
Αερολιμένας Μυκόνου: Από τις τσαμπούνες και τους χορούς στον χώρο αναμονής, στη νέα εποχή της Fraport
Από το 1970 μέχρι σήμερα, το αεροδρόμιο της Μυκόνου έχει αλλάξει σε πολλά επίπεδα. Οι διάσημες αφίξεις, οι χοροί, οι τσαμπούνες στον χώρο αναμονής, αλλά και η νέα εποχή με την Fraport, είναι ορισμένοι από τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του Αερολιμένα Μυκόνου.
-
17.09.2022 Άννυ Τζαβέλλα
Η δεκαετία του 1970 είναι αποδεδειγμένα μια από τις καλύτερες δεκαετίες (αν όχι η καλύτερη) που διένυσε το νησί των ανέμων. Ήταν τα χρόνια που το διεθνές τζετ σετ έμαθε για αυτό το μικρό κυκλαδονήσι στην καρδιά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι επισκέπτες να επιθυμούν να το ανακαλύψουν. Ήταν η εποχή που διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, πολιτικοί και επιχειρηματίες της εποχής, μαζεύονταν τα καλοκαίρια στη Μύκονο, στο εμβληματικό μπαλκόνι του Remezzo, στις 9 Μούσες ή στο Pierro’s, για να ξεφαντώσουν και να απολαύσουν την μοναδικότητα της Μυκόνου.

«Τα πρώτα χρόνια έρχονταν μόνο μια-δυο πτήσεις την ημέρα»
Στην αύξηση του τουρισμού εκείνη τη δεκαετία, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό και το νεοσύστατο αεροδρόμιο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1971. Πλέον ο κόσμος θα μπορούσε, εκτός από το να πάρει το καράβι από την Αθήνα, να έρθει στο νησί και αεροπορικώς. Βέβαια, όταν το αεροδρόμιο Μυκόνου πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του, οι πτήσεις ήταν λιγοστές. «Τα πρώτα χρόνια έρχονταν μόνο μια-δυο πτήσεις την ημέρα και ήταν όλες πτήσεις εσωτερικού. Δεν υποδεχόμασταν αεροπλάνα εκτός Ελλάδας ακόμη. Επίσης, τα αεροσκάφη που προσέγγιζαν τον αερολιμένα τότε ήταν πολύ μικρά. Αν δεν κάνω λάθος χωρούσαν μέχρι 20-30 άτομα. Μπορεί να λέω και πολλά», αναφέρει ο Μυκονιάτης Δημήτρης Κουτσούκος στο Mykonos Post.

Το νέο αεροδρόμιο βρισκόταν σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων από τη Χώρα. Χτίστηκε στο κέντρο του νησιού, γεγονός που εξυπηρετούσε όλες τις περιοχές, αν και τότε όλοι οι τουρίστες έμεναν στη Χώρα. Αρχικά, το αεροδρόμιο ήταν αρκετά μικρό, δε διέθετε μεγάλες εγκαταστάσεις, καθώς ο κόσμος που επέλεγε να έρθει στη Μύκονο με αεροπλάνο ήταν λίγος. «Μέχρι τη δεκαετία του 1980, το αεροδρόμιο ήταν πολύ μικρό. Σιγά σιγά εκείνα τα χρόνια ξεκίνησε να υποδέχεται όλο και μεγαλύτερα αεροσκάφη, οπότε ο χώρος του επεκτάθηκε. Τα πρώτα χρόνια, τα μόνα αεροσκάφη που πετούσαν στο νησί ήταν της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Στην πορεία, όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν να πραγματοποιούν πτήσεις με προορισμό τη Μύκονο», εξηγεί στο Mykonos Post ο Δημήτρης Κουτσούκος.


Η δημιουργία του αεροδρομίου άνοιξε και ορισμένες νέες θέσεις εργασίας για τους Μυκονιάτες. Σύμφωνα με αυτά που λέει στο Mykonos Post ο Δημήτρης Κουτσούκος, το προσωπικό του αεροδρομίου εκείνη την εποχή αποτελούνταν αποκλειστικά από ντόπιους. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το αεροδρόμιο μεγάλωνε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, τις οποιες κάλυπταν ως επί το πλείστον Μυκονιάτες.
Ο κόσμος που έφτανε στη Μύκονο και προσγειονόταν στον αερολιμένα, χρησιμοποιούσε έπειτα τα λεωφορεία του δήμου για να μετακινηθεί προς τα ξενοδοχεία, που επίσης σιγά σιγά ξεκίνησαν να απλώνονται σε όλο το νησί. «Τότε υπήρχαν αυτά τα μικρά λεωφορειάκια, στα οποία επιβιβαζόταν ο κόσμος με τις βαλίτσες του και πήγαινε στη Χώρα ή στην Άνω Μερά. Με τα ίδια λεωφορεία μετακινούνταν επίσης για να πάνε στις παραλίες. Εμείς, θυμάμαι, ανεβαίναμε και πάνω στα λεωφορεία για να πάμε στον Πλατύ Γιαλό και στο Paradise», εξομολογείται ο Δημήτρης Κουτσούκος.


Θερμή υποδοχή με τσαμπούνες και τουμπάκια
Αφήνοντας πίσω την δεκαετία του 1980 και έπειτα του 1990, το αεροδρόμιο άρχισε να προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο, καθώς το νησί είχε γίνει ήδη παγκοσμίως γνωστό. Διάσημοι από Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και επιχειρηματίες, πολιτικοί έφταναν ακόμα και με ιδιωτικά αεροπλάνα στη Μύκονο, όπως για παράδειγμα ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο βιομήχανος Δημήτρης Καρέλας. «Ο Καρέλας ερχόταν με το αεροπλάνο του, έμενε στο ξενοδοχείο Λητώ στη Χώρα και απολάμβανε τις ομορφιές του νησιού μας», προσθέτει ο Δημήτρης Κουτσούκος. Άλλα τρανταχτά ονόματα που πέρασαν πιο πρόσφατα από το αεροδρόμιο του νησιού είναι, μεταξύ πολλών, η Lindsay Lohan, η Shakira και ο Zerard Pique.


Κάτι που επίσης είχε μεγάλο ενδιαφέρον τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι το γεγονός πως όταν οι Μυκονιάτες περίμεναν την άφιξη κάποιου γνωστού προσώπου της πολιτικής, επιχειρηματικής ή ακόμη και πολιτιστικής σκηνής, τους υποδέχονταν με γλέντι. Πολλές φορές μάλιστα, συγκεντρώνονταν στο αεροδρόμιο και υποδέχονταν τους επισκέπτες τους με τσαμπούνες, τουμπάκια και χορούς.


Κρατικός Αερολιμένας Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη»
Τον Δεκέμβριο του 2015, σαράντα τέσσερα χρόνια ύστερα από την ίδρυση του αερολιμένα Μυκόνου, οριστικοποιήθηκε η ιδιωτικοποίηση του, μέσω της υπογραφής παραχώρησης στην κοινοπραξία Fraport. Το αεροδρόμιο επανασχεδιάστηκε με έμφαση στις ιδιαίτερες μορφολογικές αρχές της μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής και ταυτόχρονα ανταποκρινόμενο στις προδιαγραφές ενός μοντέρνου αεροδρομίου.

Τον Απρίλιο του 2022, μόλις πριν μερικούς μήνες, αποφασίστηκε το αεροδρόμιο του νησιού να μετονομαστεί σε Κρατικός Αερολιμένας Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη», ύστερα από εισήγηση του Δήμου, με στόχο να αποδοθεί φόρος τιμής στη σπουδαία αγωνίστρια της Επανάστασης, αλλά και Μυκονιάτισσα στην καταγωγή, Μαντώ Μαυρογένη.
Πλέον, το αεροδρόμιο έχει εισέλθει με κάθε δυνατό τρόπο στη νέα εποχή και υποδέχεται ετησίως αμέτρητους τουρίστες από όλο τον κόσμο.