
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022: Οι νικητές από τη Μύκονο
Μια βραδιά που ανέδειξε τους κορυφαίους εκπροσώπους της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν και πέντε εστιατόρια της Μυκόνου.
-
09.06.2022 Mykonos Post
Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2022 από το Αθηνόραμα, στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τρίτη 7 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης. Μια βραδιά που ανέδειξε τους κορυφαίους εκπροσώπους της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, μεταφέροντας παράλληλα το ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα της βιώσιμης αλιείας με το concept “Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα”.
Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας, κορυφώθηκε την περασμένη Τρίτη με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί την πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Makedonia Palace απονεμήθηκαν συνολικά 80 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Θράκη, τα οποία συγκέντρωσαν –από τη γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide– βαθμολογία από 14/20 και πάνω. Οι γευσιγνώστες του Αθηνοράματος γύρισαν και φέτος όλη την επικράτεια, για να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν εκατοντάδες εστιατόρια και χιλιάδες πιάτα. Μάλιστα, 24 εστιατόρια βραβεύτηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του θεσμού, αποδεικνύοντας την άνευ προηγουμένου άνοιξη της ελληνικής κουζίνας.
Χρυσοί Σκούφοι 2022: Οι νικητές από τη Μύκονο
Το concept του φετινού δείπνου που ολοκλήρωσε τις βραβεύσεις συντονίστηκε αυτήν τη χρονιά με το μεγάλο παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της απειλής ότι στις θάλασσές μας τελειώνουν τα ψάρια. Το 33% των πληθυσμών των ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ ένα επιπλέον 58% βρίσκεται στα πρόθυρα της υπεραλίευσης. “Στις 14 Σεπτεμβρίου το 2018 η Ελλάδα ξέμεινε από ψάρια γιατί οι γόνοι δεν είχαν προλάβει να γεννήσουν”, υπενθύμισαν στους παρευρισκόμενους οι παρουσιαστές της βραδιάς, τονίζοντας ότι την ώρα που 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από το ψάρι διατροφικά και οικονομικά, ολόκληρα είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την υπεραλίευση, την κλιματική αλλαγή, τα ψάρια-εισβολείς, αλλά και τις κακές πρακτικές καταναλωτών και εστιατόρων.
Τα πέντε εστιατόρια από τη Μύκονο που απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας:
Baos (Ξεν. “Myconian Korali”, Μύκονος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20
Kenshō Ornos (Ξεν. “KENSHŌ Ornos”, Μύκονος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20
Efisia (Ξεν. “Myconian Ambassador”, Μύκονος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY
Noa (Ξεν. “Myconian Kyma”, Μύκονος) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20
Nōema (Μύκονος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY