
Το Mykonos Post βρέθηκε στην έκθεση «Το Μυκονιάτικο χωριό» -Δείτε αποκλειστικές εικόνες από τα εγκαίνια
Την Παρασκευή 6 Μαΐου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Μυκονιάτικο χωριό». Το Mykonos Post βρέθηκε εκεί και μεταφέρει όλα όσα έγιναν σε μια βραδιά τέχνης, που υπενθυμίζει σε όλους μας πως η Μύκονος και ο Πολιτισμός συμβαδίζουν με αρμονία.
-
09.05.2022 Άννυ Τζαβέλλα
Παρασκευή 6 Μαΐου και ώρα 20:30, βρισκόμαστε έξω από τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, στην οποία πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Το Μυκονιάτικο χωριό». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από τους μαθητές του τμήματος ζωγραφικής του εικαστικού εργαστηρίου της ΚΔΕΠΠΑΜ και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 11 Μαΐου.

Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας και μάλιστα σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της, δεν γίνεται να μη παρατηρήσεις τον κόσμο που έχει μαζευτεί έξω από τη Δημοτική Πινακοθήκη. Κόσμος που ευχαριστιέται το κρασί του, συνομιλεί με φίλους και γνωστούς και απολαμβάνει αυτή την ευχάριστη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί. Ανεβαίνουμε, λοιπόν, τα σκαλάκια, μπαίνουμε στον χώρο, που σφύζει από ζωή και τέχνη. Σχεδόν αμέσως, μας υποδέχεται εγκάρδια η Ανδριανή Κουφού, Πρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ. Συζητάμε για τις εκδηλώσεις και όλα τα δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρονιά -ακόμη και τον χειμώνα που το νησί ήταν πιο έρημο-, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια που ετοιμάζονται για το προσεχές ή και μακρινό διάστημα. Έπειτα, η κυρία Κουφού, γλυκύτατη όπως πάντα, μας κατατοπίζει στον χώρο, όπου μας συστήνει και τον Μάκη Μωράκη, επιμορφωτή του εργαστηρίου.


Ακολουθεί μια ξενάγηση στις αίθουσες, τους τοίχους των οποίων κοσμούν πίνακες που αποτυπώνουν με εξαιρετικό τρόπο το μυκονιάτικο χωριό. Κάθε έναν από αυτούς θέλεις να σταθείς και να τον παρακολουθήσεις προσεκτικά, να χαθείς μέσα στην εικόνα, σε μία προσπάθεια να αντιληφθείς τη σκέψη και την οπτική του δημιουργού όταν τον ζωγράφιζε. Είναι σαν να κάνεις μια συναρπαστική βόλτα σε ένα πραγματικό μυκονιάτικο χωριό, καθώς τα λευκά σπιτάκια που ξεπηδούν από τους πίνακες σαν μικρές πινελιές, θυμίζουν ακριβώς αυτή την εικόνα.


Προχωρώντας στις επόμενες αίθουσες, θαυμάζουμε προηγούμενα έργα των μαθητών του εργαστηρίου, πιο έντονα και παραστατικά, με ζωηρά χρώματα, που προσελκύουν αβίαστα το μάτι και κεντρίζουν αμέσως το ενδιαφέρον σου. Σου φαίνεται σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα έργα είναι δημιουργίες μαθητών. Μαθητών που μέσα σε αυτή τη χρονιά, εξέλιξαν τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες και ήρθαν πιο κοντά με την τέχνη, που ήδη αγαπούσαν. Αυτή τη δυνατότητα έδινε και εξακολουθεί να δίνει στους Μυκονιάτες το εργαστήριο της ΚΔΕΠΠΑΜ.


Κι ενώ γυρίσαμε όλους τους χώρους, ανακαλύπτοντας κάθε μικρή γωνιά της Πινακοθήκης, απαθανατίσαμε με ένα κλικ όλο το team που οδήγησε στην επιτυχία της βραδιάς. Διοικητικά μέλη της ΚΔΕΠΠΑΜ, ο επιμορφωτής του εργαστηρίου καθώς και οι μαθητές-καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν για μια ομαδική φωτογραφία και χαμογέλασαν στον φακό του Mykonos Post. Πρόσωπα γεμάτα χαρά, που έβλεπαν τις δημιουργίες τους να προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο προκειμένου να τις ανακαλύψει, χαμόγελα μέχρι τα αυτιά, μιας και η βραδιά είχε ιδιαίτερη επιτυχία και, φυσικά, γέλια και αστεία μεταξύ των ανθρώπων που μέσα από αυτό το εργαστήριο είχαν την ευκαιρία να έρθουν κοντά, να συναναστραφούν και να γίνουν μια μικρή οικογένεια.

Στην είσοδο της Πινακοθήκης, σε ένα υπερηψωμένο σημείο ακριβώς πριν μπεις στον χώρο που φιλοξενεί τα έργα, είχαμε τη δυνατότητα να βλέπουμε τον παλμό του νησιού, με τον κόσμο να κόβει βόλτες στα Ματογιάννια. Και ναι, η Μύκονος φέτος τον Μάιο είναι ιδιαίτερα ζωντανή και ζωηρή. Εκεί λοιπόν, σε αυτό το “παρατηρητήριο”, συναντήσαμε και την Άννα Καμμή, Πρόεδρο του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου, η οποία έδωσε το παρών στην έκθεση, προκειμένου να θαυμάσει κι εκείνη τις δημιουργίες των μαθητών. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, η ίδια μοιράστηκε με το Mykonos Post και τις πρώτες λεπτομέρειες για το πολυαναμενόμενο φετινό Mykonos Art Fetsival. Συγκεκριμένα, μας ανέφερε πως η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια θα είναι η Ίλια Παπασπύρου, ενώ η πρώτη εκδήλωση, που θα έχει να κάνει με τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου και ορισμένες παράλληλες παραστάσεις θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε αυτή η πανέμορφη βραδιά, κατά την οποία γνωρίσαμε ανθρώπους, που νιώθουμε σαν τους ξέρουμε χρόνια, κάναμε νέες γνωριμίες, ανακαλύψαμε κρυφά ταλέντα, καθώς τα έργα που είδαμε ήταν ένα και ένα. Επίσης νιώσαμε από πρώτο χέρι τη μυκονιάτικη φιλοξενία από τους ανθρώπους εκεί, σαν να μας έβαλαν μέσα στο σπίτι τους. Σαν να μας έδειξαν ένα δικό τους κομμάτι, μια δική τους πλευρά. Και τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Ραντεβού σύντομα!
