
Οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα πλοία και ο αντίκτυπος στον τουρισμό
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Τάκης Μάνεσης, μίλησε στο Mykonos Post για τις συνέπειες των αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων, ενώ έκανε έναν απολογισμό για τη φετινή τουριστική σεζόν, μέχρι σήμερα.
-
09.08.2022 Mykonos Post
Ύστερα από τις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που διαδέχονταν η μία την άλλη τους τελευταίους μήνες, οι ταξιδιώτες ήταν διπλά διστακτικοί για το αν θα ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά, αλλά και ποιον προορισμό αξίζει να επιλέξουν για τις διακοπές τους. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν αρχικά τον Απρίλιο, ενώ έπειτα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προχώρησαν σε νέα, δεύτερη αύξηση περί τα μέσα του Ιουνίου. Οι αυξήσεις αυτές, αποδίδονταν κατά κύριο λόγο στο ράλι ανόδου των τιμών των καυσίμων, ένα ράλι που με τη σειρά του έχει εκτοξεύσει τις λειτουργικές δαπάνες των πλοίων.
Με αυτόν τον σημαντικό παράγοντα κατά νου, οι Έλληνες ταξιδιώτες ξεκίνησαν να αναθεωρούν σχετικά με το πρόγραμμα των διακοπών τους. Πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν τελικά πιο κοντινά στην ηπειρωτική χώρα νησιά, προκειμένου να μην ξοδέψουν μια περιουσία απλά και μόνο για να μεταβούν στον προορισμό τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και πόσο μάλλον οι πολυμελείς. Το κόστος για μία οικογένεια με δύο παιδιά και αυτοκίνητο, που επιθυμεί να ταξιδέψει σε νησιώτικους προορισμούς, είναι αρκετά υψηλό. Ειδικά για τα κυκλαδονήσια, οι τιμές είναι ιδιαίτερα “τσιμπημένες”. Ας το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά, με ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα που δημιούργησαν έντονους προβληματισμούς:
Στη γραμμή Ραφήνα-Μύκονος το ατομικό εισιτήριο από τα 35 ευρώ άγγιξε τα 38 ευρώ (αύξηση 8,57%), ενώ στη γραμμή Ραφήνα-Τήνος το ατομικό εισιτήριο από τα 32 ευρώ άγγιξε τα 35 ευρώ (αύξηση 9,38%). Στη γραμμή, επίσης, Ραφήνα-Άνδρος το ατομικό εισιτήριο από τα 23 ευρώ ανήλθε στα 25 ευρώ (αύξηση 8,70%). Από Πειραιά για Νάξο το ατομικό εισιτήριο από 45,50 ευρώ έφθασε τα 48 ευρώ, (αύξηση 5,49%), ενώ για το ταχύπλοα το ατομικό εισιτήριο στην ίδια γραμμή από τα 63,70 άγγιξε τα 67,40 ευρώ.
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι οι αυξήσεις αυτές επηρεάζουν άμεσα τον ελληνικό τουρισμό, κυρίως επειδή αποτρέπουν κατά κάποιο τρόπο τους Έλληνες τουρίστες να μετακινηθούν πιο χαλαρά στα νησιά της χώρας. Με τα παραπάνω δεδομένα, μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 304 ευρώ για να ταξιδέψει στο νησί των Ανέμων και να επιστρέψει. Επιπλέον, για αυτοκίνητο, χρειάζονται παραπάνω από 100 ευρώ για το λεγόμενο πήγαινε-έλα, άρα, μία τετραμελής οικογένεια μαζί με το όχημά της, πρέπει να ξοδέψει περισσότερα από 400 ευρώ καθαρά και μόνο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Αν δε, η οικογένεια επιλέξει ένα «γρήγορο» πλοίο για να πάει στη Μύκονο, η συνολική τιμή πήγαινε-έλα, ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

“Οι Έλληνες τουρίστες έχουν μειωθεί. Ο τουρισμός από ξένους έχει ανέβει, αλλά από Έλληνες έχει πέσει”
-Τάκης Μάνεσης
Το Mykonos Post επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείο Μυκόνου, Τάκη Μάνεση, ο οποίος μίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέροντας πως «Οι Έλληνες τουρίστες έχουν μειωθεί. Ο τουρισμός από ξένους έχει ανέβει, αλλά από Έλληνες έχει πέσει. Και με το δίκιο τους κιόλας οι Έλληνες, διότι όταν μια οικογένεια με ένα αυτοκίνητο και δύο παιδιά αποφασίσει να ταξιδέψει, το ποσό είναι ιδιαίτερα αυξημένο και για κάποιους, απαγορευτικό». Και εμείς αναρωτιόμαστε, υπάρχει περίπτωση να δούμε νέες αυξήσεις; «Πιστεύω πως η τιμή των εισιτηρίων δεν θα ανέβει άλλο. Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά, αλλά θεωρώ πως ό,τι ήταν να αλλάξει, άλλαξε στις αυξήσεις», υποστηρίζει ο Τάκης Μάνεσης.
Σε γενικές γραμμές βέβαια, παρατηρείται ότι η τρέχουσα τουριστική σεζόν ξεπερνάει τη σεζόν του 2019. Ιδιαίτερα τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες που δίνουν εκεί τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης για τις καλοκαιρινές τους
διακοπές. «Είναι μια καλή χρονιά, όλοι το βλέπουμε αυτό. Και όχι μόνο για τη Μύκονο, αλλά γενικότερα. Είναι ανεβασμένη η κίνηση. Τα πλοία έρχονται σχεδόν πάντα γεμάτα στο νησί. Εξαρτάται, βέβαια, και από την ημέρα. Από Παρασκευή μέχρι Κυριακή παρατηρείται πιο έντονη κινητικότητα, αλλά και τις καθημερινές είναι σε καλά επίπεδα», υποστηρίζει στο Mykonos Post ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου του νησιού.
Τέλος, θέλαμε να μάθουμε, πως λειτουργεί το λιμάνι μετά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κατά πόσο έχουν βοηθήσει οι εργασίες αυτές στην ομαλή λειτουργία του νέου λιμένα του νησιού. Ο Τάκης Μάνεσης απαντά ξεκάθαρα: «Το λιμάνι είναι πιο λειτουργικό ύστερα από τις εργασίες που έχουν γίνει. Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο που μετακινείται, ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα ο επιβάτης που φτάνει η φεύγει από το νησί μας. Αυτός είναι ο στόχος μας».