
Λευτέρης Κολάγκης: Ο κρεοπώλης που έφερε τούβλα από αλάτι Ιμαλαϊων στη Μύκονο!
Από μικρός του άρεσε το κρέας και ήθελε να γίνει κρεοπώλης. Μεγαλώνοντας, σπούδασε πάνω στο αντικείμενο, ενώ με όρεξη και μεράκι δημιούργησε τη δική του επιχείρηση στην Άνω Μερά. Ο Λευτέρης Κολάγκης, ανακαίνισε το κρεοπωλείο του, έφερε ειδικά τούβλα από αλάτι Ιμαλαϊων και μας προτρέπει να πάμε και να δοκιμάσουμε τις λαχταριστές λιχουδιές του.
-
06.12.2021 Μαρίνος Βυθούλκας
Όταν καταφέρεις να κάνεις αυτό που αγαπάς επάγγελμα, τότε εκτός από ευτυχισμένος άνθρωπος γίνεσαι και ένας καλός επαγγελματίας, ο οποίος πέρα από γνώση, έχει μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο του. Με αυτά ακριβώς τα βήματα, ο Λευτέρης Κολάγκης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μύκονο, δημιούργησε το Meat Market «Κόκορας» στην πλατεία Ηρώων στην Άνω Μερά. «Είμαι αυτοδημιούργητος. Στην αρχή, σκέφτηκα να ασχοληθώ επιχειρηματικά με ό,τι είχε να κάνει με το εμπόριο κρεάτων, διότι ήταν κάτι που μου άρεσε και μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον από μικρή ηλικία. Ουσιαστικά, ήθελα να κάνω τη δική μου επιχείρηση. Πέρα, όμως, από το επιχειρηματικό κομμάτι, πήγα σε μια σχολή επαγγελμάτων κρέατος και έμαθα τεχνικές, κοπές και πήρα το δίπλωμα μου», εξομολογείται στο Mykonos Post.

“Οι Μυκονιάτες γνωρίζουν τα πιο ψαγμένα κρέατα, τα αγοράζουν και μάλιστα μπορούν να σου εξηγήσουν και τις διαφορές σε σχέση με τα ντόπια κρέατα”
«Οι Μυκονιάτες θα εκτιμήσουν το πιο ακριβό κρέας»
Ο Λευτέρης, άνοιξε το κρεοπωλείο «Κόκορας» στην Άνω Μερά το 2008. Εδώ και δεκατρία χρόνια, εξακολουθεί να έχει το ίδιο μεράκι και αγάπη για το επάγγελμα του, κάτι που ο κόσμος και οι ντόπιοι του νησιού, έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα. «Από την αρχή που άνοιξα, υπήρχε ανταπόκριση από τους κατοίκους στην Άνω Μερά και στη συνέχεια από τους ξεονοδόχους και εστιάτορες που συνεργαστήκαμε. Ακόμα και στις αρχές που δεν μας γνώριζαν, ο κόσμος ήταν θετικός σε αυτό το νέο μας ξεκίνημα και μας στήριξε. Δόξα τω Θεώ, πάμε πολύ καλά και από τη μεριά μας, πέρα από την εξαιρετική μας ποιότητα, προσπαθούμε να έχουμε και ένα εξίσου δυνατό service στους πελάτες που μας εμπιστεύονται. Σε γενικές γραμμές, αυτό που θέλουμε είναι να εμπορευόμαστε τα ντόπια κρέατα και να στηρίζουμε τον τόπο μας. Βέβαια, έχουμε διάφορες ποικιλίες κρεάτων και είδη κοπών από όλο τον κόσμο», λέει με ειλικρίνεια. Όπως ο κάθε επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και ο Λευτέρης, διαβάζει, μαθαίνει και ενημερώνεται για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τον τομέα του κρέατος. Μιας και ο Λευτέρης εμπορεύεται και διάσημα κρέατα από το εξωτερικό, όπως το kobe beef, αναρωτιέμαι τι ανταπόκριση έχουν τα συγκεκριμένα κρέατα (που σε σχέση με τα ντόπια είναι αρκετά ακριβότερα) στους Μυκονιάτες. «Οι Μυκονιάτες γνωρίζουν τα πιο ψαγμένα κρέατα, τα αγοράζουν και μάλιστα μπορούν να σου εξηγήσουν και τις διαφορές σε σχέση με τα ντόπια κρέατα. Με λίγα λόγια, θα εκτιμήσουν το πιο ακριβό κρέας», εξηγεί στο Mykonos Post.

“Τα τούβλα Ιμαλαϊων εισάγονται από χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες μέχρι να παραλάβω στη Μύκονο την παραγγελία μου”
«Φτιάξαμε ένα θάλαμο με τούβλα από αλάτι Ιμαλαϊων»
Πριν από ενάμιση χρόνο, ο Λευτέρης Κολάγκης ανακαίνισε το κρεοπωλείο του. Μάλιστα, παρήγγειλε από το εξωτερικό έναν ειδικό τοίχο με τούβλα από αλάτι Ιμαλαϊων που δεσποζει στην ειδική βιτρίνα που έχει στο εσωτερικό του καταστήματος. «Πλέον, το κρεοπωλείο μας διαθέτει ψυγείο ξηρής ωρίμανσης (dry aged). Στο συγκεκριμένο ψυγείο, τοποθετούμε τα κρέατα και τα αφήνουμε για αρκετές μέρες, προκειμένου να ωριμάσουν και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο πέρασμα του χρόνου, εκτός του ότι γίνονται πιο τρυφερά, τα συγκεκριμένα κρέατα αποκτούν ιδιαίτερα αρώματα. Επίσης φτιάξαμε και ένα θάλαμο με τούβλα από αλάτι Ιμαλαϊων. Ύστερα από σχετική έρευνα, έμαθα πως τα συγκεκριμένα τούβλα αλατίζουν κατά κάποιον τρόπο το κρέας που βρίσκεται στον θάλαμο, το ωριμάζουν και το διατηρούν. Επιπλέον, τα τούβλα από αλάτι Ιμαλαϊων έχουν την ιδιότητα να συγκεντρώνουν την υγρασία. Οπότε, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, φροντίζουν το κρέας του θαλάμου με τον καλύτερο τρόπο», περιγράφει. Ο Λευτέρης παρήγγειλε τα τούβλα Ιμαλαϊων από το εξωτερικό. «Τα συγκεκριμένα τούβλα έρχονται κατευθείαν από τα Ιμαλάϊα. Μάλιστα εισάγονται από χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες μέχρι να παραλάβω στη Μύκονο την παραγγελία μου», λέει με ειλικρίνεια.

“Είμαι και από εκείνους που δεν θέλουν να φύγουν από το νησί, διότι την αύρα που έχει η Μύκονος, δεν θα τη βρεις πουθενά”
«Η ηρεμία του χειμώνα είναι απαραίτητη για εμάς»
Ουσιαστικά, ο Λευτέρης ξεκίνησε να ανακαινίζει το κρεοπωλείο του κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown τον Μάρτιο του 2020. Δεδομένου πως τα πράγματα ήταν –και εξακολουθούν να είναι- δύσκολα για πολλές επιχειρήσεις, σκέφτομαι πόσο επηρέασε και τη δική του. «Η αλήθεια είναι πως στις επιχειρήσεις που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως, το κρέας, τα πράγματα ήταν λιγότερο ζόρικα. Επομένως, η περίοδος του κορονοϊου και τα lockdown δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την επιχείρησή μου», εξηγεί. Ο 33χρονος Λευτέρης Κολάγκης, δεν εξυπηρετεί μόνο τους Μυκονιάτες και τους μόνιμους κάτοικους του νησιού, αλλά συνεργάζεται με ξενοδόχους και επιχειρηματίες της εστίασης. «Το καλοκαίρι συνεργάζομαι με εστιατόρια και ξενοδοχεία. Αλλά ακόμα και τώρα που μπαίνει ο χειμώνας, συνεργάζομαι με επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές», συμπληρώνει. Η ζωή στη Μύκονο τον χειμώνα είναι σίγουρα πιο ήρεμη και γαλήνια, σε σχέση με το καλοκαίρι που οι μηχανές είναι στο φούλ. Αυτό, όμως, είναι κάτι που χαλαρώνει τους επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα τους βοηθάει στο να φορτίσουν τις μπαταρίες τους για την επόμενη σεζόν. «Πιεζόμαστε πολύ το καλοκαίρι. Οπότε, αυτή η ηρεμία του χεμώνα, είναι απαραίτητη για εμάς. Τη χρειαζόμαστε. Επίσης, είμαι και από εκείνους που δεν θέλουν να φύγουν από το νησί, διότι την αύρα που έχει η Μύκονος, δεν θα τη βρεις πουθενά. Όσα χρόνια και να ζεις εδώ, δεν βαριέσαι ποτέ. Αντίθετα, το απολαμβάνεις».
Ευχαριστούμε θερμά τον Πέτρο Νάζο για τις φωτογραφίες που μας εξασφάλισε για το συγκεκριμένο θέμα.