
WareFid: Μία startup επιχείρηση των μαθητών του ΕΠΑΛ της Μυκόνου
Στα πλαίσια ενός project για την επιχειρηματικότητα, με έμφαση στις startup εταιρίες, το ΕΠΑΛ Μυκόνου έφτιαξε μία έξυπνη συσκευή για την παρακολούθηση και την αντικλεπτική προστασία των προϊόντων μίας μικρομεσαίας επιχείρησης. Το Mykonos Post επικοινώνησε με τον υπεύθυνο καθηγητή του προγράμματος, Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες της προσπάθειας.
-
10.02.2022 Άννυ Τζαβέλλα
Ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός Junior Achievement Greece ξεκίνησε ένα project με σκοπό να υποστηρίξει τις επιχειρηματικές ιδέες μαθητικών ομάδων σε δημόσια σχολεία με έμφαση στα μικρά, ακριτικά και ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτά τα σχολεία είναι και το ΕΠΑΛ Μυκόνου. Σε αυτό το project συμμετέχουν συνολικά 17 μαθητές από τον τομέα της Οικονομίας μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές τους, Παπακωνσταντίνου Κωσνταντίνο και Καραγεώργου Παναγιώτα.
Ποιος είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ja Greece;
Tο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων ή Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως στόχο να βοηθά τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας μέσω των παγκόσμιων προγραμμάτων βιωματικής και συνεργατικής μάθησης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματά του JA εστιάζουν στην εισαγωγή των παιδιών από τη σχολική κιόλας ηλικία στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας, με απλουστευμένο τρόπο και μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία, προετοιμάζοντας την είσοδό τους στον σύγχρονο παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό στίβο. Με λίγα λόγια, ο οργανισμός συμβάλλει στη διάδοση της επιχειρηματικότητας στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Το project και η συμμετοχή του ΕΠΑ.Λ Μυκόνου
Ο διαγωνισμός του Junior Achievement Greece αφορά startup επιχειρήσεις. Οι μαθητές δημιουργούν μια επιχειρηματική ιδέα και, έπειτα, προσπαθούν να την υλοποιήσουν. Ο στόχος είναι να κερδίσουν, ως ομάδα, μια θέση στη δεκάδα του διαγωνισμού. Η δεύτερη και η τρίτη θέση κερδίζει κάποιο βραβείο, ενώ η πρώτη θέση κερδίζει συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό (ευρωπαϊκού επιπέδου), εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Σε όλη αυτή την πρόσπάθεια, οι μαθητές έχουν την απεριόριστη στήριξη από τους καθηγητές, αλλά και τους μέντορές τους. «Στην ουσία, κάθε σχολείο που συμμετέχει πρέπει να δημιουργήσει μια επιχειρηματική ιδέα και να προσπαθήσει να την υλοποιήσει. Μάλιστα, ο διαγωνισμός φέτος έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό. Ως μέντορες έχουν αναλάβει σημαντικές προσωπικότητες, όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εμείς έχουμε ως μέντορα την υφυπουργό τουρισμού, την κυρία Σοφία Ζαχαράκη και σύμβουλο έχουμε την κυρία Δανάη Μπεζαντάκου. Οι μέντορες προσπαθούν να εμπνεύσουν, να ενδυναμώσουν και να συμβουλεύσουν τα παιδιά στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε αυτές τις δύο κυρίες στην ομάδα μας», εξομολογείται ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου στο Mykonos Post. Βέβαια, αυτή δεν είναι και η πρώτη φορά που το ΕΠΑ.Λ Μυκόνου συμμετέχει στον διαγωνισμό. Πριν δύο χρόνια, συμμετείχε ξανά στον διαγωνισμό, κερδίζοντας μία θέση μέσα στη δεκάδα. «Το ΕΠΑ.Λ είχε συμμετάσχει και πριν δύο χρόνια στον διαγωνισμό. Μάλιστα, είχαμε καταφέρει να μπούμε στη δεκάδα! Σκεφτείτε πως τότε συμμετείχαν και κολέγια (δηλαδή σχολεία με καλές υποδομές) άρα μιλάμε για έναν διαγωνισμό πολύ υψηλού επιπέδου. Φανταστείτε πόσο σημαντικό ήταν για ένα ΕΠΑΛ να είναι μέσα στη δεκάδα», λέει με καμάρι.
Η επιχειρηματική ιδέα των μαθητών του ΕΠΑ.Λ Μυκόνου
Ο τομέας της Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΠΑ.Λ Μυκόνου, έφτιαξε μία έξυπνη συσκευή για την παρακολούθηση αλλά και την αντικλεπτική προστασία των προϊόντων μίας μικρομεσαίας επιχείρησης. «Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εύκολα τα αποθέματα της αποθήκης τους ή όλες τις παραγγελίες των πελατών τους, με αποτέλεσμα, να κλείνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει, με λίγα λόγια, οργάνωση. Ένα 80% αυτών των επιχειρήσεων κλείνουν στα 5 χρόνια. Το δικό μας προϊόν, επιτρέπει στις επιχειρήσεις τα εξής: παρακολούθηση της αποθήκης, προστασία από κλοπές (αντικλεπτικό σύστημα), κερδοφορία ανά προϊόν και προμηθευτή, δυνατότητα κατάρτισης ταμειακού προϋπολογισμού και ανάλυση του νεκρού σημείου (σ.σ: Νεκρό σημείο ονομάζεται το ποσό ακριβώς των πωλήσεων (κύκλου εργασιών), που μια επιχείρηση καλύπτει το σύνολο των εξόδων της, σταθερά και μεταβλητά, μη πραγματοποιώντας ούτε κέρδος ούτε ζημιά). Όλα, δηλαδή, τα εργαλεία που είναι χρήσιμα για να οδηγήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην κορυφή», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Το προϊόν της ομάδας του ΕΠΑ.Λ Μυκόνου, απευθύνεται, όπως είπαμε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, μάλιστα, σε επιχειρήσεις ρούχων ή υποδημάτων. Με το σύστημα που δημιούργησε η ομάδα και με ένα σχετικά μικρό κόστος, μία μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί οπως μια μεγάλη.
Η διαδικασία
Τον Μάϊο, τα σχολεία επιλέγουν εκπροσώπους, προκειμένου να παρουσιάσουν το προϊόν τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις της αρμόδιας επιτροπής. Έπειτα, θα ανακοινωθεί ποιά σχολεία μπήκαν στη δεκάδα και τι θέση έχουν καταφέρει να κερδίσουν. Έως τότε, οι ομάδες πρέπει να είναι έτοιμες. Η ομάδα του ΕΠΑ.Λ Μυκόνου έχει ήδη φτιάξει την ιστοσελίδα της επιχείρησης, που λειτουργεί ως προσομείωση και βρίσκεται σε επικοινωνία με τους μέντορές της, την κυρία Ζαχαράκη και την κυρία Μπεζαντάκου, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται για τη στιγμή που θα κληθεί για τη συγκεκριμένη παρουσίαση τον Μάϊο. «Αρχικά, έχουμε φτιάξει μια ιστοσελίδα, στην οποία εξηγούμε ότι πρόκειται για προσωμοίωση και πως δεν είναι μια πραγματική επιχείρηση. Άλλωστε, δεν μπορούμε από αυτό να βγάλουμε κέρδος, δεδομένου ότι είναι μια ιδέα που βασίζεται στο project και χειρίζεται από μαθητές. Στόχος είναι τα παιδιά να δουν κάποια πράγματα σε θεωρητικό επίπεδο. Ο διαγωνισμός, βέβαια, λέει ότι οι μαθητές που μετέχουν στο πρόγραμμα, όταν ολοκληρώσουν το σχολείο, αν θέλουν, μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την ιδέα επιχειρηματικά. Απλά όχι τώρα. Παράλληλα, κάνουμε και διαδικτυακές συναντήσεις με τις μέντορές μας, οι οποίες είναι υποστηρικτικές και μας έχουν βοηθήσει πολύ. Έχουμε ήδη στείλει το marketing plan μας, ενώ μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουμε ετοιμάσει και ένα promo video -ένα διαφημιστικό βίντεο- για τη δουλειά μας, συνολικής διάρκειας δύο λεπτών. Για μισό λεπτό θα μιλάει η κυρία Ζαχαράκη και το υπόλοιπο ενάμιση λεπτό θα εξηγούμε εμείς το πρϊόν μας. Στη συνέχεια, αυτό το βίντεο θα σταλεί στην επιτροπή. Τέλος, γύρω στον Μάιο, κάποιοι μαθητές από την ομάδα, θα εκπροσωπήσουν το σχολείο μας και θα απαντάνε σε ερωτήσεις της επιτροπής. Ανάλογα με τις απαντήσεις αλλά και το σύνολο της δουλειάς που έχουμε κάνει, θα γίνει η κατάταξη. Κανονικά αυτό θα γινόταν δια ζώσης. Αλλά λόγω κορονοϊού, τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει εξ αποστάσεως. Πιστεύω πως θα τα πάμε πολύ καλά», εξομολογείται ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου.
«Πραγματικά, έχουμε δουλέψει σκληρά»
Το μόνο βέβαιο, είναι ότι όλη η ομάδα έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά. Και, φυσικά, μιλάμε για μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο, αλλά ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον όλων, υπερτερεί της κούρασης. «Οι μαθητές μας έφτιαξαν και μπλουζάκια για το συγκεκριμένο project, με λογότυπο που δημιούργησαν οι ίδιοι. Είναι όλοι τους ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι. Και πραγματικά, έχουμε δουλέψει σκληρά. Ένας ακόμη στόχος, είναι να δείξουμε ότι η Μύκονος δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι. Υπάρχει και η Μύκονος του χειμώνα, υπάρχουν τα σχολεία και οι άνθρωποι του χειμώνα. Και οι άνθρωποι αυτοί, πασχίζουμε για κάτι καλύτερο. Αυτό θέλουμε να αναδείξουμε για το νησί μας», τονίζει ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου στο Mykonos Post.
Την ομάδα του WareFid του ΕΠΑ.Λ. Μυκόνου απαρτίζουν:
Οι μαθητές αλφαβητικά: Βασίλεβα Ιβάνκα, Βιγλιάρης Γεώργιος, Γούτα Μαρία, Κάπρι Μπρισίλντα, Καραϊ Αρντίτ, Καραλή Αναστασία, Κλούρα Άννα, Κονταξάκη Τζένη, Κότσκα Ηλιάνα, Μπράχο Μαριαλένα, Ντάρδα Στέλα, Παπουτσή Ελένη, Πετράκης Ιωάννης, Σπαχίγια Μερβάν, Ταφαϊ Ραφαέλα, Ταφαϊ Αλίγε, Τσανγκάλοβα Άννα, Τσανγκάλοβα Βαλεντίνα, Τσάτη Εμμανουέλα.
Με Inspirational Mentor, την αξιότιμη κυρία Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού
Με Σύμβουλο – εθελοντή, την αξιότιμη κυρία Δανάη Μπεζαντάκου, Managing Director της Navigator Shipping Consultants, εθελόντρια του iforU, του μη κερδοσκοπικού σωματείου με στόχο την ενδυνάμωση και την καθοδήγηση γυναικών επιχειρηματιών.
Οι καθηγητές: Καραγεώργου Παναγιώτα, Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος