε προηγούμενό μου εργαστήρι το πώς έχουν αποτυπωθεί τα λουλούδια στην τέχνη, ενώ μέσα από τη μουσική, τη ζωγραφική ή ακόμη και το σωματικό θέατρο προσπαθήσαμε να το εξερευνήσουμε πιο αναλυτικά. Πολλές φορές δημιουργούμε κατασκευές από την αρχή, ακούμε ήχους, βλέπουμε εικόνες, δοκιμάζουμε τη μιμητική και το θέατρο, ώστε να εισχωρήσουμε πιο βαθιά στο θέμα.
Τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες δείχνουν ενδιαφέρον για τη βιωματική μάθηση; Είναι κάτι που τους αρέσει;
Θεωρώ πως ναι, γιατί ταιριάζει πολύ περισσότερο στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, καθώς είναι πάντα πιο εύκολο να περάσεις μια πληροφορία με βιωματικό τρόπο. Κατανοείς καλύτερα το θέμα, χρησιμοποιείς τη φαντασία σου, εξωτερικεύονται τα ταλέντα σου και φυσικά είναι πιο διασκεδαστικό. Είναι μια πολύ πιο δημιουργική και ταυτόχρονα ψυχαγωγική ώρα για όλους.

Από Πέμπτη 7 έως Κυριακή 10 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί στη Μύκονο το διαδραστικό εργαστήρι «Melecta Festiva – Από τον Μικρόσκοσμο στα Αρχιτεκτονικά Κοστούμια». Πώς οργανώθηκε όλο αυτό;
Το εργαστήρι αυτό ήταν μια ιδέα που ήθελα να υλοποιήσω εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το πρόγραμμα ονομάζεται Melecta Festiva και στηρίζεται στο εκπαιδευτικό υλικό του εργαστηρίου LEM (Laboratoire d’Etude du mouvement) από τη σχολή École International de Théâtre Jacques Lecoq) στο Παρίσι. Ο τίτλος «Από τον Μικρόκοσμο στα Αρχιτεκτονικά Κοστούμια» είναι μια από τις θεματικές του. Πρόσφατα το πρόγραμμα αυτό επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποφάσισα το πρώτο του κομμάτι να το κάνω σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΠΑΜ στη Μύκονο. Για τη συγκεκριμένη, διαδραστική δράση έχω τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με το χορογράφο Σπύρο Κουβαρά και τον εικαστικό Βασίλη Καβουρίδη.
“Τα παιδιά θα μάθουν να εκτίθενται, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, να εκφραστούν, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, να υλοποιήσουν κάτι δικό τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να «βουτήξουν» σε ένα διαφορετικό και πιθανώς άγνωστο σύμπαν και να μάθουν μέσα από αυτή τη διαδικασία πράγματα για τον εαυτό τους που μπορεί να μην ήξεραν”.
Ποιά θα είναι η δομή του εργαστηρίου; Τι δραστηριότητες θα περιλαμβάνει;
Στο εργαστήρι αυτό θα μάθουμε για τη ζωή του μικρόκοσμου και συγκεκριμένα των εντόμων. Διάλεξα αυτό το θέμα γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα έντομα έχουν πολύ όμορφα χρώματα και διάφορες συμπεριφορές που τα κάνουν ξεχωριστά. Θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από την ταινία «Μικρόκοσμος» (1996), θα ακούσουμε ήχους της φύσης, θα δούμε εικόνες, και όλο αυτό θα μας οδηγήσει σε μία κατασκευή (που να θυμίζει έντομο), την οποία στο τέλος θα φορέσουμε. Σκοπός είναι να τη δημιουργήσουμε με τη φαντασία μας και όχι με ρεαλιστικό τρόπο. Θέλω τα παιδιά να
φτιάξουν μια κατασκευή ενός εντόμου έτσι ακριβώς όπως το φαντάζονται εκείνα. Θα τα δημιουργήσουμε με απλά υλικά όπως ξύλο, χαρτί, πλαστικό, ύφασμα, μπαλόνια, φωτάκια κ.α. Ο καθένας θα φτιάξει το δικό του «κοστούμι», ενώ παράλληλα θα βοηθάμε και ο ένας τον άλλον. Είναι μια ομαδική προσπάθεια.

Τι θεωρείς πως θα αποκομίσει ένα παιδί από αυτήν την εμπειρία;
Επειδή ξέρω να το διαχειρίζομαι και γνωρίζω το πως να το μεταδίδω, πιστεύω ότι θα το οδηγήσω ακριβώς εκεί που πρέπει. Σύμφωνα με το χαρακτήρα του κάθε παιδιού και με το τι θέλει να κάνει θα προχωρήσουμε ανάλογα. Η αποφυγή του ρεαλισμού, ωστόσο, είναι ο βασικός μου στόχος. Δεδομένου ότι το εργαστήρι είναι για ηλικίες από 12 έως 16 ετών, πιστεύω θα καταφέρω να το πετύχω, καθώς αυτές οι ηλικίες μπορούν να δημιουργήσουν πιο εύκολα αφηρημένες μορφές. Γενικά τα παιδιά είναι πιο ελεύθερα σε σχέση με τους μεγαλύτερους και χρησιμοποιούν περισσότερο τη φαντασία τους. Για αυτό μαρέσει πολύ να ασχολούμαι με τα παιδιά και τους νέους. Είναι αυτό που έχει πει και ο Πικάσο: «Every child is an artist» (σ.σ: Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης). Όπως σε κάθε εργαστήρι βιωματικού χαρακτήρα, τα παιδιά θα μάθουν να εκτίθενται, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, να εκφραστούν, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, να υλοποιήσουν κάτι δικό τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να «βουτήξουν» σε ένα διαφορετικό και πιθανώς άγνωστο σύμπαν και να μάθουν μέσα από αυτή τη διαδικασία πράγματα για τον εαυτό τους που μπορεί να μην ήξεραν. Θα γνωρίσουν έναν παράλληλο κόσμο που ζει μαζί με τον δικό μας. Πάνω από όλα, όμως, θα διασκεδάσουν. Στο τέλος του εργαστηρίου, μάλιστα, θα ήθελα πολύ αν το καταφέρουμε να κάνουμε και μια παρουσίαση, να δείξουμε δηλαδή και σε άλλους τις δημιουργίες μας. Πάλι με ήχους, ίσως και με βιντεοπροβολή. Να έχει μια μορφή παράστασης, ένα expodrame.
“Νιώθω πως η Μύκονος κατοικεί στην καρδιά μου. Πάντα ήθελα να την επισκεφτώ, ειδικά για την αρχιτεκτονική της, η οποία με εντυπωσιάζει”.
Ποιά είναι η σχέση σου με τη Μύκονο; Την έχεις επισκεφτεί στο παρελθόν ή έρχεσαι φέτος για πρώτη φορά λόγω του εργαστηρίου;
Η αλήθεια έιναι ότι δεν έχω ξανα έρθει στο νησί. Φέτος θα είναι η πρώτη φορά. Όμως, νιώθω πως η Μύκονος κατοικεί στην καρδιά μου. Πάντα ήθελα να την επισκεφτώ, ειδικά για την αρχιτεκτονική της, η οποία με εντυπωσιάζει. Έχει μια καλοδιατηρημένη Χώρα, με τα κλασικά κυκλαδίτικα σπίτια που με κάνουν να θαυμάζω πραγματικά την αισθητική της. Το εργαστήρι μου αποφάσισα να το πραγματοποιήσω στο νησί με τη βοήθεια του Βασίλη Καβουρίδη, ο οποίος είναι κάτοικος Μυκόνου και ήξερα ότι θα με βοηθήσει πραγματικά να υλοποιήσω την ιδέα μου. Ήταν γραφτό, λοιπόν, να γίνει εκεί. Ανυπομονώ ειλικρινά να τη γνωρίσω και καλύτερα.
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Το πρόγραμμα Melecta Festiva, όπως σας ανέφερα και νωρίτερα, έχει πολλές θεματολογίες. Την πρώτη θα την πραγματοποιήσουμε τώρα στη Μύκονο και τη συνέχεια του προγράμματος, σκοπεύω να την υλοποιήσω τον Νοέμβριο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Η επόμενη θεματική θα αφορά τις φυλές του κόσμου.