
Φερνάντο: Πάθη και καταχρήσεις οδήγησαν σε ένα άδοξο τέλος τον θρυλικό φωτογράφο των 80s και των 90s στη Μύκονο
Από τη λάμψη, τα φωτογραφικά «κλικ» και την κοσμική ζωή στη Μύκονο, ξαφνικά τα έχασε όλα. Η διαδρομή του Φερνάντο, ενός θρυλικού φωτογράφου της Μυκόνου, είχε τα πάντα: Χλιδή, καταξίωση, απαξίωση και φτώχεια.
-
30.05.2022 Γεωργία Περιμένη
Ήρθε από την Αθήνα ως φωτογράφος, χωρίς να έχει καμία σχέση με το νησί της Μυκόνου. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών απέκτησε μια δυνατή φήμη, έγινε γνωστός και αγαπητός τόσο στους Μυκονιάτες, όσο και στις λαμπερές προσωπικότητες του εγχώριου και διεθνούς jet set, ενώ αγάπησε πολύ το νησί. Ο λόγος για τον Φερνάντο, ή αλλιώς Γιάννη, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, τον φωτογράφο που απαθανάτιζε στιγμές διάσημων και μη, όπως και στιγμές ατελείωτης διασκέδασης, στη Χώρα και στις παραλίες της Μυκόνου. Πίσω στα 80s και τα 90s, θα τον έβλεπες σύχνα πυκνά να τριγυρνά με τη φωτογραφική του μηχανή σε κάποιο μυκονιάτικο σοκάκι και να απαθανατίζει ό,τι θεωρούσε εκείνος πως είχε ενδιαφέρον.

Ποιος ήταν ο Φερνάντο
Ο Φερνάρντο ήταν φωτογράφος και περνούσε κάθε καλοκαίρι (επί τριάντα χρόνια) στο νησί της Μυκόνου. Έκανε τη δουλειά ενός paparazzi, ενώ ταυτόχρονα απολάμβανε τη ζωή του εκεί. «Είχε πολλούς φίλους στη Μύκονο, γι’ αυτό και βρέθηκε στο νησί. Ήρθε από την Αθήνα ως φωτογράφος και μαζί με έναν φίλο άνοιξαν ένα μπαράκι, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Apaloosa. Εκείνη την εποχή ο Φερνάντο νοίκιασε έναν χώρο, όπου έβαζε φωτογραφίες του. Ήταν σαν φωτογραφείο», εξηγεί στο Mykonos Post ο Γιώργος Κυπριτίδης (σ.σ: Ο Super Goofy της Μυκόνου), ο οποίος γνώριζε καλά τον φωτογράφο.
Ο Φερνάντο ζούσε το σήμερα και δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο. Έκανε τις δικές του «τρέλες», χωρίς να σκέφτεται το αύριο, αλλά και το τι θα πει ο κόσμος. Δεν τον απασχολούσε το μέλλον, παρά μόνο το παρόν. Κυκλοφορούσε με άλογο στο νησί και ήταν λάτρης του αλκοόλ. Τα πάθη του ήταν πολλά. Πάθη που τελικά τον πρόδωσαν. «Τον θυμάμαι να πηγαίνει στην Παράγκα με το άλογο, στην παραλία γυμνιστών που υπήρχε τότε, αλλά και στον Πάνορμο και το Super Paradise. Είχε πάντα τη φωτογραφική του μηχανή μαζί και κυκλοφορούσε παντού», εξηγεί ο Γιώργος Κυπριτίδης.
“Κανείς δεν ήξερε πως το όνομά του ήταν Γιάννης. Αλλά ακόμα κι αν το ήξερε, δεν το χρησιμοποιούσε ποτέ όταν τον συναντούσε”.
Fernantos support/ Facebook
Τα βράδια στο Pierro’s και τα άλλα θρυλικά μπαρ της Μυκόνου
Το καλοκαίρι του 1972 άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το Pierro’s, ένα μπαρ που δημιουργήθηκε από τον Ανδρέα Κουτσούκο, έναν ψαρά του νησιού και έγραψε τη δική του ιστορία στη νυχτερινή διασκέδαση. «Το Pierro’s μάζευε όλη τη high society, κυρίως ξένους, από όλο τον κόσμο. Έλληνες είχαμε μόνο τους εφοπλιστές. Καρέλας, Γουλανδρής, Χατζηφωτίου, Βαρδινογιάννης, Ωνάσης, Χανδρής, Δρακοπουλαίοι και πολλοί ακόμη. Ήταν άνθρωποι πλούσιοι από τα γεννοφάσκια τους, καλός κόσμος, άνθρωποι με κύρος και αξιοπρεπέστατοι, όχι νεόπλουτοι. Η ευγένεια ήταν ευγένεια, δεν έβλεπαν τον σερβιτόρο ή τη σερβιτόρα λες και είναι κάτι κατώτερο. Πλούσιοι και φτωχοί, ήμασταν ένα τότε. Συμμετείχαν στα πάρτι, χόρευαν, ανεβαίναμε στο μπαρ, κάναμε σόου όλοι μαζί και μας αγαπούσαν σαν παιδιά τους», είχε δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η ψυχή του Pierro’s, Βαγγελιώ Συριανού στο Mykonos Post.
Φυσικά, ο Φερνάντο δεν θα μπορούσε να λείπει από εκεί. Επισκεπτόταν το μαγαζί τόσο για να φωτογραφίσει, όσο και ως απλός πελάτης, για να πιει το ποτό του και να διασκεδάσει. Εκεί, «αιχμαλώτιζε» στον φακό του διάσημες προσωπικότητες όπως η Σοράγια, ο Καρέλας και πολλοί ακόμη. Δυστυχώς, όπως εξηγεί στο Mykonos Post ο Γιώργος Κυπριτίδης, το πολύτιμο αυτό αρχείο εκλάπη μέσα από το σπίτι του. «Μπήκαν μέσα στο σπίτι του, πήραν τα πάντα και αυτό ήταν μεγάλο σοκ για εκείνον. Κάποια στιγμή μάλιστα ακούστηκε πως φωτογραφίες του Φερνάντο βρέθηκαν να πωλούνται σε παζάρια. Ήταν φοβερά ντοκουμέντα για το τι ακριβώς συνέβαινε εκείνη την εποχή στη Μύκονο», αποκαλύπτει.

Βέβαια, τον Φερνάντο σίγουρα θα τον έβλεπες και σε άλλα θρυλικά στέκια της Μυκόνου, όπως το Remezzo και οι 9 Μούσες. «Ο κόσμος τον αγαπούσε πολύ, τον αναγνώριζε κατευθείαν στον δρόμο και τον χαιρετούσε. Το ίδιο έκανε κι εκείνος. Ήταν μέσα σε όλα, πολύ κοινωνικός και πρόσχαρος χαρακτήρας. Αυτό που λέμε έξω καρδιά», δηλώνει στο Mykonos Post ο Δημήτρης Κουτσούκος.
Το ψευδώνυμο «Φερνάντο»
Όπως όλα τα ψεδώνυμα έχουν μια ιστορία, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Γιάννη. «Λέγεται πως κάποια Ισπανίδα τον ονόμασε έτσι, από το όνομα του Γάλλου κωμικού Φερναντέλ. Οι δυο τους έμοιαζαν, και με αυτή την αφορμή, του έδωσε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο, το οποίο και του έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στη Μύκονο, όλοι τον γνώριζαν ως Φερνάντο, κάτι που του άρεσε πάρα πολύ. Το απολάμβανε. Κανείς δεν ήξερε πως το όνομά του ήταν Γιάννης. Αλλά ακόμα κι αν το ήξερε, δεν το χρησιμοποιούσε ποτέ όταν τον συναντούσε», εξηγεί στο Mykonos Post o Γιώργος Κυπριτίδης.
“Ο κόσμος τον αγαπούσε πολύ, τον αναγνώριζε κατευθείαν στον δρόμο και τον χαιρετούσε. Το ίδιο έκανε κι εκείνος”.
Fernantos support/ Facebook
«Τον έφαγαν τα πάθη και οι καταχρήσεις του»
Τα χρόνια της δόξας, της κοσμικότητας και της ξεγνοιασιάς, κάποια στιγμή τελείωσαν για τον Φερνάντο. Όπως μας εξηγούν και οι Μυκονιάτες που τον γνώριζαν καλά, όσα χρήματα και αν έβγαλε, δεν κατάφερε να τα διατηρήσει. «Τον έφαγαν τα πάθη και οι καταχρήσεις του», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κυπριτίδης. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια της ζωής του έχασε τα πάντα και κατέληξε να ζει μεταξύ φιλοξενιών και αστεγίας. Τα προβλήματα της υγείας του επιδεινώθηκαν και ο Φερνάντο «έσβησε» πριν από μερικές ημέρες, ύστερα από πολύμηνη παραμονή στο νοσοκομείο. Η λάμψη του βέβαια, δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ και ο ίδιος έχει ήδη μπει στη λίστα με τις θρυλικές προσωπικότητες της Μυκόνου, μια λίστα που δεν πρόκειται να σβηστεί ποτέ.