
Ο Ανεμόμυλος της Άνω Μεράς, οι οικοδομικές εργασίες, το κοινοτικό συμβούλιο και οι αντιδράσεις
Ο ένας από τους τέσσερις Μύλους που βρίσκονται στην Άνω Μερά, εδω και πολλούς μήνες έχει γίνει θέμα συζήτησης στο κοινοτικό συμβούλιο. Οι οικοδομικές εργασίες βρίσκονται σχεδόν μια ανάσα από τον Μύλο, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί ποικίλες αντιδράσεις. Όπως και να έχει, οι Ανεμόμυλοι της Μυκόνου πρέπει να διασωθούν.
-
03.03.2022 Mykonos Post
Εκτός από τους γνωστούς Ανεμόμυλους στη Χώρα της Μυκόνου, στο παρελθόν λειτούργησαν τέσσερις ακόμα Ανεμόμυλοι στην περιοχή της Άνω Μεράς. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Μπάσουλας υπήρχε ο μύλος του Σπύρου Παπουτσά, στην περιοχή Φαφλαώνας ο μύλος του Αντώνη Χανιώτη και στην περιοχή Πύργος ο μύλος του Θοδωρή Λυκούρη και ο μύλος του Φρατζέσκου Παπουτσά. Στο οικόπεδο ακριβώς δίπλα από τον μύλο του Θοδωρή Λυκούρη, πραγματοποιούνται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οικοδομικές εργασίες, οι οποίες φαίνεται πως έχουν επεκταθεί και στον περιβάλλοντα χώρο του μύλου.
Η ανάρτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου, Μηνά Λυριστή
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Μηνάς Λυριστής, δημοσίευσε στις 25 Φεβρουαρίου 2022 μια ανάρτηση στο blog του, αναφέροντας πως οι οικοδομικές εργασίες στην περιοχή του Πύργου της Άνω Μεράς φτάνουν μέχρι τον περιβάλλοντα χώρο του Μύλου -κάτι που όπως ισχυρίζεται δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Ο ίδιος, αναφέρει πως ο μύλος πρέπει να καθοριστεί μνημείο της νεότερης ιστορίας και κληρονομιάς, ενώ παράλληλα τονίζει πως πρέπει να υπάρξει έλεγχος για την παρακείμενη οικοδομή.
Η ανάρτηση του Μηνά Λυριστή:
Κάτοικοι, αιρετοί και φίλοι του νησιού βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με οικοδομικές εργασίες που λαμβάνουν χώρα πλησίον του Μύλου στην περιοχή “Πύργος” της Άνω Μεράς Μυκόνου.
Οι οικοδομικές εργασίες που σημειώνονται, βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του Μύλου, ο οποίος θα έπρεπε να θεωρείται νεότερο μνημείο και να εμπίπτει στις νομικές ρυθμίσεις που αφορούν αυτού του τύπου τα μνημεία. Αντί των παραπάνω, ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της Μυκόνου, αφήνεται στην σκληρή αλλά νομοτελειακή φύση της φυσικής φθοράς.
Κατέθεσα ερώτημα στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυκόνου, με σκοπό αφενός την ενημέρωση των αρμοδίων για τα όσα συμβαίνουν στο σημείο και αφετέρου για να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ούτως ώστε:
- να καθοριστεί ο Μύλος του Πύργου ως μνημείο νεότερης ιστορίας και κληρονομιάς, και
- να υπάρξει έλεγχος για την παρακείμενη οικοδομή, ώστε να καταστεί σαφές εάν υπάρχει κάποια παρατυπία ή παρανομία πολεοδομικής φύσεως.

Το σχόλιο του Προέδρου της Κοινότητας Άνω Μεράς και η απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου έναν χρόνο πριν
Το Mykonos Post επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Άνω Μεράς, Πέτρο Σταυρακόπουλο, ο οποίος έκανε το εξής σχόλιο: «Την ανάγκη προστασίας, αποκατάστασης και αναγνώρισης των Ανεμόμυλων της Άνω Μεράς ως ιστορικά μνημεία είχε επαναφέρει στο προσκήνιο η κοινότητα Άνω Μεράς τον Ιανουάριο του 2021, με αφορμή τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών σε παρακείμενο οικόπεδο».
Πράγματι, τον Ιανουάριο του 2021, είχε διεξαχθεί συνεδρίαση της Κοινότητας Άνω Μεράς περί ενημέρωσης και κατάθεσης προτάσεων προς τον Δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διαφυλαχθούν και να αποκατασταθούν οι Ανεμόμυλοι στον Πύργο της Άνω Μεράς.
Ακολουθεί απόσπασμα από το πρακτικό 01/19-01-21 τακτικής δια περιφοράς συνεδριάσεως του Συμβουλίου της Κοινότητας Άνω Μεράς:
«Ο Πρόεδρος του συμβουλίου της Κοινότητας Άνω Μεράς Μυκόνου κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης κατέθεσε φωτογραφικό υλικό των δύο Ανεμόμυλων, στο οποίο απεικονίζονται πριν 30 χρόνια και σήμερα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι συγκεκριμένοι Ανεμόμυλοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιστορικά μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω του ότι είναι κτισμένοι πριν το 1830. Τέλος, ενημέρωσε τα μέλη ότι σύμφωνα με το Ν.3028/2002 αρθ.11, παρ.2 το Δημόσιο και οι Ο.Τ.Α υποχρεούνται να καλύπτουν μέρος των δαπανών για την αποκατάστασή τους και κάλεσε τους συμβούλους να αποφασίσουν σχετικά.
Το συμβούλιο της Κοινότητας Άνω Μεράς, μετά από διαλογική συζήτηση, αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω, αποφασίζει ομόφωνα να γνωμοδοτήσει θετικά ως προς την κατάθεση πρότασης προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επίσημη αναγνώριση των Ανεμόμυλων στον Πύργο της Άνω Μεράς ως ιστορικά μνημεία, καθώς και τη μέριμνα ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες αποκατάστασης από το Δημόσιο Φορέα».

«Οι μύλοι πρέπει να διασωθούν»
Ο μύλος του Θεόδωρου Λυκούρη, πέρασε στα τρια του παιδιά. Τα παιδιά αυτά, με τη σειρά τους, άφησαν το μύλο στους δικούς τους γιούς και κόρες. Πλέον ο μύλος, ανήκει επί της ουσίας σε τρεις διαφορετικές οικογένειες. Στον Θεόδωρο Λυκούρη και την αδελφή του Άννα που έχουν το 1/3 του μύλου και στα υπόλοιπα ξαδέλφια τους που έχουν τα 2/3. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mykonos Post, το οικόπεδο στο οποίο πραγματοποιούνται οι οικοδομικές εργασίες είναι της αδερφής του Θεόδωρου Λυκούρη. Πρόκεται για ένα ακίνητο ακριβώς δίπλα από τους μύλους. Το οικόπεδο και τους μύλους τα χωρίζει μόνο ένα μικρό δρομάκι τεσσάρων περίπου μέτρων. Η Άννα Λυκούρη έχει ήδη ξεκινήσει την οικοδόμηση πέντε σπιτιών, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπορτάζ, έχει αναλάβει ένας εργολάβος, ο οποίος δεν είναι Μυκονιάτης και προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχουν οι μύλοι για το νησί της Μυκόνου. «Ήδη έχουν κλείσει τους μύλους από μπροστά με ένα παλαιότερο κτίσμα. Τώρα χτίζεται το οικόπεδο στη νότια πλευρά του μύλου. Στο τέλος οι δύο αυτοί μύλοι δεν θα φαίνονται από πουθενά», λέει στο Mykonos Post κάτοικος της Άνω Μεράς που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.
Αναμφίβολα, οι μύλοι είναι το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου. Μάλιστα, η επιθυμία των περισσοτέρων μελών της οικογένειας Λυκούρη ήταν να ανακαινίσουν τον μύλο και να τον κάνουν και πάλι λειτουργικό. Πρόκειται για ένα μύλο που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και είναι ένα από τα στολίδια του νησιού που έχουν διασωθεί. Οι μύλοι είναι το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου, το εμβληματικό landmark του νησιού. «Όπως είναι ο Παρθενώνας για την Αθήνα, είναι οι Μύλοι για τη Μύκονο», λέει χαρακτηριστικά παλιός Μυκονιάτης στο Mykonos Post και τονίζει πως «Οι μύλοι πρέπει να διασωθούν».