
Mikonu: Γνώρισε τη μοναδική ντόπια Μυκονιάτικη μπύρα
Κόντρα στο κατεστημένο, που θέλει τις ξένες μπύρες στην κορυφή των προτιμήσεων του κόσμου, η ζυθοποιία Μυκόνου εδώ και πέντε χρόνια φτιάχνει τη δική της μπύρα.
-
03.07.2021 Mykonos Post
Το καλοκαίρι και οι διακοπές στα ελληνικά νησιά συνδυάζονται σχεδόν πάντα με μία δροσερή, παγωμένη μπύρα. Η μικρή ζυθοποιία της Μυκόνου έρχεται να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι σε μεγάλες -διεθνούς φήμης- μπύρες. Ακόμη, δείχνει έμπρακτα πως η νεανική επιχειρηματικότητα -με δύο φρέσκα μυαλά- αξίζει, και αποδίδει. Η ζυθοποιία ιδρύθηκε το 2016, αλλά άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 2017. Από τότε, παρασκευάζουν χωρίς διακοπή, με τις μπύρες τους να βρίσκονται σε όλο το νησί, και όχι μόνο. Το ζυθοποιείο τους βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Μυκόνου και 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο.
Ο Janos Bako και ο Άγγελος Φερούς είναι οι εγκέφαλοι πίσω από τη δημιουργία της μυκονιάτικης μπύρας, Mikonou. Ξεκίνησαν ως δύο homebrewers, που προσπαθούσαν να κάνουν το χόμπι τους για να βγάζουν τα προς το ζην, αλλά έχουν καταφέρει να γίνουν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Οι δύο νεαροί γνωρίστηκαν στη Σκωτία, ενώ δούλευαν στην BrewDog, μία τεράστια ζυθοποιία. Ο Janos Bako έχει σπουδάσει όσον αφορά τη μπύρα και τα αποστάγματα στη Βουδαπέστη, ενώ ο Άγγελος Φερούς σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στην Αγγλία και συνέχισε κάνοντας master στο Εδιμβούργο στη ζυθοποίηση και απόσταξη. Μετά τη γνωριμία τους, έκατσαν και μελέτησαν, εξερεύνησαν, και τελικά έμαθαν τι είναι η μπύρα. Τουλάχιστον έμαθαν τι είναι η μπύρα για αυτούς. Την ομάδα ήρθε να συμπληρώσει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, γνωστός οινολόγος-οινοποιός, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στη Σαντορίνη και τη Νεμέα.
Ο Janos Bako και ο Άγγελος Φερούς είναι οι εγκέφαλοι πίσω από τη δημιουργία της μυκονιάτικης μπύρας, Mikonou.
Μερικές από τις Mikonou μπύρες:
Mikònu Blonde Saison
Η ανοιχτόχρωμη ξανθιά ναυαρχίδα του ζυθοποιείου δημιουργήθηκε με ένα μείγμα καραμελωμένων βυνών από το Beloeil του Βελγίου και την Ξάνθη και με παραδοσιακή Βέλγικη Saison μαγιά. Είναι αρωματισμένη με κίτρο, τριαντάφυλλο, μπαχαρικά και μπανάνα με περάσματα μαγιάς. Αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό φαγητού, καθώς έχει χαμηλή ποσότητα αλκοόλ και ένα πιο ξηρό προφίλ.
Mikònu Pale Ale
Δροσιστική, ελαφριά, ευκολόπιοτη, με φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και κορυφώσεις λυκίσκου στη μύτη. Χαμηλό ποσοστό αλκοόλ, καλός αφρισμός, ελαφρύ σώμα, απαλά γλυκόπικρη, καραμελένια γεύση και βοτανική επίγευση. Με βύνες εξ ’ολοκλήρου από την Θράκη, αυτή η pale ale είναι dry-hopped με τους αρωματικούς λυκίσκους Citra, Simcoe, Mosaic από την κοιλάδα Yakima της Washington.
Mikònu Bohemian Pilsner
Χαμηλόβαθμη Pilsner Βοημίας, ζυμωμένη με παραδοσιακή υγρή Τσέχικη μαγιά, η οποία περιέχει υψηλές δόσεις του καθαρόαιμου Τσέχικου λυκίσκου Saaz. H συνταγή βασίζεται πάνω στην κλασική εκτέλεση της Bohemian Pilsner, αλλά με την προσθήκη γενναίων δόσεων Αμερικάνικων λυκίσκων με την μέθοδο του dry hopping. Πρόκειται για μια Pilsner ελαφρώς πικρότερη, μετρίως γλυκιά και φρουτώδη. H ζυθοποίησή της κρατάει 50 μέρες και δεν αραιώνεται με νερό πριν την εμφιάλωση – γίνεται δηλαδή με τον παραδοσιακό και αργό τρόπο του “lagering”.
Sorachi Ace Saison
Η συγκεκριμένη μπύρα ζυθοποιήθηκε εξολοκλήρου με τον Ιαπωνικό λυκίσκο “Sorachi Ace”, πραγματοποιώντας μια κάπως διαφορετική εκτέλεση της Blonde Saison. Ο λυκίσκος σε συνδυασμό με την ξεχωριστή μαγιά Saison, δημιουργούν ένα εξωτικό πάντρεμα, το οποίο αποκαλύπτει νότες ακτινιδίου και κίτρου στο άρωμα, ενώ παράλληλα αφήνει μια χυμώδη μπύρα, ξηρή, χωρίς πικράδα και γλύκα. Η Sorachi Ace Saison συνοδεύει εξαίσια όλες τις κουζίνες ενώ παράλληλα αποτελεί μια alternative all-day beer.