
Κυκλάδες: Ξεκινά το project για τη δημιουργία υπόγειου δικτύου ηλεκτροδότησης στα νησιά
Η υλοποίηση της επένδυσης πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 και αφορά τη δημιουργία υπόγειων δικτύων στα νησιά Σύρος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Θήρα, Δυτικές Κυκλάδες, Άνδρος και Τήνος.
-
19.01.2022 Mykonos Post
Και τις Κυκλάδες περιλαμβάνει το μεγάλο πρότζεκτ του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση μέρους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο σε αστικές περιοχές για τη θωράκιση έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων, όσο και σε δάση για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση της επένδυσης πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως τον Μάιο, είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Θα αφορά οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία όσο και κέντρα πόλεων, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (π.χ. βαριές χιονοπτώσεις, όπως στην περίπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου). Ο στόχος είναι να βελτιωθούν η ανθεκτικότητα του δικτύου, η ποιότητα ζωής και η τουριστική ανάπτυξη. Επιπλέον, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί σε δάση για την αποτροπή πυρκαγιών.
Στις Κυκλάδες η υπογειοποίηση θα ξεκινήσει και θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια με βάση τα κονδύλια τα οποία θα διατεθούν στις δύο Περιοχές του ΔΕΔΔΗΕ, της Σύρου και των Δυτικών Κυκλάδων και τις ανάγκες που ήδη έχουν καταγραφεί στα νησιά. Αφορούν τη δημιουργία υπόγειων δικτύων στα νησιά Σύρος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Θήρα, Δυτικές Κυκλάδες, Άνδρος και Τήνος.
Σε όλη την Ελλάδα
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», θα ξετυλιχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και θα υλοποιηθεί με συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι πόλεις στις οποίες προβλέπεται να υλοποιηθούν μικρά ή μεγαλύτερα σχέδια υπογειοποίησης είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Καλλιθέα, η Μεσογείων, η Ανδρος, η Τήνος, η Ελευσίνα, το Περιστέρι, η Φιλοθέη, η Κηφισιά, η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Βέροια, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Εδεσσα, η δυτική και η κεντρική Θεσσαλονίκη, η ανατολική Θεσσαλονίκη και ο Πολύγυρος, το Αίγιο, η Πάτρα, η Αρτα, το Αγρίνιο, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, ο Πύργος, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Καλαμάτα, η Σπάρτη, η Τρίπολη, τα Γιάννενα, η Κέρκυρα, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Λαμία, η Λιβαδειά, η Αμφισσα, η Θήβα, το Αλιβέρι, η Χαλκίδα, το Ηράκλειο, ο Αγιος Νικόλαος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος, η Κως, η Σύρος (Σύρος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Θήρα), οι Δυτικές Κυκλάδες (Μήλος, Σίφνος, Κύθνος), και τέλος η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος.