
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα πανηγύρια της Μυκόνου
Εκτός από παγκόσμιος προορισμός και αγαπημένο νησί του διεθνούς jet set, η Μύκονος έχει μεγάλη παράδοση στα πανηγύρια της, με γλέντι, μουσική, τσαμπούνα και διασκέδαση που θα ξαφνιάσει όλους όσοι τα επισκεφτούν.
-
29.06.2021 Γεωργία Περιμένη
Τα περισσότερα νησιά φημίζονται για τα πανηγύρια που μένουν αξέχαστα στους επισκέπτες. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η Μύκονος δεν είναι ιδιαίτερα ξακουστή για τα πανηγύρια της και σε όποιον πεις ότι στο νησί έχεις τη δυνατότητα να πας σε παραδοσιακά πανηγύρια, ίσως βιαστεί να σε αμφισβητήσει, διότι έχει στο μυαλό του ένα εντελώς διαφορετικό στιλ διασκέδασης. Κι όμως, τα πανηγύρια στη Μύκονο δεν είναι μόνο ξακουστά, αλλά και must για τους ντόπιους που δεν τα χάνουν με τίποτα.
Μια επίσκεψη στην πανέμορφη Μύκονο και συγκεκριμένα σε κάποιο από τα πιο γνωστά πανηγύρια της, θα σε ενθουσιάσει. Και αυτό διότι τα πανηγύρια εδώ έχουν οργάνωση, μεράκι και μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Οπότε, προετοιμάσου για μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς πρόκειται να βρεθείς μπροστά σε μια αναπάντεχη έκπληξη με γλέντι και χορό που θα θυμάσαι για καιρό.
Όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα πανηγύρια έχουν να κάνουν με θρησκευτικές εορτές και στη Μύκονο δεν διαφέρουν και πολύ από τα άλλα Κυκλαδίτικα νησιά. Για τους Μυκονιάτες και τους νησιώτες γενικά, τα πανηγύρια είναι τρόπος ζωής, άμεσα συνδεδεμένος με τις παραδόσεις και την ιδιοσυγκρασία τους.
Οι μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης τιμώνται με λαμπρότητα και αναβιώνονται οι παραδόσεις του παρελθόντος.
Τα περισσότερα πανηγύρια βέβαια συνοδεύονται από φαγοπότι και χορό, όπως ο συρτός, ο μπάλος και ο μπαλλαριστός, στοιχεία που συνθέτουν μια μοναδική ατμόσφαιρα που αποτελεί την απόλυτη νησιωτική εμπειρία. Πολλές φορές το γλέντι διαρκεί μέχρι το πρωί.
Στην πραγματικότητα, τα πανηγύρια της Μυκόνου είναι αναρίθμητα και γίνονται άλλες φορές την παραμονή της γιορτής του αγίου και άλλες φορές ανήμερα, μετά τη λειτουργία. Τα εκκλησάκια την προηγούμενη μέρα της γιορτής ασβεστώνονται, στολίζονται, ενώ ανάβουν όλα τα καντηλάκια, δημιουργώντας μια πανέμορφη ατμόσφαιρα. Παράλληλα, νιώθεις τις μυρωδιές των λουλουδιών και του βασιλικού να σε ‘τυλίγουν’.
Και επειδή πανηγύρι χωρίς φαγητό και κρασί δεν γίνεται, στα πανηγύρια της Μυκόνου, ειδικά το κρασί ρέει άφθονο. Κυρίαρχο πιάτο είναι το βραστό αρνί με το ζουμί που βγαίνει από το βραστό κρέας, με μπόλικο λεμόνι. Φυσικά, από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι τοπικές παραδοσιακές κρεμμυδόπιτες, η μυκονιάτικη κοπανιστή και η λούζα. Οι μουσικοί της Μυκόνου, συνήθως λέγονται ζύγιες και είναι ζευγάρι μουσικών, ως επί το πλείστον τσαμπουνιέρηδες. Εκτός από τους τσαμπουνιέρηδες, υπάρχουν μουσικοί με βιολιά, λαούτα, σαντούρια, ακορντεόν, ενώ όλοι μαζί τραγουδούν και γλεντούν με τους επισκέπτες.
Τα πιο γνωστά πανηγύρια του νησιού το καλοκαίρι
Όπως είναι λογικό, όταν δεν είσαι ντόπιος, αλλά επισκέπτης, δεν έχεις την δυνατότητα να πας σε όλα τα πανηγύρια. Ωστόσο μπορείς να σημειώσεις τα πιο σημαντικά του νησιού για να τα έχεις στα υπόψιν όταν αποφασίσεις να επισκεφτείς τη Μύκονο:
- Πανηγύρι της Παναγιάς στο Τραγονήσι- Η Εκκλησία της Παναγίας γιορτάζει την ημέρα των Αγίων Βαρνάβα και Βαρθολομαίου, στις 11 Ιουνίου. Ανεβαίνεις δύσβατες πλαγιές και μετά από ένα μισάωρο περπάτημα ξεπροβάλει το εκκλησάκι. Μετά τη λειτουργία, το γλέντι γίνεται σε ένα σπηλαιώδες κούφωμα μέσα στα βράχια, με φαγητό, κρασί και γλέντι, στο οποίο παρεμπιπτόντως επιτρέπονται μόνο άνδρες.
- 30 Ιουνίου των Αποστόλων (Γιορτή των ψαράδων)
- 7 Ιουλίου της Αγίας Κυριακής στη Δήλο- Πρόκειται για την καλύτερα σωζόμενη αρχαία πόλη στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να μείνει στο νησί το απόγευμα, πλην της ημέρας αυτής. Η Αγία Κυριακή είναι ένα μικρό εκκλησάκι που χτίστηκε το 19ο αιώνα για τις θρησκευτικές ανάγκες των εργαζομένων στους αρχαιολογικούς χώρους. Βρίσκεται στην Ανατολική ακτή, ακριβώς απέναντι από τη Μύκονο. Γίνεται εσπερινός με αρτοκλασία και στη συνέχεια γλέντι με φαγοπότι.
- 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής
- 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα- Γίνεται στο Μαραθί, στο μεσαιωνικό μοναστήρι της περιοχής.
- 15 Αυγούστου της Παναγίας της Τουρλιανής- Την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, στην Άνω Μερά είναι γνωστό το πανηγύρι που γίνεται μπροστά από το Μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, θα πραγματοποιηθούν, από τον Ιούλιο κιόλας, πανηγύρια σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες.