
Άγγελος Μπακόπουλος: “Η Μύκονος, άνοιξε και έδειξε τον δρόμο σε πολλά πράγματα”
Ο διακεκριμένος chef, μαγειρεύει και φέτος στο Μikrasia, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Katikies Mykonos, μας υποδέχεται στην κουζίνα του και μιλά για τη δική του Μύκονο.
-
23.06.2021 Δημήτρης Σταθόπουλος
Αστακός α λα πολίτα, ναργιλές με ελληνικά καπνά, βουτιές στην Κάπαρη. Η Μύκονος, όπως πάντα, τα έχει όλα και ακόμη περισσότερα, σ’ αυτό το παράξενο καλοκαίρι μετά την καραντίνα. Ο chef Άγγελος Μπακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται για τέταρτη σεζόν στο εστιατόριο Mikrasia του ξενοδοχείου Katikies Mykonos, ανοίγει την καρδιά του στο Mykonos Post, περιγράφει πως βίωσε την περίοδο της καραντίνας, παραδέχεται πως η επάνοδος στην εστίαση απαιτεί υπομονή και επιμονή και μοιράζεται ορισμένα από τα μυστικά του.
Μύκονος. Ένας ξεχωριστός προορισμός. Ποια θα έλεγες ότι είναι τα χαρακτηριστικά του επισκέπτη της Μυκόνου το φετινό καλοκαίρι;
Η Μύκονος ανέκαθεν ήταν και θα είναι ένας ξεχωριστός προορισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα μεγάλα και παγκόσμια brands έρχονται στο νησί των ανέμων. Η Μύκονος, άνοιξε και έδειξε τον δρόμο σε πολλά πράγματα. Τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών είναι λίγο αναμενόμενα. Καλοπέραση, διέξοδο σε ένα νησί που τους προσφέρει τα πάντα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ίμπιζα και το Μαϊάμι. Ξέφρενα πάρτι στα high end beach restaurant και περπάτημα στα γραφικά σοκάκια της Χώρας. Βέβαια υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα επισκεπτών όπου αποζητούν την ποιο χαλαρή Μύκονο, περνώντας πολλές ώρες μέσα στα ξενοδοχεία.
Πως είναι η εμπειρία να ανοίγεις μία κουζίνα ύστερα από τόσους μήνες καραντίνας;
Μου έλειψε πολύ η κουζίνα μου. Όλο αυτό το διάστημα προετοιμαζόμασταν μαζί με την ομάδα μου για το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Υπάρχει αρκετή δυσκολία να οργανώσεις μια κουζίνα όταν είναι αδρανής τόσους μήνες. Η σεζόν θέλει γερό στομάχι και υπομονή, πλέον μετά από τόσα χρόνια αυτό που συμπεραίνω είναι πως με σωστή οργάνωση και μεθοδικότητα όλα βαίνουν καλώς.

Τι μαγείρεψες περισσότερο κατά τη διάρκεια της καραντίνας;
Την καραντίνα την απόλαυσα πολύ, πέρασα ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μου και γενικά μαγειρεύαμε αρκετά. Ωστόσο νομίζω πως το delivery κέρδισε. Θέλω να είμαι ειλικρινής!
Η σεζόν θέλει γερό στομάχι και υπομονή, πλέον μετά από τόσα χρόνια αυτό που συμπεραίνω είναι πως με σωστή οργάνωση και μεθοδικότητα όλα βαίνουν καλώς.
Μίλησε μου για τη ραχοκοκαλιά του φετινού μενού του εστιατορίου Mikrasia
Φέτος είναι η 4η χρονιά για το mikrasia Mykonos. Η ραχοκοκαλιά του μενού όπως και κάθε χρόνο είναι ένα multi cultic, ένα πάντρεμα της Ελληνικής κουζίνας με επιρροές από την Ανατολή μέχρι και την Γαλλία. Είμαστε πολύ περήφανοι γιαυτό που έχουμε καταφέρει σε αυτά τα 4 χρόνια.
Ποιο πιάτο σου θα έλεγες ότι συμπυκνώνει την αίσθηση του καλοκαιριού 2021;
Το best seller του εστιατορίου είναι ο αστακός α λα πολίτα, ένα πιάτο το οποίο από την πρώτη μέρα του εστιατορίου έχει αγαπηθεί πολύ και αυτό μας κάνει χαρούμενους. Είναι ένα πιάτο που θυμίζει καλοκαίρι και ξυπνάει αναμνήσεις
Αυτό το διάστημα προετοιμαζόμασταν με την ομάδα μου για το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Υπάρχει αρκετή δυσκολία να οργανώσεις μια κουζίνα όταν είναι αδρανής τόσους μήνες
Ποια τοπικά υλικά από τη Μύκονο και τις Κυκλάδες έχουν τρυπώσει στο μενού σου;
Αγαπώ πολύ τα προϊόντα των Κυκλάδων, από το μενού μου δεν λείπει η φάβα, η κάπαρη, η Λούζα Μυκόνου, η κοπανιστή, τα περίφημα τυριά της Νάξου, ο μάραθος από τα βράχια της Μυκόνου και πολλά ακόμα ντόπια υλικά .

Η ανάδειξη των ελληνικών αποσταγμάτων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύονται στη λίστα των ποτών του Mikrasia, δείχνουν την στήριξη από την πλευρά σας στην ελληνική αγορά.
Στο πλαίσιο του Sustainability στηρίζουμε την ελληνική αγορά, τα ελληνικά αποστάγματα καθώς και το ελληνικό κρασί. Στην υποκατηγορία αποστάγματα δίνουμε τη δυνατότητα στον πελάτη να δοκιμάσει ελληνικές αποστάξεις όπως είναι ελληνικό παλαιωμένο τσίπουρο, αποστάγμα μαστίχας, απόσταγμα εσπεριδοειδών από τη Χίο καθώς και ελληνικό ούζο. Μαζί με τα αποστάγματα ο πελάτης έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει και το ναργιλέ, ο οποίος προσφέρεται με ελληνικό αρωματικό καπνό.

Πως αποσυμπιέζεσαι από την ένταση της κουζίνας;
Με μια παγωμένη μπύρα, παρέα με την γυναίκα μου και το γιό μου το βράδυ στην αυλή στην Άνω Μερά
Η αγαπημένη σου παραλία στη Μύκονο;
Κάπαρη και Καλό Λιβάδι
Το Mykonos Post μπήκε δυναμικά στο σύμπαν του νησιού. Τι θα του ευχηθείς;
Εύχομαι από καρδιάς να πάνε όλα δεξιά, καλές δουλειές και καλό καλοκαίρι