
“Άννα ΙΙ” και”Πελοπόννησος”: Τα δυο ναυάγια της Μυκόνου μέσα από τις διηγήσεις των ιδρυτών της σχολής GODIVE
Γνώριζες ότι η Μύκονος έχει όχι απλά ένα, αλλά δυο ναυάγια; Το "Άννα" και το "Πελοπόννησος", βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας και σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις!
-
03.06.2021 Γεωργία Περιμένη
Το νησί των ανέμων δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει. Τα καταγάλανα νερά του, εκτός από τις ξέγνοιαστες στιγμές απόλαυσης και δροσιάς που μας χαρίζουν, κρύβουν θησαυρούς που ούτε φαντάζεσαι πως υπάρχουν. Μάθε λοιπόν πως στο νησί της Μυκόνου υπάρχουν όχι ένα, αλλά δυο Ναυάγια, τα οποία βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας και προσφέρονται για ατελείωτη εξερεύνηση κάτω από το νερό.
Μπορεί να μην έχεις δοκιμάσει ξανά στο παρελθόν ή να διστάζεις να τολμήσεις να κάνεις κατάδυση, ωστόσο η εμπειρία που θα αποκομίσεις, θα είναι αξέχαστη.
Ας μάθουμε λίγο λοιπόν για τα δυο ναυάγια της Μυκόνου:
Το ναυάγιο ΑΝΝΑ ΙΙ
Το ναυάγιο “ΑΝΝΑ ΙΙ”, είναι ένα μακρύ, φορτηγό πλοίο 62 μέτρων, που βυθίστηκε στο Νότιο-ανατολικό τμήμα της Μυκόνου στις 20 Ιουλίου του 1995, σε βάθος 36 μέτρων. Ναυπηγήθηκε το 1966 από το Fa Hijlkema & Zonen BODEWES SCHEEPWERK N. V., σε ναυπηγείο στην Ολλανδία, λειτουργώντας για την I / S Knud Sif Kopenhagen, με πρώτο όνομα ως “Knud Sif”.


Τα καλά νέα είναι ότι το πλοίο παραμένει σε άριστη κατάσταση και μπορείς ακόμη και να μπεις σε ένα μικρό μέρος του. Ακόμη και να μην μπεις όμως, η περιοχή γύρω του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού θα δεις έναν ύφαλο μεγάλης βιοποικιλότητας και πολλά μεγάλα πολύχρωμα σφουγγάρια. Το ναυάγιο είναι επιβλητικό και μπορεί μόλις το αντικρίσεις μέσα στο βυθό να αισθανθείς ακόμη και λίγο φόβο, ωστόσο το αμέσως επόμενο συναίσθημα, δεν μπορεί παρά να είναι το δέος.

Το ναυάγιο Πελοπόννησος
Ένα ακόμη ναυάγιο κρύβει το νησί της Μυκόνου και δεν είναι άλλο από το “Πελοπόννησος”. Πρόκειται για ένα μακρύ επιβατηγό πλοίο 64 μέτρων, που βυθίστηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της Μυκόνου στις 20 Ιουλίου, όπως και το ΑΝΝΑ ΙΙ, αλλά αυτή τη φορά αρκετά πιο πίσω στο χρόνο, το 1926. Το “Πελοπόννησος” κατασκευάστηκε το 1862-63 από την Tod & Mc Gregor σε ναυπηγείο στη Γλασκώβη και λειτούργησε για την Belfast Steamship Co., με πρώτο όνομα ως “Electric”.

Στην περίπτωση που επιλέξεις το Πελοπόννησος για την υποθαλάσσια εξερεύνησή σου θα πρέπει να ξέρεις ότι ενδείκνυται για έμπειρους δύτες, λόγω του βάθους του, αλλά και των καιρικών συνθηκών. Το πλοίο είναι σε καλή κατάσταση, αλλά σε δυο ξεχωριστά κομμάτια.

Πώς θα εξερευνήσεις τα δυο ναυάγια
Όποιο και να επισκεφθείς (γιατί όχι και τα δυο), θα πρέπει σίγουρα να έχεις μαζί σου τους κατάλληλους ανθρώπους που θα σε καθοδηγήσουν και θα σε βοηθήσουν να ζήσεις αυτό το σύντομο ταξίδι εξερεύνησης στο έπακρον. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ειδικούς του GoDive, της σχολής καταδύσεων της Μυκόνου, που ξέρει καλά πώς να σου προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που θα θυμάσαι για πάντα.

Μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Δεμιρόπουλο, ιδιοκτήτη της σχολής, ο οποίος μας περιέγραψε πώς μοιάζει αυτή η πανέμορφη εμπειρία, δίνοντάς μας μια μικρή γεύση. “Το να βουτάς για να ανακαλύψεις ένα βυθισμένο πλοίο είναι σαν να βουτάς στο παρελθόν του, την ιστορία του. Δεν είναι απλά μια κατάδυση, όπου βλέπεις και εξερευνείς το βυθό της θάλασσας και όλη τη μαγεία που ούτως ή άλλως κρύβει, αλλά ένας συνδυασμός κατάδυσης στον βυθό και σε ένα ναυάγιο. Όλοι θέλουν να μάθουν την ιστορία του ναυαγίου προτού βουτήξουν για να το δουν. Επίσης, κάθε ναυάγιο και ειδικά αυτά που είναι μεγάλα σε μέγεθος, όπως το Άννα και το Πελοπόννησος, λειτουργούν σαν τεχνητοί ύφαλοι, οι οποίοι (όπως είναι λογικό), συγκεντρώνουν μεγάλη βιοποικιλότητα”.
Ο Κωνσταντίνος Δεμιρόπουλος είναι παράλληλα Ωκεανογράφος αλλά και Βιολόγος, επομένως η ενασχόληση με τις καταδύσεις και την εξερεύνηση του βυθού, ήταν για εκείνον μονόδρομος. Το ίδιο συνέβη και με τον Αντώνη Ελευθερίου, συνιδιοκτήτη του GoDive. Οι δυο τους γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Ωκεανογραφία και γρήγορα συνειδητοποίησαν πως μοιράζονται το ίδιο πάθος για τον βυθό της θάλασσας, το οποίο τους οδήγησε αργότερα στη δημιουργία της σχολής.
Εμείς δεν έχουμε παρά να τους εμπιστευτούμε και να πέσουμε μαζί τους στο βυθό (και η αλήθεια είναι πως ανυπομονούμε).
Μάθε περισσότερα στο godivemykonos.com