Άνω Μερά: Ορεινή, άγρια και πανέμορφη. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.
Στη διαδρομή για τις βορειοανατολικές παραλίες της Μυκόνου θα συναντήσει κανείς στο δρόμο του το μοναδικό ορεινό χωριό του νησιού: Την Άνω Μερά, η οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα τον παραδοσιακό και αυθεντικό κυκλαδίτικο χαρακτήρα της. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα χωριό που αξίζει για πολλούς λόγους να το επισκεφτείς.
Ορεινή και πανέμορφη…
Η Άνω Μερά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα χωριά της Μυκόνου και σε σχέση με τον έντονο κοσμοπολίτικο αέρα του νησιού, θυμίζει αρκετά μια πιο παραδοσιακή εικόνα του. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από τη Χώρα, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Από εκεί περνούν όλοι όσοι επισκέπτονται τις βορειοανατολικές παραλίες του νησιού. Στα γραφικά της σοκάκια ξεπροβάλλουν τα ολόλευκα σπίτια με τα μπλε τους παράθυρα, αναδεικνύοντας τη σπουδαία κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Οι Ανωμερίτες, σε υποδέχονται με τον καλύτερο τρόπο, και δεν χάνουν ευκαιρία να μιλήσουν για την ομορφιά του τόπου τους.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες και καταστήματα, έτοιμα να εξυπηρετήσουν όποιον τα επισκεφτεί. Οι ταβέρνες είναι γνωστές για τα εξαιρετικής ποιότητας κρέατά τους, τα τοπικά προϊόντα, αλλά και τους λαχταριστούς μεζέδες. Οι άνθρωποι εκεί, οι Ανωμερίτες, σε υποδέχονται με τον καλύτερο τρόπο, και δεν χάνουν ευκαιρία να μιλήσουν για την ομορφιά του τόπου τους. Στα καταστήματα θα βρεις πολλά χειροποίητα αντικείμενα, αλλά και σουβενίρ για να αποχαιρετίσεις το νησί «γεμάτος».
Η ιστορία της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής
Στην Άνω Μερά βρίσκεται και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού. Ο λόγος για το μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής, που ιδρύθηκε το 1542. Στις συλλογές του μοναστηριού υπάρχουν πολλά παλιά εργαλεία και σκεύη, σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια, αρχιερατικά άμφια και μεταβυζαντινές εικόνες. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά της. Η μία αναφέρει πως η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στην περιοχή του Τούρλου, ενός παραθαλάσσιου χωριού, που βρίσκεται και το λιμάνι. Η άλλη εκδοχή λέει πως υπήρξε μια μοναχή με το όνομα Τούρλη, η οποία ασκήτευσε στην τοποθεσία όπου βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι. Η αρχιτεκτονική του μοναστηριού εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, με τη λιτή του μεγαλοπρέπεια.
Επιπλέον, λίγο πιο βόρεια από την Άνω Μερά, βρίσκεται η Μονή Παλαιοκάστρου, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε ερείπια αρχαίας οχύρωσης. Είναι γυναικεία Μονή του 18ου αιώνα και πήρε το όνομά της από τον γειτονικό λόφο. Αποτελεί ένα τυπικό δείγμα κυκλαδίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και έναν προορισμό που αξίζει να επισκεφτείς.
Στην Άνω Μερά βρίσκεται και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού. Ο λόγος για το μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής, που ιδρύθηκε το 1542.
Μία βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Άνω Μεράς, ένα γεύμα στις παραδοσιακές ταβέρνες της, με τις σπιτικές συνταγές και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της, καθώς και μια επίσκεψη στο μοναστήρι και τη Μονή, επιβάλλεται. Ειδικά για εκείνους που επιθυμούν να αποφύγουν -όσο γίνεται- τα κοσμοπολίτικα σημεία του νησιού, αυτή είναι η ιδανική επιλογή για να εξερευνήσεις το νησί καθεαυτό. Δεν θα το μετανιώσεις!