
Αποκλειστικό: Δημήτρης Μάνεσης: «Μέχρι και την τελευταία στιγμή, αντιμετωπίζαμε εμπόδια»
Ύστερα από 22 ολόκληρους μήνες, το φορτηγό-πλοίο «Eurika» σήκωσε άγκυρες και έφυγε από το λιμάνι της Μυκόνου. Ο Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Μάνεσης, περιγράφει όλο το χρονικό στο Mykonos Post.
-
04.11.2021 Μαρίνος Βυθούλκας
Ήταν Γενάρης του 2020, όταν το φορτηγό πλοίο, έφτασε στο λιμάνι της Μυκόνου, προκειμένου να παραδώσει 600 τόνους τσιμέντου. Την ώρα που έφτανε στο παλιό λιμάνι του νησιού, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο επόμενος απόπλους του «Eurika» θα γινόταν 22 μήνες μετά. Η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους Μυκονιάτες, καθώς ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε το πλοίο να σαλπάρει και να απελευθερώσει τον μεγάλο χώρο που καταλάμβανε στο λιμάνι. Ο Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Δημήτρης Μάνεσης, εξηγεί με λεπτομέρειες τι ακριβώς συνέβη και δηλώνει ανακουφισμένος και χαρούμενος με τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Θέλοντας να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θέλω να σας ρωτήσω πως βρέθηκε το συγκεκριμένο πλοίο στη Μύκονο;
Το πλοίο είχε φύγει από την Ισπανία και είχε πάρει ναύλο για τη Μύκονο και τη Λήμνο. Αρχικά θα ξεφόρτωνε 900 κιλά τσιμέντο στη Μύκονο και στη συνέχεια θα πήγαινε στη Λήμνο για να ξεφορτώσει 600 κιλά. Μόλις το πλοίο μπήκε στα δικά μας νερά και ξεφόρτωσε το εμπόρευμα, ήρθε καταγγελία από την εισαγγελία να κρατήσουμε το πλοίο. Δόθηκε η σχετική εντολή στο λιμεναρχείο για την ασφαλή πρόσδεση και φύλαξη, μέχρι να ξεκαθαρίσει η δικαστική αυτή ιστορία. Στην πορεία, ήρθε και δεύτερη καταγγελία, από τον πελάτη της Λήμνου που είχε παραγγείλει τα τσιμέντα. Και αυτό διότι, μέχρι να γίνει όλη η διαδικασία με την πρώτη καταγγελία και μέχρι να μεταφορτωθούν σε άλλο πλοίο τα τσιμέντα για να πάνε στη Λήμνο, πέρασαν δυο μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα τσιμέντα πέτρωσαν, με αποτέλεσμα να χαλάσει το εμπόρευμα. Συνεπώς, υπήρχαν δυο εισαγγελικές εντολές και κατασχέσεις εις βάρος των πλοικτητών, των οποίων η έδρα φαινόταν να είναι στην Ισπανία.

“Η χθεσινή μέρα ήταν πολύ μεγάλη για εμάς. Όλο το νησί πανηγύρισε. Εκτός του ότι μας έβγαζε άχρηστο το λιμάνι, ακόμα και η εικόνα του συγκεκριμένου πλοίου ήταν άσχημη. Δόξα τω Θεώ, το θέμα έληξε”
Όλη αυτή η ιστορία με το πλοίο «Eurika» κράτησε 22 μήνες. Ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ναι, το πλοίο έμεινε στο λιμάνι και το φύλαγε το λιμεναρχείο. Από εκεί και μετά, ξεκίνησε μια σειρά διαδικασιών, ώστε να απομακρυνθεί το πλοίο από το λιμάνι. Διαδικασίες που αρκετές φορές «πάγωσαν», εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Στις περιόδους των lockdown αναβλήθηκαν τέσσερα δικαστήρια για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ας είναι καλά ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς, που κίνησε τις διαδικασίες όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούσε. Ήταν σίγουρα μια διαδικασία που μας ταλαιπώρησε.
Η παραμονή του πλοίου στο λιμάνι δημιούργησε πολλά προβλήματα την τουριστική περίοδο;
Σαφώς και δημιουργούσε προβλήματα. Αρχικά, έβγαλε άχρηστο τον ντόκο στον οποίο ήταν πλευρισμένο. Έναν μεγάλο ντόκο που είναι για mega yachts. Επίσης εμπόδιζε, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο ήταν προβλήτα για κρουαζιερόπλοια. Με λίγα λόγια, δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στο λιμάνι.

“Στις περιόδους των lockdown αναβλήθηκαν τέσσερα δικαστήρια για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ας είναι καλά ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς, που κίνησε τις διαδικασίες όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούσε”
Μέσα σε αυτούς τους 22 μήνες, επιχείρησε κάποιος να μπεί και να λεηλατήσει το πλοίο;
Όλο αυτό το διάστημα υπήρχε watchman (σ.σ: παρατηρητής-φύλακας) που επόπτευε την κατάσταση. Υπεύθυνη για τη φύλαξη του πλοίου ήταν η λιμενική αρχή. Για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, οι λιμενικοί το φύλαγαν. Αν γινόταν κάποιο μπατάρισμα ή κάποια άλλη ζημιά, θα ήμασταν υπόλογοι. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, το πλοίο άλλαξε χέρια. Πουλήθηκε σε άλλον πλοιοκτήτη. Μάλιστα, πουλήθηκε με σημαία Γουιάνας. Μέχρι να σταλούν τα χαρτιά από τους brokers της Νέας Ζηλανδίας, πέρασε επίσης ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Να φανταστείτε, όλη αυτήν την υπόθεση, την χειρίζονταν δυο δικηγόροι που είχε βάλει ο Δήμος. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, αντιμετωπίζαμε εμπόδια. Τελικά, την προηγούμενη Τρίτη (2/11) που ήρθαν τα καύσιμα, έπρεπε το καράβι να περάσει από επιθεώρηση. Υπήρχαν ορισμένες παρατηρήσεις, αλλά τελικά ήταν αξιόπλοο για να φύγει από το λιμάνι. Η χαρά μας ήταν μεγάλη όταν το είδαμε να φεύγει επιτέλους από το λιμάνι.
Γνωρίζετε ποιός είναι ο προορισμός του καραβιού;
Μάθαμε από το λιμεναρχείο πως πηγαίνει για την Τουρκία. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται, άλλωστε, από την πορεία του στο site “Marine Traffic”. Η χθεσινή μέρα ήταν πολύ μεγάλη για εμάς. Όλο το νησί πανηγύρισε. Εκτός του ότι μας έβγαζε άχρηστο το λιμάνι, ακόμα και η εικόνα του συγκεκριμένου πλοίου ήταν άσχημη. Δόξα τω Θεώ, το θέμα έληξε, ύστερα από έναν μεγάλο αγώνα του Λιμεναρχείου, του Δήμου και όλων μας. Αυτό έχει σημασία. Το αποτέλεσμα.
Χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ένα βίντεο σχετικά με τον απόπλου του πλοίου “Eurika” ύστερα από 22 μήνες παραμονής στο λιμάνι της Μυκόνου:
Με απέραντη χαρά αποχαιρετούμε σήμερα το κατασχεμένο φορτηγό πλοίο που μας ασχήμαινε το όμορφο παλιό λιμάνι μας για πολλούς μήνες! Επιτέλους μετά από ένα μακρύ δικαστικό αγώνα και απέναντι στην γνωστή γραφειοκρατία αναχώρησε για άλλες πολιτείες !