
Νίκος Ασημομύτης: Ο επιθεωρητής συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδος που έγινε οινοποιός
Ο εμπνευστής και δημιουργός του Οικολογικού Αγροκτήματος "Μυκόνου Βίωμα", Νίκος Ασημομύτης, περιγράφει στο Mykonos Post, την απόφαση να εγκαταλείψει μια πολλά υποσχόμενη καριέρα, να επιστρέψει στις ρίζες του και να αποδείξει πως η Μύκονος είναι ένα νησί που παράγει εκλεκτά κρασιά.
-
16.07.2021 Γεωργία Περιμένη
Τι κι αν η Σαντορίνη φημίζεται για τα οινοποιεία και τα κρασιά της, το γειτονικό και κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου διαθέτει εξίσου καλούς αμπελώνες και κρασιά για να περιηγηθείς και να δοκιμάσεις μια μοναδική εμπειρία wine tasting.
Το Mykonos Post επικοινώνησε με το Νίκο Ασημομύτη, ιδιοκτήτη του Οικολογικού Αγροκτήματος «Μυκόνου Βίωμα» που αποτελεί μια προσωπική και συνάμα βαθιά επιθυμία που υλοποιήθηκε το 1994 και είναι αποτέλεσμα της απόφασής του να εγκαταλείψει την Αθήνα και να επιστρέψει στον τόπο του και τις παραδοσιακές ασχολίες του νησιού.
Η οικογένειά του Νίκου Ασημομύτη είχε χωράφια στο Μαράθι και το Κουμίρι. Αργότερα, ενοικιάστηκε και αναπαλαιώθηκε ο εγκαταλελειμμένος αμπελώνας του μοναστηριού της Παναγίας Τουρλιανής στην Μαού Άνω Μεράς, έκτασης τριάντα έξι στρεμμάτων. Ο αμπελώνας αναπαλαιώθηκε και ξαναφυτεύτηκε με παραδοσιακές αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες, δηλαδή με Ασύρτικο, Αθήρι, Μονεμβασιά, Μαλαγουζιά, Αιγιαννίτης και Μανδηλαριά. Εκτός από το κρασί, εκεί παράγονται ξίδι, αμπελόφυλλα, πετιμέζι, καθώς και επιτραπέζια σταφύλια.

Η καλλιέργεια των αμπελώνων είναι βιολογική-βιοδυναμική, ακολουθώντας τις αρχές του Rudolph Steiner. Τι σημαίνει αυτό; Χάρη στο μικροκλίμα της περιοχής (ισχυροί βοριάδες και λειψυδρία) και στα πλούσια συστατικά του εδάφους, χωρίς χημικά και εντατικοποίηση, παράγονται υγιή σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας.
Με μια επίσκεψη στον αμπελώνα, γνωρίζεις μια εναλλακτική Μύκονο και ζεις μια αξέχαστη εμπειρία που θα σε φέρει κοντά στη φύση και θα σε γαληνέψει. Η οικογένεια Ασημομύτη, θα σε καλωσορίσει και θα σου δείξει όλο το μεγαλείο που κρύβει η γη, τα τοπικά προϊόντα, τον αμπελώνα, τα κρασιά.
Στο αγρόκτημα υπάρχουν 18 κυψέλες και παράγεται μέλι. Εκεί θα δεις επίσης σκύλους, γάτες, κότες, κατσίκες, γαλοπούλες, κουνέλια, την προβατίνα τους, τη Μαρουσώ και τη γαϊδουρίτσα, την Μαρίκα. Θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς επίσης το μποστάνι στο οποίο καλλιεργούνται βιολογικά εποχιακά λαχανικά και βότανα, ενώ μια απίστευτη μυρωδιά ψωμιού από τον ξυλόφουρνο θα σε κατακλύσει, ξυπνώντας μνήμες από το χωριό.
Ο Νίκος Ασημομύτης μιλάει στο Mykonos Post
“Το 1994 εγκατέλειψα την καριέρα μου ως επιθεωρητής συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδας και καθηγητής στα ΙΕΚ, για να ξεκινήσω αυτό το ιδιαίτερο πόνημα, καθώς είχε επέλθει κορεσμός και κούραση από τη ζωή στην Αθήνα. Αλλά πάνω από όλα με καλούσαν η πατρογονική γη της Μυκόνου και τα βιώματα που είχα από πατέρα και παππού, οι οποίοι έφτιαχναν το κρασί της χρονιάς, για την οικογένεια και την τέρψη φυσικά της παρέας. Ακόμη και στα χρόνια της Αθήνας, είχα δυο βαρελάκια και έβγαζα το κρασί μου, καθαρά από μεράκι. Κάποια μπουκάλια αυτών των πρώτων βημάτων μου στην οινοποίηση ανοίγονται στις ιδιαίτερες οικογενειακές μας στιγμές και είναι μεγάλη η συγκίνηση και η προσμονή δοκιμής, αφού τους επιτρέψουμε να αναπνεύσουν πρώτα”, περιγράφει στο Mykonos Post.
Ποια ήταν η αντίδραση από συγγενείς και φίλους όταν τους ανακοινώσατε πως αφήνετε πίσω την καριέρα σας στην Αθήνα για να επιστρέψετε στη Μύκονο και να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας;
Όταν πήρα την απόφαση για αυτό το μεγάλο βήμα, οι αντιδράσεις ήταν αποθαρρυντικές, καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η έννοια του αγροτουρισμού και οινοτουρισμού, τουλάχιστον στη Μύκονο. Σήμερα που μιλάμε, αποζημιώνομαι για τις θυσίες των πρώτων αυτών βημάτων (αλλά και όσων ακολούθησαν) και την επιμονή μου και πίστη μου σε αυτό το εγχείρημα, απολαμβάνοντας την αναγνώριση των κρασιών μου και τους επισκέπτες του αμπελώνα Βίωμα, που περιγράφουν την εμπειρία τους στο κτήμα με ενθουσιασμό.
“Το 1994 εγκατέλειψα την καριέρα μου ως επιθεωρητής συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδας για να ξεκινήσω αυτό το ιδιαίτερο πόνημα, καθώς είχε επέλθει κορεσμός και κούραση από τη ζωή στην Αθήνα”

Είστε ένα Οικολογικό Αγρόκτημα. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς και ποια είναι η φιλοσοφίας σας;
Οικολογικό και βιοδυναμικό. Οι αξίες μου, η αγάπη μου για τη γη και ο σεβασμός στην ισορροπία της φύσης δε θα μου επέτρεπαν να κινηθώ διαφορετικά. Κινούμαστε και εργαζόμαστε σε ένα υγιές περιβάλλον, η παρέμβασή μας στη φυσική ισορροπία είναι κατά το δυνατό η ελάχιστη και η τροφή μας είναι νόστιμη και υγιεινή (μιλώ φυσικά για τα λαχανικά, το μέλι και τα κρασιά μας, καθώς τα ζώα της φάρμας είναι η συντροφιά μας και δεν προορίζονται για κάλυψη διατροφικών αναγκών). Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι προκαλεί εντύπωση στους επισκέπτες μας η εικόνα του βιοδυναμικού μας αμπελώνα και για αυτό θεωρούμε την περιήγηση που προσφέρουμε σημαντική, ώστε να αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης ότι δεν πρόκειται για εγκατάλειψη, αλλά για συνειδητή απουσία μηχανικών μέσων και εμπιστοσύνη στη σοφία της φύσης. Επίσης, πιστεύουμε απόλυτα στην ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και χρήση φυσικών ή φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων. Τα τραπέζια, οι καρέκλες και η διακόσμηση είναι από παλιά αντικείμενα που επισκευάσαμε και επαναχρησιμοποιήσαμε. Τα περιττώματα των ζώων μας θα χρησιμοποιηθούν για λίπασμα, ενώ τα ίδια με τη βόσκηση κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες θα μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ζιζανίων. Αλλά και οι ποδηλατικές περιηγήσεις Yummy Pedals που οργανώνει η κόρη μου με αφετηρία τον αμπελώνα είναι ο πιο οικολογικός και ευχάριστος τρόπος εξερεύνησης του νησιού μας.
“Κινούμαστε και εργαζόμαστε σε ένα υγιές περιβάλλον, η παρέμβασή μας στη φυσική ισορροπία είναι κατά το δυνατό η ελάχιστη και η τροφή μας είναι νόστιμη και υγιεινή”

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κρασιά του αμπελώνα σας, τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους;
Οι ξένοι επισκέπτες των θερινών μηνών προτιμούν το δροσερό λευκό μας «Παραπορτιανό» και το ροζέ «Βεγγέρα». Εκτιμούν όμως, ιδιαίτερα και το λιαστό κρασί μας, που αντιπροσωπεύει την οινολογική κληρονομιά του τόπου μας. Οι ντόπιοι αναζητούν το λιαστό κρασί μας «Ηλιόφιλος» ή ακόμη και βοηθούν στη διαδικασία παρασκευής του, συμμετέχοντας στο παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών που οργανώνουμε κάθε χρόνο.
Μπορεί κανείς να περιηγηθεί στον αμπελώνα; Ποια είναι η διαδικασία;
Καθημερινά από τις 14:00 μέχρι και τις 16:00 προσφέρουμε περιήγηση του αμπελώνα (άνοιξη και φθινόπωρο αλλάζουν τα ωράρια φυσικά) στους επισκέπτες που έρχονται να δοκιμάσουν τα κρασιά μας. Η περιήγηση περιλαμβάνει επίσκεψη σε έναν από τους κήπους μας, μικρή βόλτα στα αμπέλια και τον ξυλόφουρνό μας και φυσικά τελειώνει με χάδια και φωτογραφίες στα φιλικά ζώα της φάρμας μας. Σαφώς προτιμούμε να επικοινωνούν πρώτα οι επισκέπτες στο τηλέφωνο 22890 71883 ή μέσω email στο contact@mykonosvioma.com, για να τους ενημερώνουμε για τη διαθεσιμότητα.
Δείτε περισσότερα στο mykonosvioma.com