
Χρήστος Τεκτονίδης: «Η επιβολή οριζόντιων μέτρων θα ήταν καταστροφική για τον τουρισμό»
Ο manager του εστιατορίου Koursaros στην Χώρα Μυκόνου, εξομολογείται στο Mykonos Post όλα όσα προβληματίζουν τους επιχειρηματίες του νησιού, εξηγεί πως η σεζόν ξεκίνησε με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και δηλώνει αισιόδοξος για τις μέρες που θα ακολουθήσουν.
-
09.07.2021 Μαρίνος Βυθούλκας
Το μεράκι του, σε συνδυασμό με την αγάπη της δημιουργίας στον τομέα της εστίασης, τον έχουν κάνει ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στη Μύκονο. Έχουν περάσει αισίως 22 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να εργάζεται στο νησί των ανέμων, ενώ τα τελευταία 11 χρόνια είναι manager στο εστιατόριο «Κουρσάρος» στη Χώρα. Η εστίαση είναι ένας κλάδος που με την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού «λαβώθηκε» όσο κανένας άλλος και από ότι φαίνεται, συνεχίζει να αιμορραγεί. Μολονότι η σεζόν στη Μύκονο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Πόσο μάλλον, τους εργαζόμενους στην εστίαση. «Η σεζόν ξεκίνησε ανέλπιστα καλά. Η δυνατή έναρξη την 1η Ιουνίου, μας έδωσε πολλές επλίδες για μια πολύ καλή σεζόν, σε σχέση πάντα με την περσινή. Αγκαλιάσαμε τα μέτρα και αποδεχτήκαμε όλα όσα ειδηγήθηκε η κυβέρνηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από τους αριθμούς, καθώς πάνω από το 80% των κατοίκων της Μυκόνου έχουν εμβολιαστεί», ξεκαθαρίζει.

“Οι περισσότεροι που εργαζόμαστε στην εστίαση, παραξενευτήκαμε που η Μύκονος μπήκε στο πορτοκαλί. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο πως στα εστιατόρια, αλλά και τα μαγαζιά, τα μέτρα τηρούνται”
«Δεχθήκαμε να εμβολιαστούμε άμεσα»
Η Μύκονος είναι ένας παγκόσμιος προορισμός. Οπότε, η αποδοχή και η προσαρμογή, τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των χιλιάδων εργαζομένων, στους κανόνες ήταν κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αν αναλογισθεί κανείς πως το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων στα νησιά, περιμένει κάθε χρόνο με ανυπομονησία την έλευση των τουριστών. «Δεχθήκαμε να εμβολιαστούμε άμεσα όλοι μας. Γι αυτό και πιάσαμε σχετικά γρήγορα τα ποσοστά που σου προανέφερα. Για να είμαι ειλικρινής, οι περισσότεροι που εργαζόμαστε στην εστίαση, παραξενευτήκαμε που η Μύκονος μπήκε στο πορτοκαλί. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο πως στα εστιατόρια, αλλά και τα μαγαζιά της Μυκόνου, τα μέτρα τηρούνται», εξηγεί. Το θέμα, όμως, δεν είναι να υπάρχει τήρηση των μέτρων μόνο από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και από τους επισκέπτες, τους ντόπιους και τους τουρίστες. Εκείνοι, άραγε, πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση; «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ελέγξουμε στον απόλυτο βαθμό. Αν ο κόσμος ταξιδεύει με τα νέα μέτρα, που περιλαμβάνουν rapid-μοριακά test και πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα πράγματα ίσως να είναι περισσότερο ελεγχόμενα. Αν, όμως, πριν από τα συγκεκριμένα μέτρα, έφτασε στο νησί μια ομάδα ανθρώπων που ενδεχομένως να μην είχε ελεγχθεί, αυτό κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, όσο προσεκτικός κι αν είναι», ξεκαθαρίζει.
“Θεωρώ πως στην πορεία της σεζόν θα έχουμε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά και νέες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής”
«Είναι κρίμα να χάσουμε το στοίχημα για κάποια πράγματα που πρέπει να φροντίσουμε»
Πριν λίγες μέρες και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων στο νησί, κάτι που έγινε πρώτο θέμα στα media. «Αυτό που συζητιέται έντονα τις τελευταίες μέρες από τους επιχειρηματίες του νησιού είναι η ανησυχία που υπάρχει με την αυξηση των κρουσμάτων. Από την άλλη, η επιβολή οριζόντιων μέτρων θα ήταν καταστροφική για τον τουρισμό. Κατά την άποψή μου δεν είναι δίκαιο, ούτε για τον τουρίστα, αλλά και ούτε για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, είναι κάπως παράλογο να επιβάλλεις τα ίδια μέτρα σε ένα εστιατόριο και σε ένα νυχτερινό μαγαζί, ένα bar με δυνατή μουσική», λέει με ειλικρίνεια. Το Σωματείο Επιχειρήσεων Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου, στις 7 Ιουλίου εξέδωσε ένα δελτίο τύπου με τίτλο «Υπονομεύουν την εστίαστη τα μέτρα της κυβέρνησης». Όντας επικεφαλής σε ένα επιτυχημένο εστιατόριο στη Μύκονο, αναρωτιέμαι πως σχολιάζει το συγκεκριμένο δελτίο τύπου. «Υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα υπάρξουν ή όχι οριζόντια μέτρα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Τα μαγαζιά στην εστίαση, δεν έχουν όλα τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, ούτε και απευθύνονται στο ίδιο κοινό. Το ‘’Όχι στα οριζόντια μέτρα’’ είναι ένα αίτημα από τους περισσότερους επιχειρηματίες της εστίασης και θεωρώ πως θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν από την κυβέρνηση. Και επαναλαμβάνω, σκέψου πόσο άδικο είναι να κλείσει ένα εστιατόριο που δεν έχει καν μπαρ, παρά μόνο καθήμενους πελάτες. Είναι λογικό να υπάρχει έντονος προβληματισμός στο νησί (και σε όλα τα νησιά), δεδομένου πως οι επιχειρήσεις στην εστίαση περιμένουν τους καλοκαιρινούς μήνες για να δουλέψουν και να κάνουν τζίρους. Μαρίνο, βρισκόμαστε σε μια φάση που πιστεύω πως η λέξη αλληλεγγύη πρέπει να είναι και ο οδηγός μας. Δηλαδή, πρέπει να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα πράγματα σε μια υγιή κατάσταση και να κάνουμε μια καλή σεζόν. Ειδικά στην Μύκονο, υπάρχει τουρισμός και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Οπότε είναι κρίμα να χάσουμε το στοίχημα για κάποια πράγματα που πρέπει να φροντίσουμε. Προσωπικά, πιστεύω στα κάθετα μέτρα και όχι στα οριζόντια. Και αυτό, διότι αν παρθούν οριζόντια μέτρια θα πλήξουν καίρια τον τουρισμό. Και ειδικά τον τουρισμό της Μυκόνου, που είναι ένας παγκόσμιος προορισμός με πολλά διεθνή brands του εξωτερικού, που έχουν επενδύσει στο νησί».

“Η λέξη αλληλεγγύη πρέπει να είναι και ο οδηγός μας. Δηλαδή, πρέπει να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα πράγματα σε μια υγιή κατάσταση”
«Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με κρατήσεις της τελευταίας στιγμης»
Ήδη, κυκλοφορούν αρκετά άρθρα στο διαδίκτυο σχετικά με ακυρώσεις ταξιδιών και πτήσεων με προορισμό την Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στο νησί των ανέμων. Ωστόσο, ο Χρήστος εξηγεί πως στη Μύκονο, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. «Οι δικές μου πληροφορίες, σε συνδυασμό με κάποια ξενοδοχεία που έχω έρθει σε επαφή τις τελευταίες μέρες, λένε πως αυτή η τάση με τις ακυρώσεις είναι μικρή. Βέβαια, η φετινή σεζόν ξεκίνησε να δουλεύει με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Θεωρώ πως στην πορεία της σεζόν θα έχουμε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά και νέες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σαφέστατα, όσο πιο ασφαλή κατάσταση δημιουργούμε προς τα έξω, θα υπάρχει και η αντίστοιχη ανταπόκριση από τον τουρισμό. Η αίσθηση μου είναι πως διανύουμε μια τουριστική σεζόν που θα φτάσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη. Ο τρόπος αντιμετώπισης της γενικότερης κατάστασης, αλλά και το τι θα δείξουμε προς τα έξω, θα είναι κάτι που θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Προσωπικά, σκέφτομαι πάντα θετικά και θέλω τα πράγματα να πάνε καλά για όλους μας».