
Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα της ταινίας “Μαντώ” στο θερινό Cine Manto
Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας "Μαντώ" στον θερινό κινηματογράφο "Cine Manto", παρουσία του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Κουκά και πολλών προσωπικοτήτων του πολιτιστικού «κόσμου» της Μυκόνου. Το Mykonos Post επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Αντώνη Κιούκα και εξασφάλισε όλες τις λεπτομέρειες της λαμπερής βραδιάς.
-
02.10.2021 Mykonos Post
O Δήμος Μυκόνου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.) πραγματοποίησαν την πρεμιέρα της ταινίας “Μαντώ” σε σκηνοθεσία Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα, που δημιουργήθηκε με αφορμή την έκθεση “Μαντώ Μαυρογένη, η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης με το βλέμμα του σήμερα” την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στο Cine Manto. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αξιοσημείωτη. Ο θερινός κινηματογράφος γέμισε με Μυκονιάτες που έσπευσαν να δουν και να απολαύσουν την ταινία για τη ζωή και το έργο της θρυλικής Μυκονιάτισας.

Στην πρεμιέρα έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ο σκηνοθέτης της ταινίας Αντώνης Κιούκας, ο συγγραφέας και λαογράφος, Παναγιώτης Κουσαθανάς, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού, Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, η Πρόεδρος της Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. Ανδριανή Κουφού και φυσικά η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Ασημομύτη. Ο Αντώνης Κιούκας, μάλιστα, μίλησε αποκλειστικά στο Mykonos Post για την επιτυχημένη πρεμιέρα, τον προσωπικό του σκοπό -τον οποίο κατάφερε να πετύχει- αλλά και για την τρομερή αποκάλυψη, που όπως μας είπε χαρακτηριστικά, δεν ήταν άλλη, από την πρωταγωνίστρια της ταινίας, Μαρίνα Ασημομύτη.
“Η πρωταγωνίστρια, Μαρίνα Ασημομύτη, απέδωσε εξαιρετικά στις απαιτήσεις του ρόλου αυτού και αποτέλεσε μία πραγματική αποκάλυψη για όλους”.
-Αντώνης Κιούκας
Η ταινία «Μαντώ» στην αρχή θα συμπλήρωνε ως ένα μικρό φιλμ την έκθεση για τη Μαντώ Μαυρογένους που οργανώθηκε από την Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. Τελικά όμως, κατέληξε να γίνει μια μισάωρη fiction ταινία που ερευνά τις διάφορες πτυχές της ζωής της και ρίχνει φως σε νέα στοιχεία που πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια. «Η ταινία θυμίζει δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, παρόλο που δεν εμφανίζει τα κλασικά “κομμάτια” ενός ντοκιμαντέρ. Δεν έχουμε δηλαδή στοιχεία ή ντοκουμέντα από τη ζωή της Μαντώς, που να μαρτυρούν την παρουσία της, εκτός από τις επιστολές της, κάποια μάρμαρα και έναν διαμαντένιο σταυρό. Έτσι, δημιουργήθηκε μία fiction ταινία, μετά από μια τεράστια έρευνα από τρεις ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα ή το έμαθαν ακόμη καλύτερα στην πορεία. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Κουσαθανά, τον καθηγητή Αριστείδη Χατζή και την Ειρήνη Σαβανή, η οποία ήταν και επιμελήτρια της έκθεσης. Δουλέψαμε πολύ και αναζητήσαμε την ιστορική αλήθεια για τη Μαντώ, φέρνοντας στο φως ενδιαφέροντα νέα στοιχεία όσον αφορά τον τόπο και τον χρόνο γέννησής της, καθώς και το πραγαμτικό της όνομα», εξηγει στο Mykonos Post ο Αντώνης Κιούκας.

Οι συντελεστές της ταινίας ήταν ως επί το πλείστον Μυκονιάτες. Τη σκηνοθεσία, τη μουσική, το μοντάζ, τη διεύθυνση φωτογραφίας και τους ρόλους, ανέλαβαν σχεδόν αποκλειστικά Μυκονιάτες. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, καθώς η ταινία παρουσιάζει την ιστορία και το έργο της Μαντώς, αλλά και τη συνεισφορά της στο νησί της, τη Μύκονο. «Η ταινία είναι σαν μια βιογραφία της, όμως, με έναν πιο αφαιρετικό τρόπο. Θέλαμε, ωστόσο, να εστιάσουμε στο γιατί αυτής της γυναίκας. Το γιατί έκανε ότι έκανε. Ήταν μια πολύ όμορφη, εντυπωσιακή γυναίκα, πάντα καλοντυμένη και αριστοκράτισσα. Ήταν ακόμη πολύ μορφωμένη, και κυρίως για μία γυναίκα της εποχής της. Η πρωταγωνίστρια, Μαρίνα Ασημομύτη, απέδωσε εξαιρετικά στις απαιτήσεις του ρόλου και αποτέλεσε μία πραγματική αποκάλυψη για όλους. Το γεγονός ότι μία κοπέλα 24 χρονών, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το σινεμά, κατάφερε να βγάλει εις πέρας το ρόλο, χωρίς να χρειαζόμαστε καν δεύτερες λήψεις ήταν εντυπωσιακό», τονίζει ο Αντώνης Κιούκας, ο οποίος είναι συγκινημένος και παράλληλα ενθουσιασμένος με το τελικό αποτέλεσμα.

“Αυτό το οποίο εμένα με ικανοποίησε και με ικανοποιεί πάντα -και για αυτό ασχολούμαι με το σινεμά- είναι να βλέπω δακρυσμένα μάτια στο τέλος μιας προβολής”.
-Αντώνης Κιούκας
Ύστερα από την προβολή της ταινίας, ακολούθησε μία ομιλία του Παναγιώτη Κουσαθανά. «Σύμφωνα με την ομιλία του Παναγιώτη Κουσαθανά -και με όσα νέα στοιχεία όπως σας είπα ανακαλύψαμε- η Μαντώ γεννήθηκε το 1783 στη Μύκονο και όχι το 1792 στην Τεργέστη, όπως μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Ακόμη, τέθηκε το θέμα της κατάληξης του επιθέτου. Το “Μαυρογένους” είναι ουσιαστικά μία κατασκευή των καθαρευουσιάνων, υποθέτω από τα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20ου αιώνα και είναι λάθος. Το επίθετό της είναι Μαυρογένη, όπως άλλωστε ονομάζονταν οι πρόγονοί της, όπως υπέγραφε και η ίδια τις επιστολές της».

Εν κατακλείδι, η βραδιά της πρεμιέρας ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και όχι μόνο δέχτηκε το δυνατό χειροκρότημα του κόσμου, αλλά έφερε και δάκρυα στα μάτια των θεατών. «Αυτό το οποίο εμένα με ικανοποίησε και με ικανοποιεί πάντα -και για αυτό ασχολούμαι με το σινεμά- είναι να βλέπω δακρυσμένα μάτια στο τέλος μιας προβολής. Σε αυτήν την προβολή είδα πολλά δακρυσμένα μάτια. Το να συγκινούνται οι άνθρωποι με ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ -ας το πούμε έτσι- δεν είναι αυτονόητο, ούτε αναμενόμενο. Οπότε θεωρώ ότι πετύχαμε τον σκοπό μας» λέει με ειλικρίνεια και συγκίνηση ο σκηνοθέτης.