Navigation
Mykonos Post
  • Summer Guide
  • News
  • Food & Drink
  • The Mykonians
Search
  • EL
  • EN
Mykonos Post
  • EL
  • EN
3 characters minimum
  • News
  • Food & Drink
  • Culture
  • Shopping
  • Celebrities
  • Real Estate
  • Summer Guide
  • The Mykonians
  • Mykonos History
3 characters minimum
Στρατής Ελευθερίου: «Ονειρευόμουν να δημιουργήσω το αντίθετο του Nammos»
Summer Guide

Στρατής Ελευθερίου: «Ονειρευόμουν να δημιουργήσω το αντίθετο του Nammos»

Ελληνικές μυρωδιές και γεύσεις, οικογενειακό περιβάλλον και επαφή με τη φύση και τα ζώα. Ο Στρατής Ελευθερίου και η σύζυγός του, μας καλωσορίζουν στο Mykonian Spiti & Farm, όπου μπορούμε να μαγειρέψουμε μαζί, να δοκιμάσουμε ελληνικά κρασιά και να απολαύσουμε την τέλεια εμπειρία της ελληνικής παράδοσης.

  • Γεωργία Περιμένη
    17.10.2021 Γεωργία Περιμένη
SHARE THIS

Αρκετές φορές, μέσα στο άγχος και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, η θαλπωρή του παραδοσιακού ελληνικού σπιτιού φαντάζει σαν όαση. Σε ποιον δεν αρέσουν οι μυρωδιές που βγαίνουν από την μαμαδίστικη κουζίνα, ο ελληνικός καφές που απολαμβάνεις στη φύση και η επαφή με τα ζώα του αγρού; Ο Στρατής Ελευθερίου, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα παραδοσιακό σπίτι και μια φάρμα, προκειμένου να προσφέρει στον κόσμο όλη αυτή τη γαλήνη και την οικογενειακή ατμόσφαιρα που έζησε στα παιδικά του χρόνια. Τα μαθήματα μαγειρικής στο πετρόκτιστο σπίτι, η δοκιμή παραδοσιακών κρασιών, η περιήγηση στη φάρμα με τα ζώα και η βόλτα στην άγρια και αυθεντική ομορφιά της Μυκόνου μαζί με τους ντόπιους, συνθέτουν μια ολοκληρωμένη και μοναδική εμπειρία που μένει αξέχαστη σε όποιον τη ζήσει..

 

Πότε δημιουργήθηκε το Mykonian Spiti & Farm;

Υπήρχε το οικογενειακό μας σπίτι στη Μύκονο και σκεφτόμασταν τι εναλλακτικό θα μπορούσαμε να φτιάξουμε για τον τουρισμό.  Το Mykonian Spiti είναι ένα παραδοσιακό, πετρόκτιστο σπίτι, το οποίο έχτισα εγώ το 2004. Είχαμε επίσης και τη φάρμα στην Άνω Μερά, την οποία φτιάξαμε ξανά για να γίνει μια επισκέψιμη φάρμα. Ήταν από την αρχή στο μυαλό μας. Οι εργασίες της φάρμας ολοκληρώθηκαν το 2017. Ξεκίνησε δύσκολα, αλλά πλέον είμαι περήφανος και μπορώ να πω με σιγουριά πως είναι ένα στολίδι. Εκεί έχουμε όλα τα παραδοσιακά οικόσιτα ζώα που υπάρχουν στη Μύκονο. Αρνιά, πρόβατα, κατσίκια, γουρούνια, αγελάδες, γάιδαρους, κότες και το σκύλο μας φυσικά. Πλέον, έχουμε και αμπελώνα. Στη φάρμα επίσης είναι η εκκίνηση του hiking που κάνουμε. Ξεκινάμε το πρωί πίνοντας ελληνικό καφέ στη φάρμα, αφού έχουμε παραλάβει τους επισκέπτες από το ξενοδοχείο τους και ξεκινάμε για το hiking. Μπαίνουμε στην πλατεία της Άνω Μεράς και βλέπουμε το μοναστήρι απ’ έξω και πηγαίνουμε μέχρι τον Φωκό. Υπάρχει όμως και μια πιο δύσκολη διαδρομή που φτάνουμε μέχρι την Φτελιά, ωστόσο αυτή είναι για τους πιο έμπειρους.

Επειδή αναφέρατε πως έχετε ζώα στη φάρμα, αυτό σημαίνει πως έχετε και δικά σας προϊόντα στο Mykonian Spiti & Farm, τα οποία παράγονται από τα ζώα σας;

Ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να παράγουμε δικά μας προϊόντα εδώ, όπως τυρί από τα ζώα για παράδειγμα. Ωστόσο είναι κάτι που σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά και ενδεχομένως να είναι στα επόμενα σχέδιά μας. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των ζώων, ώστε να έχουμε παραγωγή. Μέχρι στιγμής, είναι για να κάνουμε περιηγήσεις στον κόσμο, .

Πριν από το εγχείρημά σας, είχατε κάποια εμπειρία με τα ζώα;

Ναι, κάτι υπήρχε, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Η οικογένειά μου ασχολούταν αμιγώς με την παραγωγή, κάτι που  δεν θα έκανα . Όμως, δεν μου ήταν εντελώς άγνωστο όταν το ξεκίνησα, είχα μια επαφή με τα ζώα. Εμείς βέβαια ενδιαφερόμαστε πιο πολύ για το τουριστικό κομμάτι και αυτό είναι που μας αρέσει.

“Ονειρευόμουν να αναδείξω μια διαφορετική εικόνα για το νησί, από τα πάρτι, τη νυχτερινή ζωή και όλα αυτά. Κάτι πιο γνήσιο και πατροπαράδοτο. Και ο κόσμος το έχει εκτιμήσει”

Πάντως, οι δραστηριότητες στο Mykonian spiti, δείχνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Στο Mykonian Spiti έχουμε διάφορες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν κυρίως με το φαγητό. Εκεί γίνονται cooking classes, στις οποίες είτε ο κόσμος παρακολουθεί απλά την προετοιμασία των πιάτων, τα οποία επιμελείται η σύζυγός μου, μαζί με τη βοηθό της, είτε μαγειρεύει μαζί της και μάλιστα για τον κόσμο ο οποίος θα έρθει το απόγευμα για να φάει. Τα φαγητά που παρασκευάζονται είναι ελληνικής κουζίνας, υπάρχουν και παραδοσιακά Μυκονιάτικα πιάτα, αλλά κυρίως είναι μαγειρευτά, ελληνικά, μαμαδίστικα- όπως θα λέγαμε- φαγητά. Αυτό είναι ένα άλλο activity. Επίσης, στο σπίτι γίνεται wine tasting με executive sommelier, με τον οποίο συνεργαζόμαστε χρόνια και οι επισκέπτες μας δοκιμάζουν ετικέτες κρασιών. Έχουμε κρασιά τα οποία φέρνουμε από την Κρήτη, από δικά μας χωράφια. Τo wine tasting γίνεται τόσο στο σπίτι, όσο και στη φάρμα. Στο σπίτι οι ποικιλίες είναι 6, ενώ στη φάρμα 4. Αμιγώς μυκονιάτικη ποικιλία κρασιού έχουμε μια, γιατί στη Μύκονο δεν υπάρχουν πολλοί αμπελώνες.

Ο εμπνευστής του Mykonian Spiti & Farm, Στρατής Ελευθερίου
Ο εμπνευστής του Mykonian Spiti & Farm, Στρατής Ελευθερίου

“Το 80% των τουριστών είναι Αμερικάνοι. Τους αρέσει πάρα πολύ αυτό το οικογενειακό περιβάλλον, το σπιτικό κλίμα που εκείνοι πιθανόν να μην έχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό”

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το Mykonian Spiti & Farm; Ήταν αποκλειστικά δική σας ιδέα;

Ήταν μια πολύ δύσκολη σκέψη, κατά την οποία οι δραστηριότητες που είχαν να κάνουν με την παραδοσιακή και αυθεντική πλευρά της Μυκόνου δεν ταίριαζαν στην εποχή. Ο κόσμος δεν ήξερε καν ότι υπάρχει αυτή η πλευρά και δεν ενδιαφερόταν τόσο. Τώρα πλέον, που έχουν κάνει κι άλλοι Μυκονιάτες τέτοια εγχειρήματα, ο κόσμος το εκτιμά και είναι πιο εύκολο. Το 2004, όταν ανέφερα στη γυναίκα μου την ιδέα μου, εκείνη με κορόιδεψε. Μου είπε «αυτό δεν μπορεί να γίνει». Επίσης, το να έχουμε τότε μια τιμή λογική, που να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα σε αυτό που προσφέραμε φαινόταν απίστευτα δύσκολο. Με αγάπη όμως, υπομονή, επιμονή και πάνω από όλα ποιότητα σε αυτό που προσφέρουμε, καταφέραμε τη σεζόν 2014-2015 να δούμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας και να έχουμε θετικά reviews από τον κόσμο, τόσο από κοντά, όσο και στις σχετικές πλατφόρμες.

Τι ονειρευόσασταν για την επιχείρησή σας;

Ονειρευόμουν να δημιουργήσω το αντίθετο του Nammos. Να αναδείξω μια διαφορετική εικόνα για το νησί, από τα πάρτι, τη νυχτερινή ζωή και όλα αυτά. Κάτι πιο γνήσιο και πατροπαράδοτο. Και ο κόσμος το έχει εκτιμήσει. Πιστεύω ότι πάντα έψαχνε κάτι τέτοιο και δεν το έβρισκε. Ουσιαστικά, δεν υπήρχε η διέξοδος και εκεί είναι που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε εμείς.

“Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να προσθέσουμε και τη δοκιμή ελαιολάδου. Έχουμε δικό μας ελαιώνα στην Κρήτη και παραγωγή λαδιού και σκοπεύουμε να τον αξιοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο”

Περισσότερο έρχονται ξένοι ή Έλληνες τουρίστες;

Δυστυχώς δεν έρχεται σχεδόν κανένας Έλληνας. Το 80% των τουριστών είναι Αμερικάνοι. Τους αρέσει πάρα πολύ αυτό το οικογενειακό περιβάλλον, το σπιτικό κλίμα που εκείνοι πιθανόν να μην έχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αυτό, όμως, ισχύει πιο πολύ για το σπίτι. Στη φάρμα έρχονται από πολλά μέρη του κόσμου, αλλά όχι Έλληνες.

Η σύζυγος σας πώς ανταποκρίθηκε στο ρόλο της δασκάλας μαγειρικής; Είναι κάτι το οποίο απολαμβάνει;

Δεν το αλλάζει με τίποτα. Έχει γίνει μάλιστα πασίγνωστη στους τουρίστες. Ειδικά στους Αμερικάνους. Εκεί στην Αμερική φαίνεται πως τους εξιτάρει ό,τι περνά από το στομάχι, σε συνδυασμό με τα μαγειρικά tips και όλα τα μυστικά  που δίνει η σύζυγός μου! Έχει τύχει μάλιστα, να κάνουν τραπέζι σε συγγενείς τους, στην Αμερική, εφαρμόζοντας συνταγές της γυναίκας μου και να της στέλνουν μετά φωτογραφίες με τα αποτελέσματα. Άλλες πάλι, ετοιμάζουν κάποιο τραπέζι και κάνουν online μαθήματα με τη γυναίκα μου πριν, ώστε να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους.

Έχετε σκοπό να προσθέσετε κάτι καινούργιο στην εμπειρία του Mykonian Spiti ή στη φάρμα;

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να προσθέσουμε και τη δοκιμή ελαιολάδου. Έχουμε δικό μας ελαιώνα στην Κρήτη και παραγωγή λαδιού και σκοπεύουμε να τον αξιοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο. Επομένως η όλη εμπειρία θα είναι ακόμη πιο ολοκληρωμένη.

Δείτε περισσότερα στο mykonianspiti.gr 

TAGS
  • #SUMMER GUIDE
  • #MYKONIAN SPITI & FARM

Related Articles

Summer Guide

H Μύκονος προσελκύει το ενδιαφέρον των αραβικών χωρών

Summer Guide

Κοπή Βασιλόπιτας και χορευτική παράσταση από την “Μυκονιάτικη Βεγγέρα”

Summer Guide

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα κινηματογραφικά διήμερα του Π.Α.Κ.Ο.”Γ.Αξιώτης”

Summer Guide

Βρετανικός τουρισμός: H Μύκονος στους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών για το 2023

MYKONOSPOST.GR
  • Celebrities
  • Culture
  • Food & Drink
  • Mykonos History
  • The Mykonians
  • News
  • Real Estate
  • Shopping
  • Summer Guide
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Επικοινωνία
  • Διαφημιστείτε

© MYKONOS POST 2023. All Rights Reserved.
Website by BEATTHEWHITES