
Μιχάλης Γαρίδης: Ο διοικητής του πυροσβεστικού σταθμού αερολιμένα Μυκόνου στο Mykonos Post: «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί»
Το Mykonos Post, επικοινώνησε με τον διοικητή του πυροσβεστικού σταθμού αερολιμένα Μυκόνου, Μιχάλη Γαρίδη, o οποίος εξηγεί τους κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε μια πυρκαγιά και στέλνει το δικό του μήνυμα τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες της Μυκόνου.
-
11.08.2021 Μαρίνος Βυθούλκας
Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες οκτώ μέρες στην Ελλάδα, άφησαν πίσω τους καμένα σπίτια, χιλιάδες στρέμματα καρβουνιασμένα και ανθρώπους των οποίων τα δάκρυα δεν έχουν στεγνώσει ακόμα. Οι εικόνες που έχουν γεμίσει εδώ και μέρες τα social media προκαλούν πόνο, τρόμο, φρίκη και απογοήτευση. Αυτές τις μέρες, η καλοκαιρινή ραστώνη έχει αντικατασταθεί με τον φόβο και το άγχος μιας πιθανής αναζωπύρωσης που θα επιφέρει ακόμα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα. Προφανώς, ο κρατικός μηχανισμός, θα βρεθεί για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο. Και είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, διότι από αυτόν το μηχανισμό περιμένεις το πολυπόθητο αποτέλεσμα: Να σβήσει τις φωτιές που έχουν περικυκλώσει τη χώρα μας. Κάθε χρόνο, τα νησιά μας, βρίσκονται σε μια διαρκή επιφυλακή, προκειμένου να υπάρχει μια συντονισμένη ομάδα πυροσβεστών, ώστε να επέμβει όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Από 1 Μαίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου, βρισκόμαστε σε αντιπυρική περίοδο»
Στη Μύκονο, αν και δεν υπάρχει πλούσια και πυκνή βλάστηση, τις τελευταίες μέρες, έχουν ξεσπάσει τέσσερις πυρκαγιές. Η τελευταία σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στη περιοχή Χουλάκια, όπου έκαψε δυο στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. «Από την 1η Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου, βρισκόμαστε σε αντιπυρική περίοδο. Όλοι μας, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλα τα επίπεδα. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο. Πολλές φορές, παρατηρείται το φαινόμενο των υπαίθριων μπάρμπεκιου, κάτι που είναι επικίνδυνο και σοβαρός λόγος να ξεσπάσει πυρκαγιά, ειδικά αν υπάρχει αέρας. Είναι πολύ βασικό να υπάρχει ατομική ευθύνη και να προσέχουμε το παραμικρό, προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον. Ακόμα και μια καύτρα από ένα τσιγάρο που δεν έχει σβήσει, θα μπορούσε να επιφέρει τραγικά αποτελέσματα», τονίζει ο διοικητής του πυροσβεστικού σταθμού του αερολιμένα Μυκόνου, Μιχάλης Γαρίδης. Όσον αφορά τη Μύκονο, λέει χαρακτηριστικά πως: «Τα οικόπεδα θα πρέπει να είναι όλα καθαρισμένα από ξερά χόρτα. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν καθαρίσουν το χωράφι ή το οικόπεδό τους, επεμβαίνει ο Δήμος που καθαρίζει το οικόπεδο και στέλνει τα σχετικά έξοδα στους ιδιοκτήτες».
“Το καλοκαίρι γίνεται υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου, οπότε κάποιες από τις πυρκαγιές στη Μύκονο, προκλήθηκαν από σπίθες από κολώνες της ΔΕΗ”
«Πρέπει να δημιουργηθεί πυροσβεστικό κλιμάκιο στο νησί, ειδικά για την αντιπυρική περίοδο»
Το προηγούμενο Σάββατο, ξέσπασε πυρκαγιά στη περιοχή Χουλάκια, όπου έκαψε δυο στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Πρόκειται για την τέταρτη πυρκαγιά που σημειώθηκε στο νησί των ανέμων μέσα σε λίγες μέρες. «Το καλοκαίρι γίνεται υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου, οπότε κάποιες από τις πυρκαγιές στη Μύκονο, προκλήθηκαν από σπίθες από κολώνες της ΔΕΗ. Σαφώς και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μολονότι στο νησί δεν υπάρχει πυκνή βλάστηση, υπάρχουν ξερόχορτα στα οποία η φωτιά “τρέχει” πολύ γρήγορα, διότι είναι έρπουσα και μπορεί τα πράγματα να γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα. Για παράδειγμα, στη φωτιά που ξέσπασε στη περιοχή της Παράγκας στα τέλη Ιουλίου, σηκώθηκαν εναέρια Μέσα για να την περιορίσουν και να συμβάλουν στη κατάσβεσή της», εξηγεί ο Μιχάλης Γαρίδης. Ο διοικητής του πυροσβεστικού σταθμού αερολιμένα Μυκόνου, ανέλαβε τα καθήκοντα του στο νησί τον περασμένο Οκτώβρη. «Ως διοικητής στον πυροσβεστικό σταθμό του αερολιμένα της Μυκόνου, έχω επικοινωνήσει με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, καθώς πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί πυροσβεστικό κλιμάκιο στο νησί, ειδικά για αντιπυρική περίοδο που διαρκεί έξι μήνες. Το χειμώνα, καλύπτουμε τις ανάγκες του πυροσβεστικού οχήματος της Μυκόνου από προσωπικό του αεροδρομίου. Οπότε, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα εποχικό κλιμάκιο για τους δύσκολους μήνες που σας ανέφερα». Ο πυροσβεστικός σταθμός του αερολιμένα Μυκόνου, πέρα από τις 150 περίπου πτήσεις που γίνονται καθημερινά (το καλοκαίρι) από και προς το αεροδρόμιο της Μυκόνου, είναι υπεύθυνος για την μεταφορά των εμβολίων, αλλά και για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού. «Όταν βρεθεί θετικό κρούσμα στο αεροδρόμιο, αναλαμβάνουμε εμείς να μεταφέρουμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέχρι να μεταφερθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας», προσθέτει ο Μιχάλης Γαρίδης.
Η Μύκονος, δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως «Το νησί των ανέμων», καθώς στο πανέμορφο αυτό μέρος πνέουν δυνατοί άνεμοι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες του νησιού θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Αυτή τη περίοδο, υπάρχει μεγάλο ποσοστό τουριστών στο νησί. Ακόμα και οι τουρίστες, πρέπει να ενημερώνονται. Με τον Δήμο Μυκόνου έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και όποτε έχουμε χρειαστεί οποιαδήποτε βοήθεια, υπάρχει πάντα άμεση ανταπόκριση. Είναι επίσης σημαντικό, τους καλοκαιρινούς μήνες να γίνονται, όχι μόνο στα νησιά αλλά και γενικά, διάφορες καμπάνιες ενημέρωσης όσον αφορά την πρόληψη για τις φωτιές. Πλέον, τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά ακόμα και σε αυτά τα θέματα».