
Ο συναρπαστικός κόσμος της Ακαδημίας Ρομποτικής του Γυμνασίου Μυκόνου
Ρομποτάκια, κατασκευές, προγραμματισμός, αναλυτική σκέψη και διασκέδαση. Ο εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Μυκόνου και ένας από τους εισηγητές των μαθημάτων ρομποτικής, Δημήτρης Μαρής,συστήνει στο Mykonos Post την Ακαδημία Ρομποτικής και περιγράφει όλα όσα μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί από την ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
-
13.12.2021 Γεωργία Περιμένη
Όλοι έχουμε ακούσει για τον κλάδο της ρομποτικής, λίγοι όμως ξέρουμε τι ακριβώς είναι. Στη Μύκονο, φαίνεται να γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, καθώς εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί και πάλι η Ακαδημία Ρομποτικής που πραγματοποιεί μαθήματα στο Γυμνάσιο Μυκόνου. Προς το παρόν, τα μαθήματα γίνονται κάθε Τρίτη στις 4 το απόγευμα, ωστόσο όπως αναφέρει στο Mykonos Post ο ένας από τους τρεις εισηγητές, Δημήτρης Μαρής, λόγω της μεγάλης συμμετοχής, πρόκειται να δημιουργηθούν κι άλλα τμήματα.
«Τα μαθήματα απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Είμαστε τρεις εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μάλιστα εργαζόμαστε στο συγκεκριμένο σχολείο και εισηγούμαστε τα συγκεκριμένα μαθήματα. Ο Δημήτρης Μαστρογιάννης, καθηγητής φυσικής, ο Γιώργος Τσαγκλιώτης, καθηγητής πληροφορικής και εγώ, καθηγητής μαθηματικών. Τα παιδιά σε κάθε μάθημα χωρίζονται σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την ηλικία τους και με κάθε ομάδα δουλεύουμε με διαφορετικό τρόπο, εφόσον έχουμε να κάνουμε με διαφορετικές ηλικίες. Όπως καταλαβαίνετε, με τα μικρά παιδιά που είναι 1η και 2α Δημοτικού, έχουμε μια πιο κατασκευαστική προσέγγιση, που μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν και να διασκεδάζουν ταυτόχρονα και όσο προχωρούν οι ηλικίες, η προσέγγιση γίνεται πιο προγραμματιστική», αναφέρει ο ίδιος. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται στο νησί μαθήματα ρομποτικής, μιας και είχαν ξεκινήσει πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Η Ακαδημία ρομποτικής ιδρύθηκε από τον Διευθυντή του Γυμνασίου Κ. Δημήτρη Μπάλλα το 2019 και το Γυμνάσιο Μυκόνου διέθετε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα μαθήματα. Δυστυχώς, οι συνθήκες της πανδημίας έφεραν την διακοπή τους, αλλά πλέον οι μικροί Μυκονιάτες μπορούν και πάλι να μπουν στον κόσμο της ρομποτικής. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και μπορεί να συμμετάσχει κάθε μαθητής οποιουδήποτε σχολείου του νησιού.

Η Ακαδημία ρομποτικής ιδρύθηκε από τον Διευθυντή του Γυμνασίου Κ. Δημήτρη Μπάλλα το 2019 και το Γυμνάσιο Μυκόνου διέθετε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα μαθήματα.
Μέσα σε ένα μάθημα ρομποτικής
Προκειμένου να γίνει το μάθημα απαιτείται και ο ανάλογος εξοπλισμός. «Τι εννοούμε εξοπλισμός; Φανταστείτε κάποια κομμάτια, με τα οποία τα παιδιά μπορούν να ‘’χτίσουν’’ και να κατασκευάσουν κάτι. Πάνω στην κατασκευή αυτή, υπάρχουν μέρη, που μπορούν να προγραμματιστούν. Για παράδειγμα, υπάρχει μια κεντρική μονάδα που περιλαμβάνει την μπαταρία και το τσιπ προγραμματισμού, το οποίο μπορείς να προγραμματίσεις μέσω της γλώσσας προγραμματισμού logo μέσα σε ένα υπολογιστικό περιβάλλον. Μέσα από τον υπολογιστή, μπορείς λοιπόν να προγραμματίσεις το ρομποτάκι σου, προκειμένου να κάνει ορισμένες κινήσεις. Έτσι, τα παιδιά καταφέρνουν και το κατασκευαστικό κομμάτι, τον τρόπο με τον οποίο δηλαδή μπορούν να κατασκευάσουν ένα μηχανικό αντικείμενο (να δημιουργήσουν γρανάζια, κίνηση, δομικά μέρη κλπ.), ενώ ταυτόχρονα, ‘’μπαίνουν’’ στον κόσμο του προγραμματισμού. Ο προγραμματισμός, είναι στην ουσία η γλώσσα, για να το πούμε πιο απλά. Το να δώσεις δηλαδή την εντολή σε ένα ρομποτάκι το οποίο έχεις δημιουργήσει, να περπατήσει, να στρίψει, να σταματήσει, αλλά επίσης να κάνει ακόμα πιο πολύπλοκα πράγματα, με διαφορετική στόχευση πάντα, ανάλογα με τις ηλικίες μαθητευόμενων στις οποίες αναφερόμαστε», εξηγεί ο Δημήτρης Μαρής στο Mykonos Post.


“Μέσω της ρομποτικής τα παιδιά καταφέρνουν και το κατασκευαστικό κομμάτι, τον τρόπο με τον οποίο δηλαδή μπορούν να κατασκευάσουν ένα μηχανικό αντικείμενο (να δημιουργήσουν γρανάζια, κίνηση, δομικά μέρη κλπ.), ενώ ταυτόχρονα, ‘’μπαίνουν’’ στον κόσμο του προγραμματισμού”.
«Η ρομποτική είναι στην ουσία απόκτηση αναλυτικής σκέψης»
Η εκμάθηση της ρομποτικής προσφέρει πληθώρα δεξιοτήτων στα παιδιά, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν είναι. Πρωταρχικό όφελος της διαδικασίας, αποτελούν οι γνώσεις μηχανικής που αποκτά το παιδί, από το κατασκευαστικό στάδιο, ενώ στη συνέχεια έρχονται και οι προγραμματιστικές δεξιότητες. «Η ρομποτική συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις επιστήμες των Μαθηματικών, της Φυσικής και του Προγραμματισμού, τις οποίες βέβαια διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο, οπότε επωφελούνται ως προς την απόδοση τους σε αυτές. Για παράδειγμα, μέσα από την ρομποτική, ένα παιδί έχει τη δυνατότητα να φτιάξει έναν ανεμόμυλο,ένα αυτοκίνητο, ή ένα ρομπότ, το οποίο με τη σειρά του θα μπορεί να κινηθεί σε ένα τετράγωνο, επομένως, συνδυάζει το μηχανικό κομμάτι της ρομποτικής, με το Μαθηματικό ή τη Φυσική», επισημαίνει ο κ. Μαρής. Επομένως, με τον κατάλληλο σχεδιασμό του μαθήματος, μέσα από τη ρομποτική, τα παιδιά μπορούν να μάθουν Μηχανική, Φυσική, μαθηματικά και Προγραμματισμό. Επίσης, καταφέρνουν να αποκτήσουν και μια σύνδεση για αυτά τα πεδία μέσα στο μυαλό τους. «Η ρομποτική, εκτός του ότι βοηθά τα παιδιά στην απόδοσή τους στα σχολικά μαθήματα φυσικής, μαθηματικών και προγραμματισμού, είναι στην ουσία απόκτηση αναλυτικής σκέψης, ενώ συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην διανοητική ανάπτυξη του κάθε παιδιού. Η αναλυτική σκέψη, βοηθά στην εμβάθυνση σε κάθε επιστήμη αλλά και συνδέει τις διάφορες επιστήμες μεταξύ τους».