
Βήμα σημειωτόν για επενδύσεις σε startups
Δύσκολες μέρες διέρχεται ο παγκόσμιος κλάδος της τεχνολογίας και της καινοτομίας με το σύννεφο των απολύσεων και των περικοπών να ρίχνει βαριά πάνω του μια μαύρη σκιά.
-
19.11.2022 Mykonos Post
Ο σίφουνας των απολύσεων έχει συνταράξει μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς, οι οποίοι τα τελευταία δέκα χρόνια οδηγούσαν το άρμα της ανάπτυξης. Αυτή η εικόνα της ευφορίας, έχει, ωστόσο, αρχίσει να αλλάζει, ήδη από τις αρχές του 2022 με αποκορύφωμα το πρόσφατο κύμα απολύσεων.
Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από τη μέρα που ο νέος ιδιοκτήτης του twitter, Elon Musk, γνωστοποίησε την απόφασή του να “κόψει” σχεδόν το 50% του προσωπικού και ήρθε η ανακοίνωση της Meta, του μητρικού ομίλου του facebook, η οποία ανέφερε ότι σχεδιάζει να περικόψει το 13% του εργατικού δυναμικού της, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 11.000 εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, του δεύτερου συνεχόμενου όπου τα έσοδα του ομίλου κατέγραψαν πτώση, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μείωση θα συνεχιστεί και στα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Η βιομηχανία της τεχνολογίας αναμφίβολα βρίσκεται εν μέσω καταιγίδας εξαιτίας των αβέβαιων μακροοικονομικών συνθηκών.
Κλίμα αβεβαιότητας
Σε αυτό το περιβάλλον, δεn θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες από τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης και το σχετικά “εύκολο” χρήμα των δυο προηγούμενων ετών της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν κληθεί να προσγειωθούν σε μια νέα πραγματικότητα. Με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, την ενεργειακή κρίση και τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες να παραμένουν σε πρώτο πλάνο, αρκετές είναι εκείνες οι startups, οι οποίες είδαν τις αποτιμήσεις τους να υποχωρούν ενώ όσες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης ανησυχούν ότι ενδεχομένως να αργήσει ο νέος γύρος χρηματοδότησης την ίδια στιγμή που τα κεφάλαια, πλέον, τελειώνουν γρηγορότερα λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καταγράψει αξιοσημείωτες επιδόσεις, πρέπει πλέον να ξεπεράσουν τις προκλήσεις αλλά και βγουν στην άλλη άκρη του τούνελ με τις λιγότερο δυνατές απώλειες.
Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, το φρένο, που έχει μπει σε επίπεδο χρηματοδότησης, δεν απασχολεί αποκλειστικά το εγχώριο οικοσύστημα αλλά αποτελεί ένα τόσο παγκόσμιο όσο και ευρωπαϊκό φαινόμενο.
Στο -44% τα κεφάλαια από VC
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η χρηματοδότηση, η οποία προέρχεται από Venture Capital (επενδυτικά κεφάλαια), συνέχισε την καθοδική της πορεία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Crunchbase, η χρηματοδότηση κατά το τρίτο τρίμηνο στην Ευρώπη ανήλθε συνολικά στα 16 δισ. δολάρια από 28 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 44% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επιπλέον, σε τριμηνιαία βάση, υποχώρησε κατά 35% καθώς το προηγούμενο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στα 24 δισ. δολάρια.
Η χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο
Η πιο σημαντική μεταβολή, που συντελέστηκε στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα είναι ότι η χρηματοδότηση, η οποία αφορούσε νεοφυείς επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο, έπεσε κάτω από τα 5 δισ. δολάρια για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά μειώθηκαν κατά 40% στο τρίτο τρίμηνο του 2022, μια υποχώρηση που υποδηλώνει ότι τα Venture Capital εμφανίστηκαν περισσότερο επιφυλακτικά και δίστασαν στο να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε νέα εγχειρήματα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Αυτό το κλίμα αναμονής αι επιφυλακτικότητας επικρατεί και στην ελληνική αγορά, όπως επιβεβαιώνουν στο “Κ” κύκλοι με γνώση. Πλέον τα VC εξετάζουν πολύ προσεκτικά τις επόμενες τοποθετήσεις τους σε startups ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να χρηματοδοτήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις, που απέχουν αρκετά χρόνια από το κατώφλι της κερδοφορίας.
Η χρηματοδότηση σε ώριμο στάδιο
Σε σχέση, τώρα, με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των startups που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, υποχώρησε περαιτέρω στο τρίτο τρίμηνο, φθάνοντας τα 9,4 δισ. δολάρια, ποσό μειωμένο σχεδόν κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 η χρηματοδότηση σε ώριμο στάδιο στην Ευρώπη είχε σημειώσει εκρηκτική άνοδο της τάξεως του 200% σε σχέση με το 2020, ποσοστό που δείχνει ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές αναζήτησαν ευρωπαϊκές εταιρείες με ανάπτυξη. Αυτοί, ωστόσο, οι επενδυτές άρχισαν να μειώνονται από το δεύτερο μισό του 2022. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αύξηση των κεφαλαίων σε ώριμο στάδιο το 2021 αποτύπωσε την τάση που παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές εστιάζουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έμφαση στις οικονομικές τους επιδόσεις και όχι τόσο στην επιθετική ανάπτυξη, η οποία συνοδεύεται με το απαραίτητο “κάψιμο” χρημάτων.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η μείωση των κεφαλαίων έχει φέρει εξορθολογισμό στις αποτιμήσεις, δημιουργώντας μια νέα πιο ρεαλιστική βάση. “Ο περιορισμός στη ρευστότητα σίγουρα είναι πρόβλημα, ωστόσο θεωρώ πιο επικίνδυνο να υπάρχουν υπερβολικά πολλά κεφάλαια”, σημείωσε στο Capital.gr ο John Fox, Senior UI Engineer στο Netflix, o οποίος επιπλέον εδώ και αρκετά χρόνια είναι μέντορας στο Orange Grove Athens. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιορισμένη χρηματοδότηση κάνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο να βελτιώνουν μέρα με τη μέρα το προϊόν τους και να βρίσκονται πιο κοντά στους πελάτες τους.
capital.gr