Δημήτρης Κουτσούκος: Από την Μύκονο των 70’s στο San Francisco!
Εδώ και χρόνια, είναι διαχειριστής της ιδιωτικής ομάδας «Παλιά Μύκονος (Old Mykonos)» στο facebook, η οποία μετρά 17 χιλιάδες μέλη. Ύστερα από 37 χρόνια στην Αμερική, το 2015 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και μιλάει για την δημιουργία του Pierro’s bar, του αδελφού του Ανδρέα Κουτσούκου, αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από τον Πέτρο τον πελεκάνο, και περιγράφει την καθημερινότητά του στο νησί.
Είναι γέννημα θρέμα Μυκονιάτης. Γεννήθηκε στο σπίτι της οικογένειας Κουτσούκου, το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά στους ανεμόμυλους και τη Μικρή Βενετία. Τον ξεγέννησε μαμή, όπως άλλωστε και τα περισσότερα μωρά εκείνη την εποχή. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, είχαν ατελείωτο παιχνίδι στην μεγάλη αλάνα στους ανεμόλυλους μαζί με τους φίλους του. «Η ζωή μας εκεί ήταν ελεύθερη. Όλη η γειτονιά μαζευόταν στην Αλευκάντρα, ενώ ποδόσφαιρο παίζαμε στους Μύλους. Το σχολείο μας ήταν στα τρία πηγάδια, πολύ κοντά από το σπίτι μου. Πηγαίναμε πρωί και απόγευμα, αλλά μας άρεσε. Ο πατέρας μου ήταν ψαράς. Μόλις γύριζε από το ψάρεμα, η μητέρα μου, μου έδινε ένα καλάθι με ψάρια για να τα πάω στη γιαγιά μου. Μάλιστα, στην Μύκονο τη γιαγιά, τη λέγαμε ‘’λαλά’’», λέει με χαμόγελο. Σε ηλικία 8-10 χρονών, θα ξεκινήσει να βλέπει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια να αποβιβάζουν Αμερικανούς τουρίστες στο νησί. «Τότε η Μύκονος προσέλκυε τουρισμό εξαιτίας της Δήλου. Η αλήθεια είναι πως η Δήλος έκανε γνωστή τη Μύκονο. Από την άλλη, εμείς δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε την δυναμική που θα είχε η το νησί τα επόμενα χρόνια. Κάτι που σιγά σιγά, αντιληφθήκαμε όταν, για παράδειγμα, το 1967 ο Θοδωρής Φούσκης άνοιξε το πρώτο μεγάλο εστιατόριο στην Αλευκάντρα με τραπέζια έξω. Τότε ξεκίνησαν να έρχονται και προσωπικότητες, όπως η Άννα Βέλτσου, αλλά και πρόσωπα που απασχολούσαν τα εγχώρια media της εποχής, όπως ο Ζάχος Χατζηφωτίου. Σε αυτό το εστιατόριο έφερνε τους τουρίστες η Ελένη Μπόνη, η πρώτη Μυκονιάτισα ξεναγός που ήξερε αγγλικά», περιγράφει.
Δεξιά: Το 1972, έξω από ένα φωτογραφείο στη Μύκονο
Η άγνωστη ιστορία με τον Πέτρο τον πελεκάνο
Ένας από τους πρώτους έλληνες πολιτικούς που αγάπησε και στήριξε το νησί ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Ο Μητσοτάκης ερχόταν στη Μύκονο πριν από το 1960. Έχει γραφτεί πως εκεί αναπτύχθηκε και το ειδύλλιο ανάμεσα σε εκείνον και τη Μαρίκα Μητσοτάκη, πως εκεί επισφραγίστηκε η σχέση τους. Επί πρωθυπουργίας του, έγιναν σημαντικά έργα ανάπτυξης στο νησί», λέει με ειλικρίνεια. Μιας και μου ανέφερε το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η κουβέντα μας πηγαίνει και σε έναν άλλο πολιτικό, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, του οποίου η προτομή τοποθετήθηκε το 2006 στη μικρή κυκλική πλατεία στον κόμβο της Βρύσης στη θέση Δραφάκι. «Ναι και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκεπτόταν συχνά την Μύκονο. Από τη Μύκονο είναι και ο Θόδωρος Χαριτόπουλος, που ήταν ο οικονόμος του Καραμανλή και από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του. Αυτό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι πως ο πατέρας του Θόδωρου, ο Αντώνης Χαριτόπουλος ήταν εκείνος που είχε βρει τον Πέτρο τον Πελεκάνο το 1955 στη Μερχιά και τον έφερε στη Χώρα. Ήταν ο ‘’πατέρας’’ του Πέτρου, τον οποίο και φρόντιζε με ιδιαίτερη στοργή. To παρατσούκλι του Αντώνη ήταν ‘’Ρεκλάμας’’, διότι περηφανευόταν πως ήταν από τους καλύτερους ψαράδες», αποκαλύπτει. Η φήμη της Μυκόνου από το 1970 και μετά εκτινάχθηκε, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο ο τουρισμός να αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης. «Αυτόν που θυμάμαι πολύ συχνά να έρχεται στη Μύκονο και να επισκέπτεται την Ψαρού, είναι τον Θεόδωρο Νικολαϊδη, τον εκδότη της εφημερίδας Φως των Σπορ. Εκείνος ήταν και ο πρώτος που έφτιαξε βίλα στη Μύκονο, στην περιοχή του Ορνού, το 1967».
“Αυτόν που θυμάμαι πολύ συχνά να έρχεται στη Μύκονο, είναι τον Θεόδωρο Νικολαϊδη, τον εκδότη της εφημερίδας Φως των Σπορ. Εκείνος ήταν και ο πρώτος που έφτιαξε βίλα στη Μύκονο το 1967”
Το Pierro’s και το μυστικό της επιτυχίας του
To 1972, ο αδελφός του Δημήτρη Κουτσούκου, Ανδρέας, μαζί με τον ζωγράφο Piero Aversa, ανοίγουν ένα bar, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην νυχτερινή διασκέδαση της Μυκόνου. Ο λόγος για το περίφημο Pierro’s. «Την πρώτη χρονιά, είχα εργαστεί και εγώ εκεί. Στην αρχή δεν ήταν ακριβώς bar. Ήταν ένα μέρος που είχε απαλή μουσική, στο οποίο πήγαινες να χαλαρώσεις, να τσιμπήσεις κάτι από τις ιταλικές λιχουδιές που είχε και να πιείς ένα ποτό. Ουσιαστικά, το Pierro’s ήταν η ‘’προθέρμανση’’ για τη νυχτερινή διασκέδαση της Μυκόνου. Μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του συγκεκριμένου μαγαζιού, έπαιξε και ο ίδιος ο Piero Aversa, αλλά και οι γνωριμίες που είχε με το πρωτοκλασάτο gay κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης, εξαιρετική στις δημόσιες σχέσεις ήταν και η Margot, η γυναίκα του αδελφού μου, Ανδρέα. Ήταν η ψυχή του Pierro’s, διότι είχε στενή φιλία με τους gay και διοργάνωνε όλα τα events που είχαν γίνει must, όπως τα White Nights, αλλά και το Miss Gay». Δύο χρόνια ύστερα από την δημιουργία του μαγαζιού, ο Aversa αποφασίζει να αποχωρήσει από το Pierro’s. «Θεωρώ πως δεν ήταν σύμφωνος με τον αδελφό μου που ήθελε να αλλάξει concept και να το κάνει αμιγώς bar. Όπως και να χει, το αποτέλεσμα έδειξε πως το Pierro’s αγαπήθηκε και έγραψε τη δική του ιστορία στη νυχτερινή διασκέδαση της Μυκόνου», εξηγεί. Από το Pierro’s πέρασαν ονόματα του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς jet set της εποχής. Ωστόσο, όπως θα πει και ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούκος, αρκετές ήταν οι φορές που δεν γίνονταν αντιληπτοί. «Δεν τους έπαιρνες χαμπάρι. Ήταν μέσα στο πλήθος και διασκέδαζαν σχεδόν ινκόγκνιτο. Αυτόν που θυμάμαι συχνά πυκνά στη Μύκονο είναι τον βιομήχανο Δημήτρη Καρέλλα που είχε την κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον. Είχε έντονη προσωπικότητα. Θυμάμαι πως ερχόταν πολύ συχνά στο Pierro’s και παρακολουθούσε τα drag show που έκανε ο Carlos. Επίσης, του άρεσε να πηγαίνει με το σκάφος του σε απομονωμένες παραλίες. Ήταν από τους ωραίους bon viveur της εποχής».
“Εργάστηκα στο εργοστάσιο αλλαντικών του πεθερού μου. Ήταν το πρώτο εργοστάσιο αλλαντικών στο San Francisco. Στην πορεία έγινα επιστάτης στην παραγωγή και έμαθα τη δουλειά”
Ερωτικός μετανάστης στο San Francisco
Το 1978, αποφασίζει να πάει στο San Francisco. Έχει προηγηθεί η γνωριμία του το καλοκαίρι με μια Αμερικανίδα τουρίστρια στο Mykonos Bar. Εκεί ο Δημήτρης Κουτσούκος μαζί με φίλους του, πηγαίνουν τα καλοκαίρια και μαθαίνουν τις τουρίστριες να χορεύουν χασάπικο. Και φυσικά τις φλερτάρουν… «Δυο μήνες ύστερα από τη γνωριμία μας πήγα στην Αμερική, προκειμένου να την επισκεφτώ και να την γνωρίσω καλύτερα. Η Visa που είχα ήταν ανοιχτή μόνο για τρεις μήνες, αλλά τελικά αποφάσισα να μείνω». Ο έρωτας του καλοκαιριού στο Mykonos Bar, ανέτρεψε όλα τα δεδομένα που είχε, μιας και από το νησί έφυγε μόνιμα το 1978 για το San Francisco, όπου δημιούργησε την οικογένειά του και έζησε εκεί για 37 ολόκληρα χρόνια. «Εργάστηκα στο εργοστάσιο αλλαντικών του πεθερού μου. Ήταν το πρώτο εργοστάσιο αλλαντικών στο San Francisco. Στην πορεία έγινα επιστάτης στην παραγωγή και έμαθα τη δουλειά», συμπληρώνει. Από το γάμο του απέκτησε δυο παιδιά και τέσσερα εγγόνια. «Τόσο τα παιδιά, όσο και τα εγγόνια μου εξακολουθούν να μένουν στις ΗΠΑ. Αν εξαιρέσεις τους τελευταίους δύσκολους 15 μήνες με τον κορωνοϊό, προσπαθώ κάθε χρόνο να πηγαίνω στην Αμερική για να βλεπόμαστε», λέει με συγκίνηση. Το 2015 που επέστρεψε μόνιμα στη Μύκονο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει το καλύτερο για το νησί του. «Η Μύκονος δεν είμαι μόνο όμορφη το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα. Το δε highlight του χειμώνα είναι τα πρωινά που θα κατέβουμε για καφέ στο καφενείο του Μπακόγια στο Γιαλό και θα ψωνίσουμε λαχανικά, αλλά και ψάρια από την πάγκα (σ.σ: Έτσι αποκαλούν οι Μυκονιάτες τους μαρμάρινους πάγκους που τοποθετούν τα ψάρια οι ψαράδες). Ειδικά φέτος με την καραντίνα, ασχολήθηκα αρκετά με το σπίτι μου, το μποστάνι μου, το μάζεμα άγριων χόρτων, αλλά και το facebook.
“Η Μύκονος δεν είμαι μόνο όμορφη το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα. Το δε highlight του χειμώνα, είναι τα πρωινά που θα κατέβουμε για καφέ στο καφενείο του Μπακόγια στο Γιαλό”
Δεξιά: Με τον τενόρο Μάριο Φραγκούλη το 2013 σε φιλανθρωπικό event του Elios Charitable Foundation
(Αρχείο Δημήτρη Κουτσούκου)
Μια δυνατή ομάδα στο facebook
Η ιδιωτική ομάδα στο facebook με τίτλο «Παλιά Μύκονος (Old Mykonos)», στην οποία ο Δημήτρης Κουτσούκος είναι διαχειριστής, μετρά πάνω από 17 χιλιάδες μέλη, ενώ στην εν λόγω ομάδα είναι δημοσιευμένες πάρα πολλές φωτογραφίες από την «παλιά» Μύκονο των 50’s, 60’s, 70’s, 80’s. Ένας πραγματικός φωτογραφικός θησαυρός, με δυνατές εικόνες του παρελθόντος. «Η δική μου εμπλοκή με την συγκεκριμένη ομάδα στο facebook ξεκίνησε το 2010, όταν έμενα ακόμα στο San Francisco. Κάποια στιγμή, είδα στο facebook ένα παιδί, τον Θοδωρή Κουσαθανά, να έχει βάλει κάποιες φωτογραφίες στην ομάδα Old Mykonos και κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ να ανεβάζω φωτογραφίες στην ομάδα. Ο Θοδωρής το ξεκίνησε, κάποια στιγμή αποχώρησε και το ανέλαβα εγώ. Πλέον η ομάδα έχει μεγαλώσει πολύ, ενώ το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει είναι σπάνιο και μοναδικό. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι πως η συγκεκριμένη ομάδα έχει δημιουργηθεί καθαρά για να ανεβάζουμε φωτογραφίες από την παλιά Μύκονο και για κανέναν άλλο σκοπό. Γι αυτό και όταν βλέπω να ανεβαίνουν πράγματα και σχόλια που έχουν εμπορικό σκοπό, τα διαγράφω αμέσως». Ποιά είναι άραγε η φωτογραφία που έχει αποσπάσει τα περισσότερα likes μέχρι στιγμής; «Είναι αρκετές, αλλά η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι μια φωτογραφία που έχει τραβηχτεί γύρω στο 1937 από το Καμνάκι και βλέπεις τους Μύλους, την αμμουδιά και τον Γιαλό. Αυτή ήταν μια φανταστική φωτογραφία. Αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα σπάνιες φωτογραφίες που επεξεργάζομαι και πρόκειται να τις δημοσιεύσω σύντομα».