
«Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα»: Οι πρωταγωνιστές της παράστασης άνοιξαν το καμαρίνι τους στο Mykonos Post
Με φόντο τις πυρετώδεις προετοιμασίες της Θεατρικής Ομάδας Μυκόνου και λίγο πριν ακουστεί το πρώτο κουδούνι, το Mykonos Post μπήκε στα παρασκήνια και μιλήσε με δυο από τους πρωταγωνιστές της παράστασης «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα», τη Μαρία Μαλλιάκου και τον Αρτέμη Ευθυμίου.
-
04.12.2021 Γεωργία Περιμένη
Πρεμιέρα έκανε χθες (3/12), η παράσταση της ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Μυκόνου με τίτλο «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα», ένα έργο του Βρετανού συγγραφέα Μαρκ Χάντον. Ύστερα από μεγάλο διάστημα απουσίας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα 16 μέλη της Θεατρικής Ομάδας επέστρεψαν με όρεξη στο σανίδι, παρουσιάζοντάς στο ενθουσιώδες κοινό, ένα έργο το οποίο δίνει ένα μήνυμα-γροθιά κατά του ρατσισμού, «αγκαλιάζοντας» τη διαφορετικότητα, με τον καλύτερο τρόπο.
«Πρόκειται για έναν ύμνο στη διαφορετικότητα»
Το Mykonos Post μπήκε για λίγο στις πυρετώδεις, τελευταίες πρόβες, λίγο πριν να ακουστεί το πρώτο κουδούνι και μίλησε με δυο από τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Μυκόνου και πρωταγωνιστές της παράστασης, την Μαρία Μαλλιάκου και τον Αρτέμη Ευθυμίου. Όπως μας αποκάλυψαν, κεντρικός ήρωας του έργου, είναι ο Κρίστοφερ Μπουν, ένας έφηβος που ζει στην Αγγλία. Πρόκειται για ένα παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και παρότι, πανέξυπνο, βιώνει αρκετές δυσκολίες, όσον αφορά τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους. Ο Κρίστοφερ, κάποια στιγμή ανακαλύπτει έναν σκοτωμένο σκύλο. Στην προσπάθειά του να κάνει μια αστυνομική έρευνα ώστε να ανακαλύψει τον δολοφόνο, καταφέρνει να ανακαλύψει σοκαριστικά στοιχεία για τον περίγυρό του, τα οποία δεν γνώριζε μέχρι τότε. «Πρόκειται για ένα έργο- ύμνο στη διαφορετικότητα. Το δίδαγμα το οποίο, εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, είναι ότι όλοι είμαστε κατά κάποιο τρόπο διαφορετικοί, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποδεχόμαστε περισσότερο το διαφορετικό», εξηγεί η Μαρία Μαλλιάκου, η οποία ανεβαίνει για δεύτερη φορά στη σκηνή με τη Θεατρική Ομάδα Μυκόνου. Η ίδια παρότι δεν είναι Μυκονιάτισσα, ζει πλέον μόνιμα στο νησί, με τον σύζυγο και τα παιδιά τους. Βρέθηκαν στη Μύκονο για επαγγελματικούς λόγους, λάτρεψαν το νησί και αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί, αφήνοντας πίσω τους την πολύβουη Αθήνα.

“Για εμένα προσωπικά, η ενασχόληση με το θέατρο είναι κάτι το μαγικό. Αν έχω κάνει δέκα σημαντικά πράγματα στη ζωή μου, το θέατρο είναι σίγουρα ένα από αυτά”.
-Μαρία Μαλλιάκου
Στα παρασκήνια της παράστασης
Η συγκεκριμένη παράσταση θα ανέβαινε πριν από την πανδημία, ωστόσο την πρόλαβαν οι καταστάσεις και πήρε αναβολή. Μάλιστα, οι πρόβες, όπως εξομολογούνται οι ηθοποιοί, είχαν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη του 2019. «Κανένας από εμάς δεν είναι επαγγελματίας ηθοποιός. Είμαστε, όμως, άνθρωποι ερασιτέχνες, που αγαπάμε το θέατρο. Για εμένα προσωπικά, η ενασχόληση με το θέατρο είναι κάτι το μαγικό. Αν έχω κάνει δέκα σημαντικά πράγματα στη ζωή μου, το θέατρο είναι σίγουρα ένα από αυτά. Είναι μια τρομερή εμπειρία και μάθημα ζωής. Λατρεύω την επαφή με το κοινό, την αλληλεπίδραση με τους υπολοίπους της ομάδας και όλα τα στοιχεία του θεάτρου, παρότι τα ωράρια είναι σκληρά και εξαντλητικά. Χρειάζεται πολύς χρόνος, αλλά κυρίως μεράκι. Ειδικά λίγο πριν την παράσταση, που οι πρόβες πληθαίνουν, πρέπει να είσαι εκεί για την ομάδα, να βοηθάς. Ερχόμαστε όλοι αργά, μετά τις δουλειές μας και τα σαββατοκύριακα, επομένως καταλαβαίνετε πως έχουμε μεγάλη θέληση γι’ αυτό που κάνουμε, παρότι είναι κουραστικό και φυσικά, συνδυάζεται με τις δουλειές μας», εξομολογείται στο Mykonos Post η Μαρία Μαλλιάκου.
«Αυτό που ζούμε, εκτός από πολύ όμορφο, είναι μια μοναδική εμπειρία»
Με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου παραστάσεων, πραγματοποιείται συνάντηση που γίνεται από την Ομοσπονδία Ερασιτεχνών Θεατρικών Ομάδων Αιγαίου και το έργο παρουσιάζεται σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου. Συνεπώς, η Θεατρική Ομάδα συνυπάρχει και συνεργάζεται με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων νησιών. Τελευταία συνάντηση, ήταν φέτος στο νησί της Νάξου. Ο Αρτέμης Ευθυμίου, είναι μέλος της Ομάδας από την ίδρυσή της -δηλαδή εδώ και 25 περίπου χρόνια- και στη συγκεκριμένη παράσταση υποδύεται τον σύζυγο της Μαρίας Μαλλιάκου και πατέρα του Κρίστοφερ. «Είμαι γέννημα θρέμμα Μυκονιάτης, έχω δισκοπωλείο στη Μύκονο. Ο ρόλος μου σε αυτό το έργο είναι ο πατέρας του κεντρικού ήρωα και μαζί με τη Μαρία Μαλλιάκου, είμαστε “ζευγάρι”. Με τα υπόλοιπα μέλη είμαστε πολύ δεμένοι, περνάμε τόσες πολλές ώρες μαζί, που θα μπορούσα να πω με σιγουριά πως έχουμε γίνει φίλοι και οικογένεια. Επίσης, ταξιδεύουμε μαζί σε διάφορα μέρη και αυτό που ζούμε εκτός από πολύ όμορφο, είναι για εμάς μια μοναδική εμπειρία», εξηγεί ο ίδιος στο Μykonos Post. Μολονότι ο Αρτέμης Ευθυμίου ζει εδώ πολλά χρόνια αυτόν τον «πυρετό» της προετοιμασίας για την εκάστοτε θεατρική παράσταση, κάθε φορά θέλει να το ζει στο έπακρον. «Θέλω να πιστεύω ότι και το κοινό θέλει κι αυτό με τη σειρά του να μας απολαύσει. Είναι φίλοι μας, δικοί μας άνθρωποι και μας στηρίζουν σε κάθε παράσταση. Ο κόσμος πάντα είναι τόσο πολύς, που πολλές φορές δεν χωρά και ελπίζω πως ακόμη και με τις τωρινές δύσκολες συνθήκες, θα μας στηρίξει», λέει με συγκίνηση.

“Ο κόσμος στις παραστάσεις είναι πάντα τόσο πολύς, που πολλές φορές δεν χωρά και ελπίζω πως ακόμη και με τις τωρινές δύσκολες συνθήκες, θα μας στηρίξει”.
-Αρτέμης Ευθυμίου
«Στόχος μας με το συγκεκριμένο έργο είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο»
Πώς είναι άραγε οι χειμώνες στη Μύκονο για τα μέλη της θεατρικής ομάδας; Όχι και τόσο εύκολοι, όπως μας λένε και οι ίδιοι χαρακτηριστικά, παρότι υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, όπως η ενασχόληση με το θέατρο. Ωστόσο κάποια πράγματα λείπουν. «Είναι σίγουρα ξεκούραστα, αλλά θα ήθελα να υπήρχαν κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις σαν και τη δική μας ή να μπορώ για παράδειγμα να πάω ένα σινεμά. Είναι κάτι που μου λείπει», αναφέρει η κ. Μαλλιάκου. Λίγο πριν το τέλος της κουβέντας μας, οι δυο ερασιτέχνες ηθοποιοί, αναλύουν τους στόχους της συγκεκριμένη παράστασης αλλά και της ομάδας γενικότερα: «Στόχος μας με το συγκεκριμένο έργο είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, δείχνοντάς ξεκάθαρα πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Όλοι, είμαστε μέλη μιας ομάδας και θα πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα. Μάλιστα, πολλοί από εμάς, νιώσαμε πως μέσα από αυτή την παράσταση, γίναμε καλύτεροι άνθρωποι. Από την άλλη, σκοπός της ομάδας είναι να συνεχίσουμε να ανεβάζουμε παραστάσεις, να διατηρήσουμε την αλληλεπίδραση με το κοινό αλλά και τις σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας. Το θέατρο είναι σχολείο, διαμοιρασμός εμπειριών και συναισθημάτων και το αγαπάμε πολύ».
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει τις παραστάσεις το Σάββατο 4, την Κυριακή 5 και την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021.
Διανομή:
Μάριος Ξυδάκης- Κρίστοφερ
Μαρία Μαλλιάκου- Η μητέρα του Κρίστοφερ
Αρτέμης Ευθυμίου- Ο πατέρας του Κρίστοφερ
Βάσια Γκότση- Κυρία Σιερς/ Κυρία Γκασκόιν
Σταυρούλα Βενιζέλου- Δασκάλα
Φώτης Καρναχωρήτης- Υπαξιωματικός Υπηρεσίας
Θάνος Δελλαπάσχος- Αστυνόμος
Βάσου Τάσου- Κυρία Τόμσον/Επιβάτιδα/ Φωνή/ Γειτόνισσα
Μιχαέλα Ασυμομύτη- Γειτόνισσα
Δομένικος Κουκάς- Εδεσιμότατος Πίτερς
Γιώργος Καρανικόλας- Περίπολος στον σταθμό
Γεράσιμος Χανιώτης- Ρότζερ
Μαρία-Ευαγγελία Δούρου- Καταστηματάρχισσα
Ειρήνη Γρυπάρη- Η μυστηριώδης Κυρία
Βλάσσης Κουσαθανάς- μικρός Κρίστοφερ
Ντιέγκο- Ο σκύλος του Κρίστοφερ
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δομένικος Κουκάς
Μουσική επιμέλεια: Αρτέμης Ευθυμίου
Βιντεοσκόπηση: Θανάσης Κουσαναθανάς- Peter
Φωτισμός: Παναγιώτης Γκιόκας
Σχεδιασμός Αφίσας: Ιρίνα Βούλγαρη
Εικονογράφος προγράμματος: Πηνελόπη Γατσά
Φιγούρα αφίσας: Μάκης Μωράκης
Πληροφορίες παράστασης:
3,4,5,6 Δεκεμβρίου στις 20:00
Αίθουσα ΚΔΕΠΠΑΜ
Κρατήσεις θέσεων: 22890 27 190 (09:00-15:00)
Γενική Είσοδος: 7 ευρώ