
Αποκλειστικό: Κωνσταντίνος Κουνάνης: «Φέτος έγινε ένα stress test όσον αφορά το θέμα της επάρκειας νερού και τα καταφέραμε»
Μαύρο νερό, εμφάνιση λυμάτων στον Πλατύ Γυαλό, λειψυδρία. Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουνάνης, μιλάει για πρώτη φορά στο Mykonos Post και με ειλικρίνεια και απόλυτο επαγγελματισμό, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
-
06.10.2021 Μαρίνος Βυθούλκας
Η ΔΕΥΑ Μυκόνου λειτούργησε στο νησί το 1998. Ο Κώστας Κουνάνης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, ήταν από τους πρώτους που εργάστηκε στη ΔΕΥΑ και μετρά 23 χρόνια στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, που γνωρίζει όσο κανείς άλλος το αντικείμενο της δουλειάς του, αλλά και τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. «Η ΔΕΥΑΜ ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 1998 και ανέλαβα Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας. Μαζί με τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας, Νίκο Γκέλο, στήσαμε ουσιαστικά από την αρχή τη ΔΕΥΑ Μυκόνου. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και λειτουργεί με συγκεκριμένο νόμο, όπως και οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ στην Ελλάδα», εξηγεί στο Mykonos Post. Ύστερα από 23 χρόνια υπηρεσίας,τον Ιούνιο του 2021 και μετά από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜ, ο Κώστας Κουνάνης ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑ Μυκόνου.
“Οι ζημιές στα διυλιστήρια, στα φράγματα και στα αντλιοστάσια, γίνονται εξαιτίας των πολλών ωρών που λειτουργούν. Όταν μια αντλία δεν σταματά να δουλεύει για περισσότερες από είκοσι ώρες, είναι φυσικό επακόλουθο να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα”
«Φέτος, δεν έγινε ούτε μια διακοπή λόγω έλλειψης νερού»
Θέλοντας να μπω κατεθείαν στο θέμα, του αναφέρω όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εμπλέκουν τη ΔΕΥΑ Μυκόνου. Είτε αυτό έχει να κάνει με το μαύρο νερό στις περιοχές γύρω απο την Αγία Σοφία, είτε με τα λύματα στην παραλία του Πλατύ Γυαλού, είτε με το σοβρό θέμα της έλλειψης νερού γενικότερα. Εκείνος, είναι πρόθυμος να μου απαντήσει σε όλα. «Τον χειμώνα του 2020-2021, έριξε ελάχιστη βροχή. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα τα φράγματά μας να μην γεμίσουν. Ήταν μια χρονιά λειψυδρίας, στην οποία δίναμε καθημερινή μάχη ώστε να έχουμε επάρκεια νερού. Και δεν ήταν μόνο το 2020. Αυτό συνέβη και το 2001 και το 2014 και το 2017. Οι χρονιές που αντιμετωπίζουμε προβλήματα λειψυδρίας είναι πολλές. Όχι μόνο η Μύκονος, αλλά τα περισσότερα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, που άφησαν ολόκληρες περιοχές χωρίς νερό για μέρες. Αν μιλήσουμε με αριθμούς, το φράγμα της Άνω Μεράς, χωρά 1 εκατομμύρια κυβικά νερό. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η Άνω Μερά έχει κατανάλωση από 1500 έως και 3000 κυβικά την ημέρα. Οπότε, η Άνω Μερά χρειάζεται ετησίως 350.000 έως και 500.000 κυβικά. Συνεπώς ένα γεμάτο φράγμα, καλύπτει την Άνω Μερά για δυο χρόνια. Όταν, όμως, έχεις δυο συνεχόμενα χρόνια λειψυδρίας και στην αρχή του καλοκαιριού υπάρχουν 250.000 κυβικά μέσα στο φράγμα της Άνω Μεράς, καταλαβαίνεις πως έχεις να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις. Φέτος, το μισό νερό της Άνω Μεράς, το φέρναμε από τη Χώρα. Για το σκοπό αυτό και με τη συνδρομή του προσωπικού της ΔΕΥΑΜ, τοποθετήθηκε ειδική αντλία στην περιοχή του Βόθωνα και ειδική υποβρύχια αντλία στο φράγμα της Άνω Μεράς για λήψη νερού από το φράγμα», λέει με ειλικρίνεια και συνεχίζει: «Ήταν μια σύνθετη κατάσταση, στην οποία αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες. Φέτος, όμως, δεν έγινε ούτε μια διακοπή, λόγω έλλειψης νερού. Όσες διακοπές έγιναν στο νερό, ήταν μόνο εξαιτίας βλαβών που προέκυπταν. Είχαμε προμελετήσει και είχαμε σκεφτεί, σύμφωνα με τις εγκαταστάσεις μας, πως θα έχουμε μια αύξηση στην κατανάλωση. Είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 20% που ήταν αρκετά δύσκολο να το διαχειριστούμε τεχνικά σε συνθήκες πανδημίας και ταυτόχρονα σε συνθήκες λειψυδρίας. Να τονίσω ότι άλλα νησιά είχαν πολύ σοβαρότερα προβλήματα σε ζητήματα υποδομών. Παρόλα αυτά, τα καταφέραμε και τα βγάλαμε πέρα. Οι ζημιές των σωληνώσεων στα δίκτυα του νερού, τις πιο πολλές φορές είναι τυχαία γεγονότα. Οι ζημιές, όμως, στα διυλιστήρια, στα φράγματα και στα αντλιοστάσια, γίνονται εξαιτίας των πολλών ωρών που λειτουργούν. Όταν μια αντλία δεν σταματά να δουλεύει για περισσότερες από είκοσι ώρες, είναι φυσικό επακόλουθο να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Με λίγα λόγια, λόγω του αυξημένου τουρισμού, φέτος έγινε ένα stress test όσον αφορά το θέμα της επάρκειας νερού και τα καταφέραμε».
“Με το που αντιληφθήκαμε πως μέσα από τις σωληνώσεις περνάει μαύρο νερό, αμέσως ξεκινήσαμε τη διαδικασία καθαρισμού του δικτύου. Αυτό συνέβη το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ, εκκενώναμε δίκτυα της περιοχής ώστε να καθαρίσει”
«Η βλάβη, είχε σχέση με το φράγμα και το διυλιστήριο»
Το τελευταίο διάστημα, έχουν ακουστεί πολλά και έχουν γραφτεί άλλα τόσα για την ΔΕΥΑ Μυκόνου και όλα όσα έχουν συμβεί τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί. Μαύρο νερό, λύματα στον Πλατύ Γυαλό, θέματα που απασχολούν τους μόνιμους κάτοικους του νησιού, τους Μυκονιάτες, αλλά και τους επιχειρηματίες. Ύστερα, μάλιστα, από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που ανέβασε ο ιδιοκτήτης του Mykonos Live Tv, Πέτρος Νάζος στον προσωπικό του λογαρισμό στο facebook, τόσο ο δήμος Μυκόνου, όσο και η ΔΕΥΑΜ, του απέστειλαν εξώδικο, με αποτέλεσμα ο Πέτρος Νάζος να κατεβάσει το εν λόγω δημοσίευα από το προφίλ του. Σύμφωνα με αυτά που ανέφερε το εξώδικο, το συγκεκριμένο εργαστήριο που έκανε ανάλυση του νερού, δεν είχε την απαραίτηση πιστοποίηση. Το μαύρο νερό και μόνο στο άκουσμα της λέξης «μαύρο», ηχεί τρομακτικό στα αυτιά μας. Εμείς εδώ στο Mykonos Post, επιθυμούμε να φιλοξενούμε όλες τις πλευρές. Να υπάρχει δημοκρατία και πολυφωνία. Αυτό θα κάνουμε και στην προκειμένη περίπτωση, δίνοντας το λόγο στον Κωνσταντίνο Κουνάνη. «Στις περιοχές γύρω από το διυλιστήριο της Αγίας Σοφίας, εμφανίστηκε μαύρο νερό. Αυτό, όμως, συνέβη εξαιτίας μιας σοβαρής βλάβης. Η σοβαρή βλάβη είχε σχέση με το φράγμα και το διυλιστήριο. Με το που εντοπίστηκε η βλάβη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Φραντζέσκος Βιγλιάρης, έβγαλε άμεσα ανακοίνωση. Σε οποιαδήποτε βλάβη προκύπτει, καλούμαστε να κάνουμε διαχείρηση. Με το που αντιληφθήκαμε πως μέσα από τις σωληνώσεις περνάει μαύρο νερό, αμέσως ξεκινήσαμε τη διαδικασία καθαρισμού του δικτύου. Αυτό συνέβη το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ, εκκενώναμε δίκτυα της περιοχής ώστε να καθαρίσει. Επίσης, το απόγευμα της ίδιας μέρας που συνέβη η βλάβη, τροφοδοτούσαμε τη δεξαμενή μας με καθαρό νερό, ούτως ώστε σιγά σιγά το δίκτυο να καθαρίσει και να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση, κάτι που έγινε την επόμενη μέρα το μεσημέρι. Οι κάτοικοι είχαν μαύρο νερό, αλλά αμέσως μόλις η υπηρεσία, αντιλήφθηκε τη ζημιά, έγινε διακοπή νερού, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Όσον αφορά το δείγμα του νερού που πήγε ο πολίτης για ανάλυση, εμείς ως υπηρεσία κάνουμε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε διάφορες περιοχές της Μυκόνου, της ποιότητας του νερού σε πιστοποιημένα εργαστήρια και είναι στη διάθεση κάθε πολίτη που θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς, ως υπηρεσία, εντοπίσαμε τη ζημιά και την επιδιορθώσαμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούσαμε», τονίζει στο Mykonos Post.
“Όταν ανέβασαν τις αντλίες, οι άνθρωποι του συνεργείου είδαν πως είχαν πάρει μέσα τα καλώδια των φλοτέρ και τα φλοτέρ ήταν κομμένα. Αυτό το γεγονός είναι πρωτάκουστο”
«Στα 23 χρόνια που εργάζομαι στη ΔΕΥΑ, δεν έχω βρει ποτέ σε ανλτιοστάσιο κομμένα φλοτέρ»
Στις αρχές Ιουλίου, αλλά και τον περασμένο Σεπτέμβρη, υψώθηκε κόκκινη σημαία στην παραλία του Πλατύ Γυαλού, καθώς εξαιτίας ενός προβλήματος στο αντλιοστάσιο της περιοχής, χύθηκαν λύματα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δημουργηθεί μεγάλη αναστάτωση, τόσο με τους τουρίστες, όσο και με τους καταστηματάρχες. «Το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο έχει κατασκευαστεί σε οκτώ μέτρα βάθος και ο σωλήνας προώθησης λύματος βρίσκεται στα έξι μέτρα και είναι τοποθετημένος μέσα στην άμμο. Στην προκειμένη περίπτωση, έσπασε ο πιεστικός αγωγός ακριβώς έξω από το αντλιοστάσιο λυμάτων. Αυτό συνέβη απογευματινή ώρα, με αποτέλεσμα τα βυτία μεταφοράς λυμάτων, λόγω αυξημένης κίνησης, να μην μπορούν να πάνε γρήγορα στο στενό δρομάκι που βρίσκεται το αντλιοστάσιο, προκειμένου να απομακρύνουν το λύμα άμεσα. Εκείνη λοιπόν την ημέρα, τα βυτία δεν μπορούσαν να φτάσουν έγκαιρα στο σημείο, με αποτέλεσμα να διαρρέουν τα λύματα στη θάλασσα. Στη νέα μελέτη που έχουμε καταθέσει στον υπουργείο εσωτερικών, το νέο αντλιοστάσιο που θα κατασκευαστεί θα βρίσκεται σε καλύτερο και πιο λειτουργικό σημείο, ενώ ο πιεστικός του αγωγός θα πηγαίνει από τον δρόμο και όχι κατά μήκος της παραλίας, όπως είναι σήμερα. Η συγκεκριμένη μελέτη που προανέφερα δεν αφορά μόνο το αντλιοστάσιο του Πλατύ Γυαλού, αλλά τα δέκα αντλιοστάσια λυμάτων της Μυκόνου», τονίζει. Μια ακόμα ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση ήταν το ζήτημα που προέκυψε στο αντλιοστάσιο στη θέση Ψαρρού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ΔΕΥΑ Μυκόνου έκανε μήνυση κατά αγνώστων, μιας και ύστερα από τεχνικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ανθρώπινη παρέμβαση, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία και των δυο αντλιών. «Επειδή, έχουμε σύστημα που μπορούμε να παρακολουθούμε τη λειτουργία του ανλτιοστασίου ακόμα και από το κινητό μας, πήγαμε κατευθείαν στο σημείο. Στην προκειμένη περίπτωση, το συνεργείο έφτασε μέσα σε 15 λεπτά και αμέσως διαπίστωσε πως το πρόβλημα ήταν ηλεκτρικό, διότι και οι δυο αντλίες δεν δούλευαν. Όταν ανέβασαν τις αντλίες, οι άνθρωποι του συνεργείου είδαν πως είχαν πάρει μέσα τα καλώδια των φλοτέρ και τα φλοτέρ ήταν κομμένα. Σημειώνεται, πως σε κανονικές συνθήκες λειτουργεί μόνο μια αντλία και η δεύτερη είναι εφεδρική, σε περίπτωση βλάβης της πρώτης. Αυτό το γεγονός είναι πρωτάκουστο. Στα 23 χρόνια που εργάζομαι στη ΔΕΥΑ, δεν έχω βρει ποτέ σε ανλτιοστάσιο κομμένα φλοτέρ. Μέχρι να φτάσουν τα βυτία για να μεταφέρουν το λύμα, το λύμα είχε ήδη βγει στη θάλασσα. Το συγκεκριμένο θέμα, έχει πάρει ήδη τη νομική οδό. Εγώ, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι πως τα γεγονόταν μιλούν από μόνα τους. Από εκεί και πέρα, θα αποφανθεί η δικαιοσύνη».
“Η ΔΕΥΑ Μυκόνου, αποτελείται από μια καλοκουρδισμένη ομάδα ανθρώπων που γνωρίζουν άριστα τη δουλειά τους και κάνουν τα πάντα ώστε ο πολίτης, ο Μυκονιάτης και ο επιχειρηματίας να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά”
«Έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για την επέκταση του βιολογικού μας καθαρισμού»
Πολλοί θεωρούν πως στη Μύκονο, δεν έχουν γίνει έργα που αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση. «Έχουν να γίνουν έργα, όχι μόνο στην Μύκονο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, από το 2011. Λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και των μνημονίων, δεν γίνονταν έργα. Υπάρχει έργο που αφορά την αναβάθμιση του βιολογικού μας καθαρισμού στη θέση Αλεόμανδρα-προυπολογισμού πέντε εκατομμυρίων ευρώ- και βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Το συγκεκριμένο έργο, μαζί με την τηλεδιαχείριση της Άνω Μεράς, είχαν μπει στο πρόγραμμα Φιλόδημος το 2018. Πρόκειται για μια χρηματοδότηση της τάξεως των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για την επέκταση του βιολογικού μας καθαρισμού που ευελπιστούμε να ολοκληρωθουν το καλοκαίρι του 2022, αλλά και η κατασκευή των νέων μονάδων αφαλάτωσης στον χερσαίο χώρο που θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Εδώ και δυο χρόνια, έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται οι μελέτες αναβάθμισης αντλιοστασίων λυμάτων και έχουν κατατεθεί στην πρόσκληση ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ του υπουργείου εσωτερικών. Το συγκεκριμένο έργο, το ανακοίνωσε και ο ίδιος ο δήμαρχος. Πρόκειται για την αναβάθμιση τεσσάρων αντλιοστασίων, με προυπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μύκονος πρωτοπορεί στις Κυκλάδες σε περιβαλλοντολογικά έργα διαχείρισης νερού και λυμάτων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνουν σημαντικά έργα υποδομής, που θα εξαλείψουν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δίκτυα μας λόγω της υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης που γνωρίζει η Μύκονος τα τελευταία δέκα χρόνια. Όσον αφορά τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στην υπηρεσία μας στο θέμα της συντήρησης των δικτύων της, μπορεί ο κάθε πολίτης να μπει στη Διαύγεια και στο ΚΗΜΔΗΣ και να δει τις αναρίθμητες αναθέσεις υλικών και υπηρεσιών, ώστε κάθε χρόνο να γίνονται τα απαραίτητα για την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό που θέλω να πω σε όλους είναι πως η ΔΕΥΑ Μυκόνου, αποτελείται από μια καλοκουρδισμένη ομάδα ανθρώπων που γνωρίζουν άριστα τη δουλειά τους και κάνουν τα πάντα ώστε ο πολίτης, ο Μυκονιάτης και ο επιχειρηματίας να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά. Και προπαντώς, όχι φόβο, αλλά μόνο ασφάλεια».