
Τα all time classic παραδοσιακά προϊόντα της Μυκόνου
Από τα παραδοσιακά λουκάνικα και την ιδιαίτερη Λούζα μέχρι τη λαχταριστή μελόπιτα, η Μύκονος εκτός από την απίστευτη φυσική της ομορφιά, διαθέτει και μια ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.
-
15.07.2021 Γεωργία Περιμένη
Η Μύκονος είναι ένα νησί που φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες, τη φυσική ομορφιά αλλά και τη διασκέδαση. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πλούσια παραδοσιακή της κουζίνα, με τοπικά προϊόντα που όταν την επισκέπτεσαι είναι αδύνατο να μην δοκιμάσεις. Τα πιο γνωστά της, είναι τα τυροκομικά και τα αλλαντικά. Ποια, όμως, είναι αυτά; To Mykonos Post, έψαξε, έμαθε και σου τα παρουσιάζει!
Τα λουκάνικα
Ξεκινώντας από τα πιο ξακουστά, μην χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά λουκάνικα της Μυκόνου. Είναι βεβαίως πικάντικα (όπως ‘οφείλει’ να είναι κάθε καλό, παραδοσιακό λουκάνικο που σέβεται τον εαυτό του!), αφού καρυκεύονται με θρούμπι, μπαχάρι, αλάτι, ρίγανη και πιπέρι. Ένας λόγος για τον οποίο θεωρούνται τα καλύτερα είναι διότι περιέχουν περισσότερο κρέας απ’ ότι λίπος. Μην ξεχάσεις επίσης, φεύγοντας από το νησί, να πάρεις μερικά για το σπίτι, ώστε να κεράσεις φίλους και συγγενείς.

Η κοπανιστή
Μust της επίσκεψής σου στο νησί αποτελεί επίσης η δοκιμή της κοπανιστής, που σίγουρα έχεις ακούσει. Για να είμαστε ειλικρινείς, η κοπανιστή έχει αναγνωριστεί επίσημα ως προϊόν ονομασίας προέλευσης και βρίσκεται σε κάθε νησί των Κυκλάδων. Πιο φημισμένη ωστόσο είναι στη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο. Σε αυτά τα τρία νησιά είναι πιο προηγμένη και η εμπορική της παραγωγή. Αυτό που θα γευτείς είναι ουσιαστικά ένα μαλακό τυρί από ζύμωση, με μία έντονα καυτερή γεύση. Οι τρόποι για την παρασκευή της ποικίλλουν από νησί σε νησί, αλλά συνήθως γίνεται από νωπό γάλα, κυρίως αγελαδινό, που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, στη συνέχεια πήζει, στραγγίζει και ωριμάζει σε διάστημα πολλών μηνών, στη διάρκεια των οποίων προστίθεται και άλλο τυρί και το μείγμα ζυμώνεται πολλές φορές.
Η Λούζα
Η Λούζα είναι ένα ακόμη κυκλαδίτικο προϊόν που θα βρεις σε διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με το νησί που βρίσκεσαι. Είναι στην ουσία ένα ιδιαίτερο αλλαντικό, από ντόπιο χοιρινό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Στη Μύκονο, η Λούζα φτιάχνεται με μπαχάρι και θρούμπι, ενώ πρόκειται για ένα προϊόν με τεράστια ζήτηση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συν τοις άλλοις, είναι ο καλύτερος μεζές για να συνοδεύσεις το κρασί σου.

Το Ξινότυρο
Καθώς η Μύκονος φημίζεται για τα τυροκομικά της, από τη λίστα με τα παραδοσιακά προϊόντα, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε και το ξινότυρο. Ουσιαστικά, είναι τυρί από αγελαδινό γάλα, επιτραπέζιο, ενώ μπορείς να το τρίψεις και στα μακαρόνια. Plus: Αποτελεί τον ιδανικό μεζέ για τσίπουρο και ούζο.
Οι παραδοσιακές πίτες
Υπάρχει τοπική κουζίνα νησιού που να μην περιλαμβάνει παραδοσιακές πίτες; Όχι βέβαια! Η Μύκονος όπως κάθε νησί που θέλει να σέβεται για τον εαυτό του, φημίζεται για την κρεμμυδόπιτα, αλλά και την υπέροχη μελόπιτα της, η οποία συνήθως φτιάχνεται με την τυροβολιά, ένα τοπικό, λευκό και μαλακό τυρί που πρωταγωνιστεί σε πολλές μυκονιάτικες πίτες.
Τα Αμυγδαλωτά
Αποτελεί το παραδοσιακό γλύκισμα σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου και βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από το νησί των ανέμων. Πρόκειται για ζαχαρωτά με τριμμένο αμύγδαλο, που στη Μύκονο πλάθονται σε στενόμακρο σχήμα, ψήνονται και στο τέλος πασπαλίζονται με ζάχαρη.