Pierro’s: Το εμβληματικό μπαρ της Μυκόνου που έγινε γνωστό σε όλο τον πλανήτη
Ήταν άνοιξη του 1972 όταν άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στην καρδιά της Μυκόνου. Πενήντα χρόνια αργότερα, το Mykonos Post φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία του θρυλικού Pierro’s, το οποίο χώρεσε μέσα σε μόλις πενήντα τετραγωνικά μέτρα, τα πιο εμβληματικά πάρτι, με drag show, πιστούς θαμώνες και jet setters από όλο τον κόσμο.
Η ιδέα του Pierro’s bar υλοποιήθηκε από τον Ανδρέα Κουτσούκο, έναν ντόπιο Μυκονιάτη ψαρά και τον διάσημο Ιταλό καλλιτέχνη Pierro Aversa. Το καλοκαίρι του 1972 το μπαρ άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του και έγραψε τη δική του ιστορία στη νυχτερινή διασκέδαση του νησιού.
Ο Δημήτρης Κουτσούκος, αδερφός του ιδιοκτήτη του μπαρ, Ανδρέα Κουτσούκου, αλλά και η Βαγγελιώ Συριανού, η «ψυχή» -όπως την αποκαλούσαν όλοι- του Pierro’s, μοιράζονται με το Mykonos Post, ιστορίες και περιστατικά που εκτυλίχθηκαν σε έναν χώρο που έγραψε τη δική του ιστορία, ενώ παράλλλα άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στον χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού.
“Στην αρχή δεν ήταν ακριβώς bar. Ήταν ένα μέρος που είχε απαλή μουσική, στο οποίο πήγαινες να χαλαρώσεις, να τσιμπήσεις κάτι από τις ιταλικές λιχουδιές που είχε και να πιείς ένα ποτό” – Δημήτρης Κουτσούκος
Μύκονος, 1972: Η αρχή
Το Pierro’s άνοιξε το 1972 στην πλατεία της Αγίας Κυριακής στα Ματογιάννια. Ο Ανδρέας Κουτσούκος, ένας ντόπιος Μυκονιάτης ψαράς με πάθος για τη ζωή και όρεξη για διασκέδαση, συνεταιρίστηκε με τον Ιταλό ζωγράφο Pierro Aversa, ο οποίος ήταν ένας γνωστός καλλιτέχνης της εποχής και ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο. Να σημειωθεί πως ο Ανδρέας Κουτσούκος ήταν μόλις 22 ετών. Οι δυο τους άνοιξαν αυτό το μικρό μαγαζάκι των 50 τετραγωνικών στην καρδιά της Χώρας, χωρίς να έχουν ιδέα ότι στο μέλλον το μαγαζί τους θα αποτελέσει ένα από τα πιο εμβληματικά μπαρ του νησιού και έναν τόπο συνάντησης του διεθνούς τζετ σετ.
Το Pierro’s ξεκίνησε ως ένα before dinner μαγαζί, με μουσικές από το Μπρόντγουεϊ, που τόσο πολύ αγαπούσε ο ζωγράφος. Ο περισσότερος κόσμος στην αρχή ξεκινούσε από εκεί τη νυχτερινή του περατζάδα και συνέχιζε στα υπόλοιπα μαγαζιά. Εκεί θα έπινες χαλαρά το ποτό σου, ενώ μπορεί να τσιμπούσες και κάτι, όπως μια απλή μακαρονάδα, καθώς από φαγητό δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. «Την πρώτη χρονιά είχα εργαστεί και εγώ εκεί. Στην αρχή δεν ήταν ακριβώς bar. Ήταν ένα μέρος που είχε απαλή μουσική, στο οποίο πήγαινες να χαλαρώσεις, να τσιμπήσεις κάτι από τις ιταλικές λιχουδιές που είχε και να πιείς ένα ποτό. Ουσιαστικά, το Pierro’s ήταν η ‘’προθέρμανση’’ για τη νυχτερινή διασκέδαση της Μυκόνου», αναφέρει ο Δημήτρης Κουτσούκος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Mykonos Post.
Δημήτρης Κουτσούκος: Από την Μύκονο των 70’s στο San Francisco!
Ο Aversa αποχωρεί από το Pierro’s
Ο Ανδρέας Κουτσούκος είχε παντρευτεί μια Αμερικανίδα, με αποτέλεσμα να περνάει πολύ χρόνο στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Στο Μανχάταν, έκανε πολλές γνωριμίες, κυρίως με ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, ενώ παράλληλα γνώρισε την ντίσκο μουσική, που έπαιζε σε όλα τα μπαρ και τα κλαμπ της περιοχής. Τότε ήταν που αποφάσισε να φέρει αυτή τη νέα μόδα στη Μύκονο. Ωστόσο, ο Pierro Aversa απ’ ότι φαίνεται δεν ήταν σύμφωνος με τη συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση, καθώς προτιμούσε τα vibes του Μπρόντγουεϊ, τα οποία ταίριαζαν περισσότερο στο δικό του στιλ.
Δύο χρόνια ύστερα από τη δημιουργία του μαγαζιού, ο Ιταλός ζωγράφος αποφασίζει να αποχωρήσει από το Pierro’s. «Θεωρώ πως δεν ήταν σύμφωνος με τον αδελφό μου, που ήθελε να αλλάξει concept και να το κάνει αμιγώς bar. Όπως και να χει, το αποτέλεσμα έδειξε πως το Pierro’s αγαπήθηκε και έγραψε τη δική του ιστορία στη νυχτερινή διασκέδαση της Μυκόνου», εξηγεί ο Δημήτρης Κουτσούκος, σχετικά με την απόφαση του Ιταλού καλλιτέχνη να αποχωρήσει από την επιχείρηση.
“Το Pierro’s μάζευε όλη τη high society, κυρίως ξένους, από όλο τον κόσμο. Πλούσιοι και φτωχοί, ήμασταν ένα τότε. Συμμετείχαν στα πάρτι, χορεύανε, ανεβαίναμε στο μπαρ, κάναμε σόου όλοι μαζί και μας αγαπούσαν σαν παιδιά τους” – Βαγγελιώ Συριανού
Το στέκι των εφοπλιστών και της high society
Ποιος τελικά να το περίμενε τότε ότι το συγκεκριμένο μαγαζί θα γινόταν στέκι εφοπλιστών και διάσημων jet setters από όλο τον κόσμο και θα αποκτούσε φήμη για τα απίστευτα πάρτι του; Κι όμως, το Pierro’s κέρδισε αυτό το στοίχημα! Όσοι πήγαιναν στη Μύκονο περνούσαν πάντα από εκεί. Πρωθυπουργοί, επιχειρηματίες, ηθοποιοί.
Τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 όλοι οι διάσημοι Αθηναίοι σύχναζαν στο Pierro’s. Από τον Μεταξά, την οικογένεια Γουλανδρή, μέχρι τον Καρέλα και τον Φιξ: Όλοι ήταν εκεί. Μια παρέα. Το ίδιο κι οι πιο γνωστοί σχεδιαστές μόδας, όπως ο Gianfranco Ferrè, ο Jean Paul Gaultier και ο Valentino. Φυσικά, και ο Έλληνας σχεδιαστής Billy Bo, κατά κόσμον Βασίλης Κουρκουμέλης, ο οποίος υπήρξε θαμώνας του Pierro’s και μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του νησιού. Κάθε εβδομάδα γινόταν πάρτι με διαφορετική θεματολογία και dress code. Τότε ο κόσμος διασκέδαζε «ελεύθερα», χωρίς δημοσιογράφους και παπαράτσι.
«Το Pierro’s μάζευε όλη τη high society, κυρίως ξένους, από όλο τον κόσμο. Έλληνες είχαμε μόνο τους εφοπλιστές. Καρέλας, Γουλανδρήδες, Χατζηφωτίου, Βαρδινογιάννης, Ωνάσης, Χανδρής, Δρακοπουλαίοι και πολλοί ακόμη. Ήταν άνθρωποι πλούσιοι από τα γεννοφάσκια τους, καλός κόσμος, άνθρωποι με κύρος και αξιοπρεπέστατοι, όχι νεόπλουτοι. Η ευγένεια ήταν ευγένεια, δεν έβλεπαν τον σερβιτόρο ή τη σερβιτόρα λες και είναι κάτι κατώτερο. Πλούσιοι και φτωχοί, ήμασταν ένα τότε. Συμμετείχαν στα πάρτι, χορεύανε, ανεβαίναμε στο μπαρ, κάναμε σόου όλοι μαζί και μας αγαπούσαν σαν παιδιά τους», δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Βαγγελιώ Συριανού στο Mykonos Post.
Η φήμη του gay μπαρ
Το Pierro’s ήταν ιδιαίτερα διάσημο ως ένα από τα πρώτα gay bar του νησιού. Ο ιδιοκτήτης του, Ανδρέας Κουτσούκος, πάντα δήλωνε πως η φιλοσοφία του ήταν η ελευθερία. Δηλαδή δεν ήταν μόνο ένα μπαρ για ομοφυλόφιλους, αλλά ένα μέρος ελεύθερο για όλους τους ανθρώπους. Χωρίς ταμπέλες.
Γύρω στο 1975 ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στο Pierro’s τα πρώτα drag show. Ο Ανδρέας Κουτσούκος, ο οποίος γνώριζε πολύ κόσμο στην Αμερική, άρχισε να φέρνει παιδιά που δούλευαν στο Μπρόντγουεϊ στη Μύκονο. Το 1978, μάλιστα, του αφαίρεσαν την άδεια και το μαγαζί δεν λειτούργησε για έναν ολόκληρο μήνα. Αφορμή; Η ομοφυλοφιλία, που τότε απαγορευόταν δια νόμου. Έπειτα όμως, τα drag show συνεχίστηκαν και κράτησαν μέχρι το τέλος. Κάθε μέρα στο Pierro’s ήταν γιορτή και στα πάρτι ή στα show έρχονταν άνθρωποι, που απολάμβαναν την ελευθερία που τους προσέφερε απλόχερα το εν λόγω μαγαζί.
«Κάναμε πάρτι και είχαμε τα παιδιά από την Αμερική, τους τρανσέξουαλ που ήταν άντρες και ντύνονταν νύφες. Επίσης, με τον συγχωρεμένο τον Carlos κάναμε φοβερά σόου. Ήταν Πουερτορικανός χορευτής, με τον οποίο φορούσαμε στολές, μεταμφιεζόμασταν και κάναμε κάτι show τύπου καμπαρέ. Μια φορά είχαμε ντυθεί Tina Turner και Lisa Minelli», θυμάται η Βαγγελιώ Συριανού.
Οι ιστορίες και οι στιγμές στο Pierro’s δεν μπορούν να αναλυθούν ούτε σε πέντε βιβλία, πόσο μάλλον σε ένα άρθρο. Το μαγαζί-συνώνυμο της νυχτερινής διασκέδασης της Μυκόνου ήταν γνωστό σε όλον τον κόσμο. Δεν υπήρχε Έλληνας ή ξένος που να μην είχε ακούσει για τις θρυλικές βραδιές σε αυτό το μικρό μαγαζάκι (σ.σ: μόλις 50 τετραγωνικά) σε ένα μικρό κυκλαδίτικο νησί της Ελλάδας. Με ένα ισχυρό αποτύπωμα στον χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης, το Pierro’s θα βρίσκεται πάντα μέσα στη καρδιά μας.
(Όλες οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Δημήτρη Κουτσούκου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά)