
Βασίλης Παπαδιάς: “Το στοίχημα μου, ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος οικείος και ξεχωριστός χωρίς να έχει την ανάγκη της υπερβολής”
Το Mykonos Post, συνάντησε τον αρχιτέκτονα Βασίλη Παπαδιά που επιμελήθηκε τους εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου Habitat στον Άγιο Στέφανο της Μυκόνου, ο οποίος φέρνει στο φως σκέψεις αλλά και προβληματισμούς.
-
30.06.2021 Δημήτρης Σταθόπουλος
Ο αρχιτέκτονας Βασίλης Παπαδιάς μιλάει για τα δικά του αγαπημένα κτίρια, την ισορροπία ανάμεσα στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τον μινιμαλισμό, αλλά και την λεπτή γραμμή που μπορεί να μετατρέψει ένα κτίριο σε βίωμα. Θέλει να ταξιδέψει στο Τόκιο, ενώ μέσα στα πιο ενδιαφέροντα κτίρια στον πλανήτη, βάζει το μουσείο YSL στο Μαρόκο, αλλά και το πολιτιστικό κέντρο Heydar Aliyev στο Αζερμπαϊτζάν, της αείμνηστης Zaha Hadid.
Ξενοδοχείο Habitat στη Μύκονο. Ένα ξενοδοχειακό project, σε ένα νησί – σύμβολο του ελληνικού τουρισμού. Ποια είναι η πρόκληση, το μεγάλο στοίχημα σ’ αυτό το project;
Το στοίχημα μου, ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος οικείος και ξεχωριστός χωρίς να έχει την ανάγκη της υπερβολής. Τα πάντα είναι μελετημένα και δικαιολογούν τον λόγο ύπαρξής τους χωρίς να ενοχλούν την ηρεμία του επισκέπτη. Το νησί άλλωστε είναι συνυφασμένο με την υπερβολή και δεν θέλαμε να συμμετέχουμε σε αυτό. Θέλουμε να δώσουμε την δική μας ταυτότητα στο κομμάτι της Habitat φιλοξενίας.

Ποια στοιχεία της ψυχής του νησιού θέλησες να ενσωματώσεις στον σχεδιασμό του Habitat;
Το γεγονός ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται στην καρδιά ενός οικισμού με έβαλε κατευθείαν στη σκέψη να δημιουργήσω ένα χώρο όπου ο επισκέπτης θα αισθανθεί από την πρώτη στιγμή μέλος της τοπικής κοινωνίας. Προσωπικά θεωρώ ότι σε κάθε ταξίδι πρέπει να αφουγκραζόμαστε τον ρυθμό της καθημερινής ζωής των ντόπιων κατοίκων και να συμμετέχουμε σε αυτή. Χρησιμοποιήσαμε τα καλύτερα σε ποιότητα υλικά και έτσι φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
“Το γεγονός ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται στην καρδιά ενός οικισμού με έβαλε κατευθείαν στην σκέψη να δημιουργήσω ένα χώρο όπου ο επισκέπτης θα αισθανθεί από την πρώτη στιγμή μέλος της τοπικής κοινωνίας”
Κυκλαδίτικη Αρχιτεκτονική. Μινιμαλισμός και λειτουργικότητα. Ποια είναι η λεπτή γραμμή που δημιουργεί την ισορροπία;
Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που θεωρούνται περιττά, έτσι και στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αρκεί ένα γαλάζιο φόντο με ένα γεωμετρικό λευκό κτίριο να μας δώσει την ισορροπία στην εικόνα. Λειτουργικά η έλλειψη σύνθετων υλικών καθιστά την καθημερινότητα πιο εύκολη.
Ποιο είναι το καθοριστικό στοιχείο που μπορεί να μετατρέψει ένα χώρο σε χωρικό βίωμα; Να επιδράσει καταλυτικά στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που κατοικούν αυτόν τον χώρο;
Καταρχάς οι χώροι πρέπει να είναι άψογα λειτουργικοί και χρηστικοί . Όταν αυτό φυσικά συνδυαστεί με την αρμονία των υλικών και των χρωμάτων κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην μαγεία του αποτελέσματος. Άλλωστε όλοι μας φεύγοντας από το αστικό διαμέρισμα ονειρευόμαστε ένα λευκό σπίτι δίπλα στην θάλασσα για να ηρεμήσουμε και τίποτα άλλο.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κατοικίας και ξενοδοχείου. Υπάρχει κάποια θεμελιακή διαφορά;
Ο κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και ταξιδεύει πιο πολύ και αυτό έχει επηρεάσει πολύ τον τρόπο που βλέπει την καθημερινότητα του μέσα σε ένα σπίτι. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να μεταφέρουν στο σπίτι τους λειτουργίες ενός ξενοδοχειακού δωματίου βάζοντας φυσικά το δικό τους γούστο στην διακόσμηση.
Υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά σε όλα σου τα έργα. Κάποιες εμμονές, ένας πυρήνας γύρω από τον οποίον υφαίνεις τα έργα σου;
Σχεδιάζω πάντα με γνώμονα τον πελάτη και την ιδιοσυγκρασία του. Στόχος μου είναι η ισορροπία ανάμεσα στον πελάτη και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Εμμονή έχω με την συμμετρία και τις υφές, θέλω ότι αγγίζω να μου προσφέρει και ένα συναίσθημα. Το δέρμα και το ξύλο σε όλες τους τις μορφές πάντα θα με γοητεύουν.

Σου αρέσει να ταξιδεύεις; Το ταξίδι που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις το επόμενο διάστημα;
Ναι, μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω γιατί εκεί βρίσκω χρόνο να ξεκουραστώ πνευματικά. Στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στο Τόκιο θέλω να καταφέρω να ταξιδέψω γιατί λατρεύω την κουζίνα τους όσο και την αρχιτεκτονική τους.
Μετά την τελευταία υγειονομική κρίση, ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα που εντοπίζεις σε σχέση με τις αρχιτεκτονικές επιλογές των πόλεων;
Η εποχή του cοvid-19 έκανε τον περισσότερο κόσμο να αναζητήσει την ποιότητα στην καθημερινότητα του. Έτσι αποκεντρώθηκε και επιδίωξε να μείνει σε κτίρια με προαύλιο χώρο που θα μπορέσουν να του παρέχουν προσωρινή ελευθερία σε ανάλογες συνθήκες. Συνειδητοποιήσαμε όλοι, ότι η αυλή της «μαμάς» είναι πολυτιμότερη από οποιοδήποτε ακριβό κεντρικό διαμέρισμα στην πόλη.
Τα πέντε αγαπημένα σου κτίρια στον κόσμο;
Το Πολιτιστικό κέντρο Heydar Aliyev στο Αζερμπαϊτζάν, Zaha hadid, τo Metropol Parasol στην Σεβίλη της Ισπανίας, το μουσείο του YSL στο Μαρόκο, το Neuendorf House στην Μαγιόρκα, αλλά και τo μουσείο Langen Foundation του Tadao Ando.
“Στην εποχή του cοvid-19, συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι η αυλή της «μαμάς» είναι πολυτιμότερη από οποιοδήποτε ακριβό κεντρικό διαμέρισμα στην πόλη”
Ιδανικά, ποιο θα ήταν το επόμενο project στο οποίο θα ήθελες να εμπλακείς;
Υπάρχει ήδη ένα νέο project που συζητάω αυτή την περίοδο, το οποίο είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτά που έχω κάνει μέχρι τώρα. Είναι ένα έργο με Ευρωπαϊκή κουλτούρα το οποίο θα κατασκευαστεί σε 5 πόλεις της Γερμανίας.