
Άγιος Αρτέμιος: Η Μύκονος τιμά τον Πολιούχο της
Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αρτεμίου βρίσκεται στην καρδιά της Χώρας, ενώ η μνήμη του Αγίου τιμάται στο νησί των ανέμων στις 20 Οκτώβρη. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Μαραγκός μιλάει στο Mykonos Post για την ιστορία του ναού, αλλά και τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης μέρας, η οποία είναι επίσημη αργία για τους Μυκονιάτες.
-
20.10.2021 Γεωργία Περιμένη
Στην καρδιά της Μυκόνου, μέσα στα γραφικά σοκάκια της, δεσπόζει το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Αρτεμίου, που είναι μάλιστα και πολιούχος του νησιού. Ένας κλασικός κυκλαδίτικος ναός παρόλα αυτά ξεχωριστός, με καφετί παραθυράκια, τοποθεσία καταμεσής της χώρας, με ένα μικρό και συνάμα πανέμορφο προαύλιο. Όλα αυτά τα στοιχεία, κατατάσσουν το ναό σε ένα από τα αξιοθέατα και σημεία αναφοράς του νησιού. Το σημείο γίνεται ακόμη πιο γραφικό, κάθε χρόνο στις 20 του Οκτώβρη, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αρτεμίου, οπότε και πλήθος κόσμου συρρέει για να τιμήσει τον Άγιο. Άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, Στρατιωτικών Υπηρεσιών, Πολιτιστικών Συλλόγων, μαθητές, πρόσκοποι, αλλά και όλοι οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται εκεί, στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού. Την ημέρα του εορτασμού, ύστερα από τη λειτουργία, ακολουθεί λιτάνευση της εικόνας και του λειψάνου του Αγίου Αρτεμίου. Στο σημείο βρίσκεται και η Φιλαρμονική Ορχήστρα, που με τις μελωδίες της κάνει το κλίμα κατάνυξης ακόμη πιο έντονο.

Η 20η Οκτωβρίου, μέρα αργίας για τη Μύκονο, οπότε και τιμάται η μνήμη του, είναι στην ουσία η ημερομηνία της εκτέλεσής του.
Η ιστορία του Αγίου Αρτεμίου
Ο Άγιος Αρτέμιος θεωρείται Μεγαλομάρτυς του Χριστιανισμού και σύμφωνα με το συναξάρι (σ.σ: βιβλίο που περιέχει συλλογές με βίους Αγίων), ήταν «Δουξ και Αυγουστιάλιος» επί Μ. Κωνσταντίνου. Αποκεφαλίστηκε στην Αντιόχεια κατόπιν διαταγής του Αυτοκράτορα Ιουλιανού επειδή τον κατέκρινε δημόσια για την θεωρούμενη «αποστασία» του από τον Χριστιανισμό. Αργότερα, το λείψανό του μεταφέρθηκε και τάφηκε στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατά την παράδοση, συνέβαιναν και πολλά θαύματα. Ο Αρτέμιος βρέθηκε στην Αντιόχεια μετά από εντολή του Ιουλιανού και στο πλαίσιο της διευρυμένης δικαιοδοσίας του έξω από τα όρια της Αιγύπτου και συγκεκριμένα στην επαρχία της Συρίας. Όταν έφτασε εκεί διαπίστωσε τον βασανισμό δύο πρεσβυτέρων, των Ευγενίου και Αρτεμίου και επειδή διαμαρτυρήθηκε στον αυτοκράτορα εκείνος του αφαίρεσε το αξίωμα του δούκα και διέταξε τη φυλάκιση και τον βασανισμό του, ο οποίος κατέληξε στον δια αποκεφαλισμού θάνατό του. Η 20η Οκτωβρίου, μέρα αργίας για τη Μύκονο, οπότε και τιμάται η μνήμη του, είναι στην ουσία η ημερομηνία της εκτέλεσής του. Μετά από αυτή, μια διακόνισσα, η οποία ονομαζόταν Αρίστη, στη συνέχεια έλαβε το σώμα του και το ενταφίασε στο προάστιο της Δάφνης με τιμές μάρτυρα, ενώ αργότερα το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.

“Πάνω στην εικόνα του Αγίου υπάρχουν πάρα πολλά χρυσά αφιερώματα, τα οποία είναι δείγματα αφενός της ευσέβειας, αφετέρου των πολλών θαυμάτων που έχει πραγματοποιήσει ο Άγιος στους Μυκονιάτες”
-Πέτρος Μαραγκός, Πρωτοπρεσβύτερος
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Μαραγκός μιλάει στο Mykonos Post για τον Άγιο Αρτέμιο
Ο Πέτρος Μαραγκός, Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου, Δήλου και Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αρτεμίου, βρίσκεται στη συγκεκριμένη εκκλησία από το 1992. Ο ίδιος κατάγεται από την Τήνο και βρέθηκε στη Μύκονο ως Εφημέριος και Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού. «Ο ναός βρίσκεται στο Νιοχώρι της Μυκόνου, μέσα στη Χώρα και χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Ο ναός είναι μονόκλιτος, ενώ η Αγία τράπεζα έχει κιβώριο (σ.σ: θόλος ή επικάλυμμα, που υποστηρίζεται από κίονες και στέκεται ξεχωρισμένος στο Ιερό, και πάνω από την Αγία Τράπεζα). Είναι το μοναδικό κιβώριο που υπάρχει μέσα στη Χώρα της Μυκόνου και το συναντάμε στον Άγιο Αρτέμιο και στο μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής. Ο Άγιος Αρτέμιος υπήρξε ενορία, μέχρι το 1938. Στη συνέχεια, ενσωματώθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, ως το πρώτο παρεκκλήσι του Ναού. Το 2013 με τις ενέργειες του Μητροπολίτη μας αλλά και του Δημάρχου, έγινε με επίσημο προεδρικό διάταγμα πολιούχος της Μυκόνου. Μέχρι τότε ήταν μεν πολιούχος, αλλά δεν υπήρχε προεδρικό διάταγμα. Το 2015 ήρθε για πρώτη φορά στους εορτασμούς της εκκλησίας ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. Επίσης, το 2011, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης προσκόμισε τεμάχιο λειψάνων του Αγίου, το οποίο φυλάσσεται μέσα στον Ιερό Ναό. Πάνω στην εικόνα του Αγίου υπάρχουν πάρα πολλά χρυσά αφιερώματα, τα οποία είναι δείγματα αφενός της ευσέβειας, αφετέρου των πολλών θαυμάτων που έχει πραγματοποιήσει ο Άγιος στους Μυκονιάτες. Κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής του γίνεται μεγάλη γιορτή, στην οποία παρίσταται όλη η Μύκονος. Μαθητές του σχολείου με τις σημαίες, ενώ παλιότερα γινόταν μεγάλη λιτανεία της ιεράς εικόνας και του αγίου λειψάνου, η οποία εδώ και δυο χρόνια, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας δεν έγινε και δεν θα γίνει ούτε φέτος».

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε πως στον Άγιο Αρτέμιο αποδίδονται ιάσεις κήλης και συναφών παθήσεων, ενώ ο ίδιος στην Αγιογραφία εικονίζεται κυρίως με στολή Ρωμαίου στρατηγού. Εκτός από πολιούχος της Μυκόνου, έχει οριστεί ως προστάτης Άγιος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η ημέρα της γιορτής του, έχει οριστεί ως επίσημη αργία.
Η ανάρτηση του Δημάρχου Μυκόνου, Κωνσταντίνου Κουκά, στους λογαριασμούς του στα social media, με αφορμή τη σημερινή μέρα:
«Με ενθουσιασμό και συγκίνηση σύσσωμη η κοινωνία της Μυκόνου γιορτάζει και τιμά σήμερα τον Πολιούχο της, Άγιο Αρτέμιο. Στη δοξολογία που τελέστηκε σήμερα από τον Μητροπολίτη μας Δωρόθεο Β´ και τον φιλοξενούμενο μας Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων Θεόκλητο στο ομώνυμο παρεκκλήσι, με την παρουσία βουλευτών, δημοτικών & περιφερειακών συμβούλων καθώς και των σωμάτων ασφάλειας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει σήμερα την τιμητική της! Ευχές για κάθε καλό, υγεία και προκοπή σε όλους. Η Μύκονος πρέπει να βρίσκεται σε χέρια που την κάνουν να ευημερεί και να πρωτοπορεί. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά ας την τιμήσουμε».