Φωκός: Για βουτιές και παραδοσιακό φαγητό στην πιο «άγρια» παραλία του νησιού
Εδώ δε θα βρεις ξαπλώστρες και ομπρέλες, παρά μόνο άγρια φύση και μια ταβέρνα με υπέροχο, παραδοσιακό φαγητό. Δύο ιδιαίτερα σημαντικοί λόγοι, ώστε να περάσεις τη μέρα σου σε μια απομακρυσμένη, αλλά ταυτόχρονα πανέμορφη παραλία της Μυκόνου, τον Φωκό.
Ανοργάνωτη, απομακρυσμένη και άγρια. Έτσι θα χαρακτήριζα την κατά τα άλλα πανέμορφη παραλία του Φωκού, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Μυκόνου και προσφέρει ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο τοπίο στους επισκέπτες της. Για να βρεθείς εκεί, θα χρειαστεί να περάσεις την ορεινή Άνω Μερά, να κατευθυνθείς προς Μαού, να περάσεις το φράγμα και να διασχίσεις για λίγη ώρα έναν χωματόδρομο. Σε άγχωσα;! Πράγματι δεν είναι και η πιο εύκολη ή σύντομη διαδρομή, αλλά τα υπέροχα, γαλαζοπράσινα νερά και η ησυχία που έχει το συγκεκριμένο μέρος θα σου ξεπληρώσουν την όποια κούραση ή δυσκολία αντιμετώπισες μέχρι να φτάσεις.
Ξεκινώντας, λοιπόν, με κατεύθυνση προς Μαού, έχεις τη δυνατότητα να δεις μια άλλη πλευρά της Μυκόνου: την αγροτική της πλευρά -αυτή που δεν είναι πλημμυρισμένη με κόσμο, αυτοκίνητα ή αμέτρητα κτίσματα δεξιά και αριστερά. Εμείς, είχαμε την τύχη να πετύχουμε και έναν βοσκό στη διαδρομή, ο οποίος μας χαιρέτησε και μας ευχήθηκε καλές βουτιές. Περάσαμε το φράγμα και βρεθήκαμε στον χωματόδρομο, που ευτυχώς διασχίσαμε για λίγα μόνο λεπτά και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση. Δηλαδή, δεν χρειάζεσαι κάποιο όχημα 4Χ4. Ακόμα και με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, με λίγη προσοχή, φτάνεις μια χαρά στον προορισμό σου.
Λίγη ώρα ύστερα από τη χωμάτινη διαδρομή, φτάσαμε σε μία παραλία, η οποία ξεπροβάλλει πίσω από μερικούς λόφους και σύντομα αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός είναι ο περίφημος Φωκός. Η πρώτη εικόνα σού μένει κάπως χαραγμένη στο μυαλό, καθώς το τοπίο είναι πραγματικά άγριο και σε ελάχιστα πράγματα θυμίζει άλλες παραλίες του νησιού. Αξίζει σίγουρα να ανέβεις σε ένα πιο υπερυψωμένο σημείο, ώστε να χαζέψεις την παραλία από ψηλά και η θέα πραγματικά θα σε αποζημιώσει. Εμείς, ευτυχώς συναντήσαμε λίγους μόνο τουρίστες στην ακτή, καθώς ήταν και αρκετά νωρίς το πρωί και δεν είχε μαζευτεί ακόμη πολύς κόσμος. Οπότε, οι συνθήκες ήταν ιδανικές για βουτιές σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, μακριά από τα πλήθη. «Είναι πολύ όμορφα και ήσυχα εκεί. Δεν έχει μουσικές, ομπρέλες, ξαπλώστρες. Είναι τελείως ανοργάνωτα. Εκεί συναντάς την άγρια πλευρά του νησιού», εξηγεί στο Mykonos Post ο Μυκονιάτης Δημήτρης Κουτσούκος.
Δεδομένου πως ο Φωκός δεν είναι οργανωμένη παραλία, υπάρχει αρκετός χώρος στην άμμο να απλώσεις την ψάθα σου, να βάλεις την ομπρέλα σου και να ευχαριστηθείς με τις ώρες το μπάνιο σου. Η παχιά άμμος είναι απολαυστική, τα βράχια τριγύρω θα ξυπνήσουν μέσα σου ένα μικρό εξερευνητή, ο οποίος με περίσσια όρεξη θα φορέσει μάσκα, αναπνευστήρα, ώστε να εξερευνήσει την περιοχή. Ο βυθός -στον οποίο εμείς κάναμε πολλές βουτιές- είναι πολύ καθαρός και προσφέρεται για υποβρύχιες φωτογραφίες. Όλα αυτά, βέβαια, αρκεί να μην φυσάει. Οι δυνατοί βορειάδες στο νησί, επηρεάζουν έντονα τον Φωκό, αλλά τις μέρες που δεν φυσάει η παραλία είναι ονειρική.
Κάτι ακόμη που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις είναι το εξής: Μολονότι ο Φωκός δεν διαθέτει ξαπλώστρες ή ομπρέλες, λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα βρίσκεται μια ταβέρνα με υπέροχο, παραδοσιακό φαγητό. Το 1999 ο Πολυχρόνης Ταμπουλχανάς και η σύζυγός του, Κέιτ, δημιούργησαν την πανέμορφη αυτή ταβέρνα, με το κλασικό μυκονιάτικο στιλ, την απλή και λιτή διακόσμηση, αλλά πάνω απ’ όλα το παραδοσιακό, γευστικότατο φαγητό.
Από το 1999 μέχρι σήμερα η ταβέρνα αυτή διατηρεί το παραδοσιακό της στοιχείο, με την καλαμωτή σκεπή, την πλακόστρωτη αυλή, τις ξύλινες καρέκλες και τα τραπέζια, που θυμίζουν κάτι από παλαιότερες δεκαετίες. «Την ταβέρνα την έφτιαξε ο φίλος μου ο Χρόνης με τη γυναίκα του την Κέιτ και την “τρέχουν” μαζί με την κόρη τους, Μαρίσσα. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι έχουν διατηρήσει τη γραφικότητα του μέρους. Είναι απλά και χαλαρωτικά. Οι άνθρωποι, επίσης, είναι φανταστικοί. Ο Χρόνης ειδικά, κάθε φορά που πηγαίνω, με πιάνει και μου λέει ιστορίες που γνωρίζει από τα παλιά», μοιράζεται με το Mykonos Post ο Δημήτρης Κουτσούκος.
Στο μενού τους υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε πιάτα, με έμφαση στα ντόπια προϊόντα, όπως η κοπανιστή και η λούζα, με εξαιρετικές πρώτες ύλες και φρεσκότατα υλικά. Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ τους είναι οι γαρίδες σαγανάκι με σκόρδο και κρασί, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι αλλά και τα ολόφρεσκα ψητά ψάρια, που έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις με φόντο τη θάλασσα και ένα ποτήρι δροσερό κρασί στο χέρι. Άλλωστε, τι άλλο θέλουμε; Ταβερνάκι, παραλία, αμμουδιά και μεζέδες.
Και κάπως έτσι, ολοκληρώνεις μια ημερήσια απόδραση στην παραλία -μία παραλία που αξίζει να επισκεφτείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή ακόμη και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, που ο καιρός είναι ακόμη ζεστός. Αλλά ακόμη και αν δεν έχεις τον καιρό με το μέρος σου, καθώς όπως είπαμε πνέουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή, αξίζει να επισκεφτείς την ταβέρνα για να δοκιμάσεις τις ντόπιες λιχουδιές της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βγαίνεις κερδισμένος και φεύγεις με την προσμονή, κάποια στιγμή, να επιστρέψεις.