
Αννίτα Ζάχου: “H Mykonos Olive Oil Tasting αλλάζει τη φιλοσοφία σου για το λάδι”
Η δημιουργός της εταιρείας Mykonos Olive Oil Tasting, Αννίτα Ζάχου, μιλάει στο Mykonos Post για το συγκεκριμένο project, που είναι ένα αποτέλεσμα πάθους, αγάπης, αλλά και γνώσης που έχει για το ελαιόλαδο.
-
02.07.2021 Γεωργία Περιμένη
Μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα, ωστόσο προέρχεται από μια οικογένεια με ιστορία στο χώρο της παραγωγής λαδιού στην Καλαμάτα. Από πιτσιρίκι ακόμα, θυμάται τον εαυτό της να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα ελαιόδεντρα, να παίζει με παιδική ανεμελιά και να παρακολουθεί τη διαδικασία του μαζέματος της ελιάς, αλλά και την παραγωγή του λαδιού, το οποίο βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε περίοπτη θέση στο τραπέζι της οικογένειάς της.

Οι σπουδές στη Γεωπονία ήταν για εκείνη μονόδρομος. Το 2012 γίνεται πιστοποιημένη γευσιγνώστρια λαδιού, συνδυάζοντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις που είχε αποκομίσει από την ενασχόληση των γονιών της με το λάδι, με εκείνες που απέκτησε από τη δική της προσωπική έρευνα. Στη συνέχεια τιμάται με υποτροφία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαίας (που εδρεύει στη Μαδρίτη) να παρακολουθήσει την πιο αναγνωρισμένη εκπαίδευση στον κόσμο, στη γευσιγνωσία ελαιολάδου στο Πανεπιστήμιο της Jaen στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, από το οποίο κατέχει τον τίτλο της Expert in Virgin Olive Oil Tasting.

Ύστερα, αποφάσισε πως ήρθε για εκείνη το πλήρωμα του χρόνου, ώστε να αφήσει πίσω την καριέρα της σε μεγάλες ελληνικές εταιρίες και να ασχοληθεί επαγγελματικά με κάτι δικό της. Η επιλογή της να ασχοληθεί με το λάδι, μόνο τυχαία δεν τη λες, καθώς η αγάπη της για το συγκεκριμένο προϊόν, συνδυάστηκε αρμονικά με την άρτια γνώση και το αποτέλεμα ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Ούσα λάτρης του ελληνικού τοπίου και της θάλασσας, αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Μύκονο. Αρχικά, ακολούθησε τον Μυκονιάτη συντροφό της, με σκοπό να αλλάξει ριζικά τη ζωή της, κάνοντάς τη πιο απλή, πιο γαλήνια. Σχετικά σύντομα, συνειδητοποίησε πως η ευτυχία τελικά βρίσκεται στα απλά και καθημερινά πράγματα. Από τα γραφεία στα μεγάλα κτίρια, τα συνεχή meetings, την κίνηση και τους τρελούς ρυθμούς της πόλης βρέθηκε κοντά στη φύση και την έζησε σε όλο της το μεγαλείο. «Πάντα είχα το πάθος για το ελαιόλαδο μέσα μου και πάντα είχα ένα συγκεκριμένο όνειρο: Να δημιουργήσω μια επιχείρηση η οποία θα επηρεάζει θετικά τις ζωές των ανθρώπων. Να τους εμπνεύσω, να τους εκπαιδεύσω και να τους κάνω να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για το ελαιόλαδο», εκμυστηρεύεται η ίδια στο Mykonos Post.

Κάπως έτσι, το 2018 δημιουργεί την εταιρεία Mykonos Olive Oil Tasting, μια επιχείρηση που διοργανώνει σεμινάρια, workshops πάνω στο Olive Oil Tasting, τη γαστρονομία του ελαιολάδου, τη Μεσογειακή Διατροφή και την Ολιστική Υγεία, Ομορφιά και το Wellness. Τα σεμινάρια, όπως αναφέρει η Αννίτα, αφορούν τους πάντες. Επαγγελματίες του χώρου και μη, παραγωγούς, καταναλωτές, ακόμη και παιδιά, για τα οποία δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γνωρίσουν τον κόσμο του ελαιολάδου, ενός συστατικού άρρηκτα συνδεδεμένου με την ελληνική διατροφή, την παράδοση, τις ρίζες μας. Όσο για το ποιο είναι το όραμα της, η Αννίτα δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση, «Να συμβάλλω ώστε να γίνει μια αλλαγή στη βιομηχανία του ελαιολάδου. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε το μέλλον του παγκοσμίως, πρέπει να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση. Εκπαίδευση του παραγωγού, του ελαιουργού, του εμπόρου, του πωλητή στο κατάστημα, του σεφ και του ιδιοκτήτη του εστιατορίου, του ενήλικα καταναλωτή αλλά και των παιδιών, γιατί αυτά είναι οι καταναλωτές του μέλλοντος».
“Πάντα είχα το πάθος για το ελαιόλαδο μέσα μου και πάντα είχα ένα συγκεκριμένο όνειρο: Να δημιουργήσω μια επιχείρηση η οποία θα επηρεάζει θετικά τις ζωές των ανθρώπων”

Θα μπορούσε εύλογα κάποιος να σκεφτεί πως η Μύκονος δεν φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου, επομένως ποιός ο λόγος να κάνεις εκεί αυτό το βήμα; Εκτός από το γεγονός ότι το νησί αποτελεί πια τη μόνιμή της κατοικία, η Αννίτα αποφάσισε να ιδρύσει εκεί τη συγκεκριμένη επιχείρηση διότι ήθελε να δείξει κάτι πολύ συγκεκριμένο στο κοινό: «Η Μύκονος δεν διαθέτει ελαιοτριβείο ή φήμη για τον γαστρονομικό της τουρισμό. Ωστόσο, ο Ελαιοτουρισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί παντού, αρκεί να συνδυαστεί σωστά το πάθος, η αγάπη, η τεχνογνωσία και ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Η Μύκονος είναι ένας παγκόσμιος προορισμός και έχει επισκέπτες από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία και θέλουν να ζήσουν εμπειρίες που μυρίζουν Ελλάδα. Σαφώς και ο ξένος επισκέπτης δεν γνωρίζει αν η Μύκονος παράγει ελαιόλαδο. Το μόνο που γνωρίζει για το νησί είναι πως βρίσκεται στην Ελλάδα και αφού η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, μπορεί να βρει καλό ελαιόλαδο να δοκιμάσει. Αυτό που έχει ανάγκη ο κάθε επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα είναι να γνωρίσει την τοπική κουλτούρα, παράδοση και γαστρονομία. Με αυτή τη λογική, αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά στο νησί», εξηγεί.
“Αν πεις σε κάποιον να δώσει 20 ευρώ για ένα μπουκάλι κρασί, θα τα δώσει. Εάν του πεις να δώσει 20 ευρώ για μια φιάλη ελαιόλαδο, θα δυσανασχετήσει”.

Η εμπειρία της Mykonos Olive Oil Tasting
«Αυτό που κάνουμε στο Olive Oil Tasting είναι ουσιαστικά η γευσιγνωσία του ελαιολάδου και όχι το να δείξουμε στον κόσμο τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η παραγωγή. Βασικός και προσωπικός μου στόχος είναι να αλλάξω την κουλτούρα των Ελλήνων, όσον αφορά το ελαιόλαδο. Δυστυχώς, ενώ είμαστε σε μια χώρα που το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της διατροφής μας, δεν ξέρουμε καθόλου γι’ αυτό. Ποιες είναι οι ποικιλίες του, τι γεύση έχει η κάθε μία, πώς τις αναγνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε για παράδειγμα ότι υπάρχει το κορωνέϊκο, το μανάκι κλπ.. Αντιθέτως, λέμε απλά ‘ελαιόλαδο’, χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτό που τρώμε. Επίσης, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το καλό, ποιοτικό λάδι, από το μη ποιοτικό. Γι’ αυτό και πολύς κόσμος δεν διαθέτει χρήματα για το πρώτο. Αν πεις σε κάποιον να δώσει 20 ευρώ για ένα μπουκάλι κρασί, θα τα δώσει. Εάν του πεις να δώσει 20 ευρώ για μια φιάλη ελαιόλαδο, θα δυσανασχετήσει. Αυτό λοιπόν που θεωρώ πως κερδίζει κανείς από την εμπειρία στη Mykonos Olive Oil Tasting, είναι ότι αλλάζει όλη του η φιλοσοφία για το λάδι και συνεπώς η νοοτροπία του όσον αφορά το φαγητό», μας εξηγεί. Όσο για το ποιοι το επισκέπτονται περισσότερο; Η απάντηση δεν μας εκπλήσσει, αφού το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών έρχεται από το εξωτερικό και ακόμη περισσότερο από την Αμερική, όπως μας ενημερώνει η Αννίτα. Λόγω του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα, η Mykonos Olive Oil Tasting είναι πόλος έλξης ειδικά για οικογένειες, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία αρκετά ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική για τα παιδιά αλλά και για τους vegan (δεδομένου ότι πρόκειται για ένα vegan προϊόν).
“Δυστυχώς, ενώ είμαστε σε μια χώρα που το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της διατροφής μας, δεν ξέρουμε καθόλου γι’ αυτό. Ποιες είναι οι ποικιλίες του, τι γεύση έχει η κάθε μία, πώς τις αναγνωρίζουμε”.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Mykonos Olive Oil Tasting
Στο εργαστήριο περιλαμβάνεται και δοκιμή ελαττωματικών ελαιολάδων για να μάθουν οι συμμετέχοντες να αναγνωρίζουν ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από ένα ελαιόλαδο με σοβαρά ελαττώματα. Μαθαίνουν τα πάντα για τα οφέλη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και της Μεσογειακής Διατροφής για την υγεία και επιδίδονται σε μια δραστηριότητα γευστικής αρμονίας ελαιολάδου και φαγητού που στοχεύει να τους δείξει πώς μια ποικιλία ελαιολάδου μπορεί να αναδείξει ή να υποβαθμίσει μια μαγειρική δημιουργία.Ύστερα από αυτή την εκπαίδευση, οι συμμετέχοντες έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά είδη και τις ποιότητες του ελαιολάδου και αυτό αλλάζει δραστικά την καθημερινότητά τους. Μέσα από αυτή την εκπαίδευση μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα αρώματα και τις γεύσεις του ελαιολάδου, να το αξιολογούν με βάση το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο, και να γνωρίζουν ποιο ελαιόλαδο πηγαίνει καλύτερα με τα ψάρια και ποιο ενισχύει τη γεύση του κρέατος, μέσα από τη διαδικασία του food pairing. Αυτό το εργαστήριο διδάσκει επίσης τους τρόπους αποθήκευσης του ελαιολάδου έτσι ώστε η γεύση του να παραμένει όσο πιο άθικτη και αναλλοίωτη γίνεται με την πάροδο του χρόνου.

Το χειμώνα, η Αννίτα προσφέρει σεμινάρια και webinars (online olive oil tastings), και συμβουλεύει παραγωγούς και ελαιουργεία σχετικά με το πώς να παράξουν ελαιόλαδο υψηλών προδιαγραφών.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το mykonosoliveoiltasting.com