
«Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου ανεμόμυλων»: Η μελέτη από τον Δήμο Μυκόνου
Η μελέτη αφορά το έργο με τίτλο: «Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου ανεμόμυλων», του Δήμου Μυκόνου στη θέση Κάτω Μύλοι, μεταξύ της Αλευκάντρας και της συνοικίας του Νιοχωριού, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου.
-
03.06.2021 Mykonos Post
Το Πράσινο Ταμείο δημοσίευσε πριν ένα χρόνο πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ” 2019-2020, άξονας προτεραιότητας 1 “Αστική Αναζωογόνηση 2019”. Η πρόσκληση αυτή αφορά μεταξύ άλλων στη χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας για έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία όσο το δυνατών μεγαλύτερων επιφανειών δημόσιου χώρου, ο οποίος θα καθίσταται ελκυστικός στο χρήστη και φιλικός στο περιβάλλον. Σε συνέχεια της εν λόγω πρόσκλησης, ο Δήμος Μυκόνου υπέβαλε πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο: «Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου ανεμόμυλων», προϋπολογισμού 710.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%.
Στόχος της μελέτης είναι η ανάπλαση – ανάδειξη της περιοχής, με την ένταξη νέων χρήσεων και κατάλληλη διαμόρφωση της κυκλοφορίας. Σκοπός είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με δεδομένη την αυξημένη προσέλευση πληθυσμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατ’ επέκταση η ανάπλαση της περιοχής των Μύλων, θα συμβάλει στην συνολικότερη αποσυμφόρηση και αναζωογόνηση του κέντρου της Μυκόνου. Παράλληλα προσβλέπει στην ανάπλαση της περιοχής, αναδεικνύοντας τα υπάρχοντα στοιχεία φυσικού κάλους και αρχαιολογικής σημαντικότητας.
Με την νέα διαμόρφωση του χώρου θα εξυπηρετείται η πρόσβαση και διαμονή των επισκεπτών στους Μύλους. Αναβαθμίζεται ο υφιστάμενος χώρος στάθμευσης, δημιουργούνται πεζοδρόμια, μονοπάτια και καθιστικές διατάξεις δίδοντας την δυνατότητα απόλαυσης των Μύλων. Οριοθετούνται ήπια οι χρήσεις αναψυχής, στάθμευσης και πρασίνου, εξασφαλίζοντας την λειτουργικότητα και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του χώρου. Το ύφος της ανάπλασης, χαρακτηρίζεται από την πρόθεση για την διατήρηση της αυθεντικότητας της αισθητικής που υπάρχει στην περιοχή, του μνημειακού χαρακτήρα και της φυσικής ομορφιάς.
Η φιλοσοφία αυτή τονίζεται από την επιλογή των φυσικών υλικών και μεθόδων εργασίας, με την επίβλεψη της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Ο μοναδικός σχεδιασμός και η προσεκτική κατασκευή του έργου θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, καθώς ο Δήμος θα εκτελέσει το χρέος του να συντηρήσει και να αναβαθμίσει τους προσφερόμενους κοινόχρηστους χώρους και βέβαια το χρέος να διατηρήσει τα μοναδικά μνημεία με υπευθυνότητα στον χρόνο.

Οι κυριότερες κατευθυντήριες γραμμές στη μελέτη είναι οι ακόλουθες:
- Διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης, των προσβάσεων πεζών και οχημάτων.
- Χώροι στάσης – ξεκούρασης.
- Διαμόρφωση άμεσου περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος των Μύλων και χάραξη νέας περιμετρικής περίφραξης.
- Διαμόρφωση και σήμανση της εισόδου στη Χώρα.
- Ενίσχυση και ενοποίηση της ζώνης πατημένου χώματος.
Η πρόταση ανάπλασης και η χάραξη των πορειών έχουν ως σχεδιαστική αρχή τις λιτές μορφές και γεωμετρίες, προσαρμοσμένες στο υπάρχον ανάγλυφο του εδάφους. Οι προτεινόμενες διαμορφώσεις αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, που οι απαιτήσεις τους λόγω του αυξημένου αριθμού, είναι πολύ μεγάλες ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, και στην αισθητική ανάδειξη του τοποσήμου της Μυκόνου, των Μύλων.
Τα υλικά που προβλέπονται, εναρμονίζονται με το περιβάλλον, τις κλιματολογικές συνθήκες των Κυκλάδων και παραμένουν λιτά, ενώ παράλληλα έχει γίνει επιλογή υλικών υψηλής αισθητικής και χαμηλών απαιτήσεων συντήρησης. Επιπλέον, δεδομενου ότι η περιοχή μελέτης, όπως η πλειονότητα των κοινόχρηστων χώρων της Μυκόνου, στερείται χώρων πρασίνου και γενικότερης φύτευσης, προτείνεται η διαμόρφωση μεμονομένων μικρών πράσινων περιοχών/σημείων που θα βελτιώσουν την εικόνα του χώρου και θα προσφέρουν άρωμα και χρώμα όλους σχεδόν τους μήνες του χρόνου. Προτείνεται, λοιπόν, χαμηλή έρπουσα βλάστηση που ταιριάζει και αντέχει στο κλίμα του νησιού και στη θάλασσα όπως η λεβάντα, το δενδρολίβανο, η λαντάνα, ο ελαιαγνος και το βιβούρνο.