
Η απαλλοτρίωση στους Ανεμόμυλους και η απόφαση που θα κρίνει το μέλλον του εμβληματικού landmark της Μυκόνου
Οι ιστορικοί Ανεμόμυλοι της Μυκόνου και ο περίγυρός τους εκπέμπουν SOS. Το Mykonos Post έχει το ρεπορτάζ, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
-
20.12.2021 Mykonos Post
Το εμβληματικό αυτό μνημείο της Μυκόνου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο και ως αρχαιολογικός χώρος, το σήμα κατατεθέν του νησιού, το πιο φωτογραφημένο σημείο, κινδυνεύει να χάσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του και να οικοδομηθεί.
Οι Μύλοι της Μυκόνου έχουν χαρακτηριστεί ως έργα τέχνης και ιστορικά διατηρητέα μνημεία με τον περιβάλλοντα χώρο τους με αποφάσεις του τότε Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ/837/Β΄/1980 και ΦΕΚ 475/΄β/1987).

Το μακρινό 1995 με Προεδρικό Διάταγμα επιβλήθηκε απαλλοτρίωση στα οικόπεδα γύρω από την περιοχή των Μύλων, προκειμένου να διαφυλαχτεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του σημείου. Ο Δήμος Μυκόνου, όφειλε τότε να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των επίμαχων οικοπέδων. Αυτό, ωστόσο, δεν συνέβη με συνέπεια να ερχόμαστε στο 2021 και τις τρέχουσες εξελίξεις, όπου οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών, προασπιζόμενοι την περιουσία τους, αιτούνται να τους επιστραφούν, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν, να τα οικοδομήσουν δηλαδή.
Ο Δήμος Μυκόνου, έχει μία τελευταία ευκαιρία από το νόμο να επανυποβάλει την απαλλοτρίωση και να καταβάλει στους ιδιοκτήτες την προσήκουσα αποζημίωση (αντικειμενική αξία), διαφορετικά θα πρέπει να τα αποδώσει πίσω στους ιδιοκτήτες, με τις όποιες συνέπειες θα έχει αυτό για τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των Ανεμομύλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου εισηγήθηκε προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να
επανυποβληθεί η απαλλοτρίωση «για τους παρακάτω σοβαρούς πολεοδομικούς λόγους»:
- Η διατήρηση του κοινόχρηστου χώρου δεδομένου ότι αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού και περικλείει τους Μύλους, που αποτελούν χαρακτηριστικά τοπόσημα της Νήσου Μυκόνου αλλά και όλης της Ελλάδος.
- Η κατάργησή του και η μετατροπή του σε οικοδομήσιμο τμήμα θα αλλοιώσει παντελώς την προστατευτέα φυσιογνωμία του οικισμού της Χώρας Μυκόνου.
- Απόψεις που εκφράζονται σε έγγραφο της Δ/σης Προστασίας και Αναστήλωσης νεότερων και σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περί της άρσης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης και με το οποίο συνηγορεί στην επανεπιβολή αυτής για σημαντικούς αρχαιολογικούς λόγους.
- Το γεγονός ότι η περιοχή των Κάτω Μύλων έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος και χρήζει ειδικής μέριμνας προστασίας προβολής και ανάδειξης.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου έγινε δεκτή, αλλά όχι ομόφωνα, αποτέλεσμα το οποίο έχει προκαλέσει εντύπωση και έκπληξη εντός κι εκτός Μυκόνου.

Υπέρ της απαλλοτρίωσης ψήφισαν ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κουκάς (Αλεκάρας), ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Ζουγανέλης (Μπαλτάς) και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Δημήτρης Μάνεσης, οι οποίοι ανήκουν στην παράταξη του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Κουκά.
Μειοψήφησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Βαμβακούρης (Κορνίβας), που ανήκει στην παράταξη του πρώην Δημάρχου κ. Χρήστου Βερώνη.
Παρούσα (ούτε υπέρ, ούτε κατά) δήλωσε η πρώην δημαρχεύουσα κα. Ειρήνη Γρυπάρη, που ανήκει επίσης στην παράταξη του πρώην Δημάρχου κ. Χρήστου Βερώνη. Επομένως, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατά πλειοψηφία εισηγήθηκε θετικά υπέρ της επανυποβολής απαλλοτρίωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης αποφάσισε να αναβάλει για μία εβδομάδα τη συζήτηση του θέματος, ύστερα από αίτημα των ιδιοκτητών και το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη 21/12. Είναι γεγονός ότι η έκβαση της νέας συζήτησης και της ψηφοφορίας, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το πού θα καταλήξουν οι δημοτικοί σύμβουλοι θα καθορίσει το μέλλον του πιο εμβληματικού, σε διεθνές επίπεδο, σημείου της Μυκόνου.