
Παστούρωμα: Μια βάρβαρη πρακτική στα ζώα που πρέπει να σταματήσει
Το παστούρωμα είναι μια επώδυνη τεχνική και συνάμα μια βαριάς μορφής κακοποίηση των ζώων. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η βαρβαρότητα αυτή εντοπίζεται όλο και λιγότερο, υπάρχουν ακόμη ορισμένες περιπτώσεις -ειδικά στα κυκλαδίτικα νησιά- όπου τη συναντάς ακόμα και σήμερα.
-
05.01.2022 Mykonos Post
Τα ζώα είναι υπάρξεις που πολλοί πραγματικά αγαπούν, φροντίζουν και προστατεύουν, όπως ακριβώς όλοι μας οφείλουμε να κάνουμε με τον κάθε κρίκο της ζωής του κόσμου που μας περιβάλει. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που μαθαίνουμε μέσα από δελτία ειδήσεων ή στο διαδίκτυο για περιστατικά κακοποίησης ζώων. Ως κακοποίηση των ζώων ορίζεται οποιαδήποτε, μη κοινωνικά αποδεκτή, ανθρώπινη συμπεριφορά που προκαλεί άσκοπη ταλαιπωρία, αγωνία, φόβο, πόνο, τραυματισμούς μέχρι και τον βίαιο θάνατο ενός ζώου, ενώ διακρίνεται σε σωματική και συναισθηματική, ανάλογα με το αν βλάπτεται η σωματική υγεία ή η συναισθηματική ευεξία των ζώων. Η κακοποίηση των ζώων έχει πολλές μορφές, μια από αυτές είναι και το παστούρωμα (ή όπως το αποκαλούν οι Μυκονιάτες μπαστούρωμα).
Τι είναι το παστούρωμα;
Σε αρκετές αγροτικές περιοχές, παρατηρείται το δέσιμο σκύλων σε βαρέλια (τα λεγόμενα βαρελόσκυλα), η παραμονή των ζώων κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς νερό, τροφή ή κάποιο σκίαστρο, ενώ δυστυχώς ακόμη ακολουθείται η απαρχαιωμένη μέθοδος του «παστουρώματος» των ζώων. Η πρακτική του «παστουρώματος» των ζώων (εργασίας και παραγωγικών), αποτελεί παραβίαση των κανόνων ευζωίας τους, η οποία μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να θεωρηθεί και ως κακοποίηση, με βαρύτατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Ουσιαστικά το παστούρωμα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται σε όλη την Ελλάδα εδώ και χρόνια και αφορά το δέσιμο των ποδιών των ζώων μεταξύ τους ή του κεφαλιού με τα πόδια, προκειμένου να μην αποδράσουν από τον χώρο που φυλάσσονται. Πρόκειται για μια τεχνική επώδυνη που προκαλεί μυοσκελετικά -και όχι μόνο- προβλήματα στο ζώο. Οι ιδιοκτήτες που ακολουθούν ακόμη αυτή την απαρχαιωμένη- και απαράδεκτη για εμάς- τεχνική το κάνουν επειδή θεωρούν πως είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσουν τα ζώα τους, ώστε να μην πηδάνε τους πέτρινους φράχτες, να μην προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες και γενικά να μην μπορούν να «το σκάσουν». Μαλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που το βαφτίζουν «παράδοση», μία παράδοση που δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτή από κανέναν μας.

“Στην πλειοψηφία τους, τα ζώα που βρίσκονται παστουρωμένα, δεν διαθέτουν καν το σωστό κατάλυμα ή δροσερό νερό και σωστή τροφή για να επιβιώσουν”
Το παστούρωμα στις Κυκλάδες
Δυστυχώς, η πρακτική του παστουρώματος συνηθίζεται μέχρι και σήμερα σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών και οι Κυκλάδες, κάποια νησιά των Δωδεκανήσων, η Κρήτη αλλά και ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Τα τελευταία χρόνια, η αλήθεια είναι πως η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί, καθώς συναντώνται όλο και λιγότερα περιστατικά. Ωστόσο, στα νησιά δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμη επιλέγουν τη συγκεκριμένη τακτική για να περιορίσουν τα ζώα τους. Τουρίστες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών έρχονται αντιμέτωποι με αυτές τις σκληρές εικόνες: Αγελάδες, κατσίκια, άλογα, γαϊδούρια και άλλα ζώα δεμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορούν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν φυσιολογικά. Ουσιαστικά τα ζώα υπόκεινται σε ένα αδιάκοπο μαρτύριο, για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, απλά και μόνο για την ευκολία των ιδιοκτητών, που δεν θέλουν ή αδιαφορούν να φτιάξουν τις απαραίτητες δομές και συνθήκες. Στην πλειοψηφία τους, τα ζώα που βρίσκονται παστουρωμένα, δεν διαθέτουν καν το σωστό κατάλυμα ή δροσερό νερό και σωστή τροφή για να επιβιώσουν. Σε αρκετά κυκλαδίτικα νησιά, έχουν υπάρξει καταγγελίες για τέτοια περιστατικά, δεδομένου ότι το παστούρωμα στα ζώα έχει πια απαγορευθεί και τιμωρείται με νόμο που έχει θεσπιστεί πρόσφατα. Ευελπιστούμε πως οι εικόνες του παστουρώματος, αλλά και της κακοποίησης των ζώων, θα εξαφανιστούν από παντού, όχι μόνο από τους προορισμούς που υποδέχονται ετησίως αμέτρητους τουρίστες, οι οποίοι μαθαίνουν από πρώτο χέρι για την κακοποίηση των ζώων στη χώρα μας και φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις.

“Είδα μια αγελάδα που είχε δεμένο τον λαιμό με το μπροστινό της πόδι. Δεν μπορούσε να κουνηθεί το ζώο, ούτε να ξαπλώσει, ούτε τίποτα. Πήγα ο ίδιος και έκοψα τις παστούρες” -Δημήτρης Κουτσούκος
Η κατάσταση στο νησί των ανέμων μέσα από τις μαρτυρίες ενός Μυκονιάτη
Η Μύκονος είναι ένα από τα νησιά των Κυκλάδων, στο οποίο συναντάται το φαινόμενο του παστουρώματος. Αρκετές φορές, μάλιστα, έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες σε ομάδες στα social media που δείχνουν τα ζώα δεμένα και περιορισμένα. Ο Μυκονιάτης Δημήτρης Κουτσούκος μοιράζεται με το Mykonos Post όλα όσα έχει αντικρίσει όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. «Το παστούρωμα ανέκαθεν γινόταν στα νησιά, κυρίως σε πρόβατα και σε κατσίκια για να μην πηδάνε από τους φράχτες. Η τακτική αυτή ακολουθούνταν, ώστε να μη φεύγουν τα ζώα από τις ιδιοκτησίες. Τώρα πια βέβαια, βλέπεις ακόμη και γαϊδούρια και άλογα με δεμένα τα πόδια τους. Παλιότερα αυτό δεν γινόταν. Σε προσωπικό επίπεδο, πριν λίγο καιρό τσακώθηκα ακριβώς για το συγκεκριμένο θέμα. Είδα μια αγελάδα που είχε δεμένο τον λαιμό με το μπροστινό της πόδι. Δεν μπορούσε να κουνηθεί το ζώο, ούτε να ξαπλώσει, ούτε τίποτα. Πήγα ο ίδιος και έκοψα τις παστούρες» εξομολογείται. Γιατί, όμως, συμβαίνει εξ αρχής όλο αυτό; Γιατί οι ιδιοκτήτες των ζώων, επιλέγουν μια τέτοια βασανιστική μέθοδο; «Τα παλιά τα χρόνια έφτιαχναν πέτρινους φράχτες, προκειμένου τα ζώα να μη μπορούν να φύγουν. Τώρα οι τοίχοι αυτοί είναι κατεστραμμένοι και αντί οι ιδιοκτήτες να τους ξανά φτιάξουν, βάζουν σύρματα και άλλα “εμπόδια”, τα οποία όμως το ζώο θα τα σπρώξει για να περάσει. Για αυτό το λόγο μάλλον χρησιμοποιούν τις παστούρες. Τα ζώα κατά κύριο λόγο προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτά τα όρια, επειδή δεν ταΐζονται σωστά και προσπαθούν να αναζητήσουν μόνα τους την τροφή τους. Το στενάχωρο είναι ότι στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν, πληγώνονται», τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούκος στο Mykonos Post και μαζί με εμάς, εύχεται το 2022 αυτή η βασανιστική πρακτική στα ζώα να είναι μια δυσσάρεστη ανάμνηση που δεν θα επαναλειφθεί στο μέλλον.