
Ο Θανάσης Κουσαθανάς μας μυεί στο μαγικό κόσμο του Mykonos Farmers
Ο Θανάσης Κουσαθανάς, ιδιοκτήτης του Mykonos Farmers, ενός διαφορετικού τυροκομείου που "παντρεύει" τη παράδοση με το σήμερα, παρουσιάζει στο Mykonos Post μια άγνωστη πλευρά του νησιού.
-
13.07.2021 Γεωργία Περιμένη
Το Mykonos Farmers είναι ένα τυροκομείο που δημιουργήθηκε το 2016, από δυο φίλους που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις και τα ενδιαφέροντά τους, παρουσιάζοντας στο κοινό ένα πολύ ιδιαίτερο project. Θα μας πείτε βέβαια, τι διαφορετικό μπορεί να έχει ένα τυροκομείο; Το Mykonos Farmers δεν είναι ένα απλό τυροκομείο, όπως αυτά που μέχρι τώρα ξέρουμε.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η οικογένεια του Γιώργου Συριανού κρύβει πίσω της μια μεγάλη παράδοση στην παραγωγή τοπικού τυριού. Ο ίδιος αποφασίζει να συνεχίσει αυτή την οικογενειακή παράδοση και πλέον είναι τρίτης γενιάς τυροκόμος στο νησί. Ο Θανάσης Κουσαθανάς, κατάγεται από μια οικογένεια που ασχολείται ενεργά με τον τουρισμό, ωστόσο ερασιτεχνικά ασχολείται, όπως πολλές οικογένειες στο νησί, με την παραγωγή τοπικών προϊόντων και συγκεκριμένα με το τυρί.

«Στη Μύκονο οι οικογένειες είχαν πάντα ζώα, κάτι που ισχύει για τα περισσότερα νησιά. Επίσης, λόγω του μεταφορικού προβλήματος που αντιμετωπίζαμε, δεν είχαμε πάντα τα σούπερ μάρκετ κοντά μας, οπότε για λόγους επιβίωσης έπρεπε να φροντίζουμε για το φαγητό μας. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία 20 χρόνια οι οικογένειες έχουν σταματήσει να παράγουν δικά τους προϊόντα. Ωστόσο θέλω να πω ότι η μητέρα μου ακόμη και τώρα, υποστηρίζει πως φτιάχνει το καλύτερο ξινότυρο στο νησί», εξομολογείται στο Mykonos Post.
Ανάμεσα στον Γιώργο και τον Θοδωρή υπάρχει μια βαθιά φιλία που ξεκίνησε από τα σχολικά τους χρόνια. Είναι Μυκονιάτες και εξακολουθούν να ζουν και εργάζονται στον τόπο που γεννήθηκαν. Ο Θανάσης, ο οποίος ζει κυριολεκτικά μέσα στον τουρισμό, λόγω της οικογενειακής του ενασχόλησης, παρατήρησε πως ο τουρίστας ενδιαφέρεται να καταναλώσει το ντόπιο προϊόν, αλλά ταυτόχρονα επιθυμεί να γνωρίσει την κουλτούρα και την παράδοση ενός μέρους. Με αυτό το σκεπτικό, μαζί με τον Γιώργο δημιούργησαν το Mykonos Farmers, ένα τυροκομείο το οποίο όχι απλά φτιάχνει τυρί, αλλά κάνει περιηγήσεις, σε μαθαίνει πώς να φτιάχνεις τυρί (στην πράξη, αφού το φτιάχνεις εκείνη την ώρα) και σε μυεί στον κόσμο της παραδοσιακής Μυκόνου.
“Είμαστε δυο φίλοι που προσπαθήσαμε να φέρουμε κοντά αυτό που εκπροσωπεί ο καθένας. Την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό. Και νομίζω πως το καταφέραμε”

«Παρατήρησα το τι αρέσει στους τουρίστες. Για παράδειγμα, όποτε είχαμε ντόπιο γάλα στο πρωινό στα ξενοδοχεία, έκανε θραύση. Επομένως, είμαστε δυο φίλοι που προσπαθήσαμε να φέρουμε κοντά αυτό που είναι ο καθένας από εμάς. Την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό. Και νομίζω πως το καταφέραμε».
Στο χώρο θα συναντήσεις από μηχανήματα παραγωγής, μέχρι βιτρίνες με τυριά, ενώ οι άνθρωποι του Mykonos Farmers, με χαρά περιγράφουν τη δική τους ιστορία. Για ποιο πράγμα, άραγε, αισθάνονται περήφανοι; «Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ φεύγουν πάντα με χαμόγελο και ωραίες εντυπώσεις, αφού συνειδητοποιούν ότι το νησί εκτός από νυχτερινή ζωή και σαμπάνιες, έχει και πολιτισμό. Γνωρίζοντας τους ντόπιους, εμάς δηλαδή, παίρνουν μια γεύση από τον πολιτισμό όχι Μόνο της Μυκόνου, αλλά και των Κυκλάδων. Και κάπως έτσι, μεταφέρεται η κουλτούρα μας».

«Αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο από όλα, είναι το γεγονός πως έρχονται συνέχεια νέοι άνθρωποι που τους ενδιαφέρει να μάθουν και να ζήσουν έστω για λίγο μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη εμπειρία. Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα πως θα δουλεύουμε με τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας, που τις περισσότερες φορές, ψάχνουν να κάνουν κάτι εναλλακτικό στις διακοπές τους. Ωστόσο, έρχονται πολλά νέα παιδιά που θέλουν μεν να διασκεδάσουν, αλλά θέλουν να δουν και κάτι διαφορετικό. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα», τονίζει Θανάσης.
Φυσικά κατά τη διάρκεια της περιήγησής στο χώρο, οι άνθρωποι του Mykonos Farmers, είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε όλες τις απορίες. Πέρα από την παρασκευή του τυριού, το δεύτερο κομμάτι που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι τα μαθήματα μαγειρικής, στα οποία μαγειρεύεις διάφορα εδέσματα με τα τυριά που φτιάχνονται εκεί (μπορεί ακόμη και να ανοίξεις φύλλο για πίτα), ενώ όπως είπαμε και προηγουμένως, μπορείς να φτιάξεις και το δικό σου τυρί, με την καθοδήγηση των ειδικών. Φεύγοντας, βγαίνεις από το χώρο του Mykonos Farmers, κρατώντας το τυρί έφτιαξες με τα χεράκια σου, κάτι που σε κάνει να νιώθεις, εκτός από ένας πολλά υποσχόμενος τυροκόμος, υπερήφανος για τον εαυτό σου.
“Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ φεύγουν πάντα με χαμόγελο και ωραίες εντυπώσεις, αφού συνειδητοποιούν ότι το νησί εκτός από νυχτερινή ζωή και σαμπάνιες, έχει και πολιτισμό”

Τα τυριά της Μυκόνου
Όπως εξηγεί στο Mykonos Post ο Θανάσης, στη Μ, ένα γνωστό τυρί είναι το ξινότυρο. Είναι ένα τυρί που μοιάζει με τη φέτα, ωστόσο είναι λίγο πιο ξινό γιατί ωριμάζει έξω με τον αέρα και την υγρασία που υπάρχει στο νησί, ενώ έχει πολύ λιγότερο αλάτι. Ωστόσο το πιο φημισμένο είναι το Π.Ο.Π. τους, που δεν είναι άλλο από την ξακουστή κοπανιστή, η οποία έχει έντονη γεύση και είναι αλοιφώδης. Θα τη δεις σαν ορεκτικό σε διάφορα τραπέζια της Μυκόνου.
Οι επισκέπτες του Mykonos Farmers
Ως επί το πλείστον, οι επισκέπτες του Mykonos Farmers είναι τουρίστες από το εξωτερικό. «Οι τουρίστες θέλουν να δοκιμάσουν ένα ντόπιο προϊόν και να πάρουν μια γεύση από το πώς τρώει ο κόσμος εδώ. Οι Έλληνες συνήθως έρχονται για την άλλη πλευρά της Μυκόνου, για τα πάρτι και τη νυχτερινή διασκέδαση», παραδέχεται ο Θανάσης Κουσαθανάς.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι ξένοι το έχουν αυτό στην κουλτούρα τους. Το να πηγαίνουν σε διάφορα μέρη και να επισκέπτονται μέρη που έχουν πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, και φυσικά σε σχέση με το φαγητό, οπότε εκείνη το ευχαριστιούνται περισσότερο. Και οι περισσότεροι είναι Άγγλοι, Αμερικάνοι και Αυστραλοί. Οι αμέσως επόμενοι είναι οι γαλλόφωνοι», αναφέρει ο Θανάσης.
“Η μητέρα μου ακόμη και σήμερα, υποστηρίζει πως φτιάχνει το καλύτερο ξινότυρο στο νησί”

Στα άμεσα σχέδια των Farmers…
«Είμαστε σε μια διαδικασία που θέλουμε να κάνουμε ξεναγήσεις και σε αγρόκτημα, ώστε οι επισκέπτες να έρχονται σε επαφή με τα ζώα, να βλέπουν όλη τη διαδικασία από την αρχή, από το άρμεγμα δηλαδή. Είναι μια επαφή με τον τοπικό κόσμο και την κουλτούρα».
Για να επισκεφθείτε το Mykonos Farmers, μπορείτε να κάνετε κράτηση είτε για prive tour, είτε με την παρέα σας. Δείτε περισσότερα στο mykonosfarmers.com