Γιώργος Καφεντζής: «Μόνο αν δείξουμε την αναπηρία μας, ο κόσμος θα καταλάβει τις ανάγκες μας»
Οι πρώτες θέσεις στάθμεσης για τα ΑμεΑ στη Μύκονο είναι γεγονός. Ο Γιώργος Καφεντζής είναι ΑμεΑ και εξηγεί στο Mykonos Post πως αυτές οι θέσεις είναι η αρχή ενός μεγαλόπνοου σχεδίου του δήμου Μυκόνου για τους ανθρώπους με αναπηρία.
-
22.09.2021 Μαρίνος Βυθούλκας
Στην Ελλάδα του 2021, οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, πρέπει να είναι προσβάσιμοι από όλο τον κόσμο, πόσο μάλλον από τα ΑμεΑ. Δεδομένου πως η Μύκονος είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, εδώ και μήνες ο δήμος Μυκόνου έχει βάλει μπροστά τις μηχανές για ένα project που έχει στόχο να κάνει την ζωή των ΑμεΑ πιο εύκολη και πιο ευχάριστη στο νησί. «Η ιδέα ξεκίνησε από τη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά, ώς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Τότε, διαπίστωσα πως ο δήμαρχος είχε την ειλικρινή διάθεση να αλλάξουμε το νησί της Μυκόνου και να γίνει προσβάσιμο στα ΑμεΑ. Με εμπιστεύτηκε. Ως ΑμεΑ, αυτό που του είπα ήταν πως ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν στη Μύκονο είναι να δημιουργηθεί πόσβαση σε κάποια καίρια σημεία του νησιού, με θέσεις ΑμεΑ, ώστε να ξεκινήσει ο κόσμος να μαθαίνει πως η Μύκονος είναι φιλική σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων με αναπηρία», τονίζει στο Mykonos Post.

«Αυτή είναι η αρχή ενός μεγαλόπνοου σχεδίου που έχουμε συζητήσει με τον δήμαρχο για την αλλαγή του νησιού. Μια αλλαγή που θα είναι άκρως φιλική στα ΑμεΑ».
«Αυτή είναι αρχή ενός μεγαλόπνοου σχεδίου»
Ο Γιώργος Καφεντζής, αισθάνεται περήφανος με αυτό το πρώτο βήμα για τα ΑμεΑ στη Μύκονο, καθότι είναι μόνιμος κάτοικος του νησιού και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. «Ουσιαστικά, αυτό το project για τα ΑμεΑ ξεκίνησε εδώ και μήνες, αλλά έπρεπε να κατατεθούν οι μελέτες και να πάρει ο δήμος τις σχετικές εγκρίσεις ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση. Από την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η οριοθέτηση των θέσεων ΑμεΑ στους χώρους που εγκρίθηκαν από τη μελέτη. Θεωρώ πως μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου θα έχουν οριοθετηθεί και οι υπόλοιπες θέσεις στάθμεσης», εξομολογείται στο Mykonos Post και συνεχίζει: «Αυτή είναι η αρχή ενός μεγαλόπνοου σχεδίου που έχουμε συζητήσει με τον δήμαρχο για την αλλαγή του νησιού. Μια αλλαγή που θα είναι άκρως φιλική στα ΑμεΑ. Ενός σχεδίου που ξεκινάει με τις θέσεις ΑμεΑ και δεν ολοκληρώνεται», λέει με συγκίνηση.

«Ξέρεις τι γίνεται; Έβαλα μπροστά τον ευατό μου σε όλο αυτό και έδειξα την αναπηρία μου. Μόνο αν δείξουμε την αναπηρία μας, ο κόσμος θα καταλάβει της ανάγκες μας».
«Στη Μύκονο υπάρχουν αρκετά άτομα με ειδικές ανάγκες»
Πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να σταθμεύουν στις θέσεις ΑμεΑ, αυτοκίνητα στα οποία δεν επιβαίνουν άτομα με ειδικές ανάγκες, άλλα οδηγοί
που αδιαφορούν για τη σήμανση των συγκεκριμένων θέσεων και χωρίς καμία ευαισθησία, καταλαμβάνουν αυτή τη θέση γιατί πολύ απλά δεν βρήκαν parking κάπου αλλού. Στην Μύκονο, άραγε, υπάρχει ευαισθητοποίηση από τους ντόπιους και τους μόνιμους κατοίκους του νησιού για τα ΑμεΑ; «Ο κόσμος χρειάζεται ενημέρωση τόσο για τις θέσεις στάθμευσης, όσο και για τον σεβασμό απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Ο δήμος, αλλά και εμείς οι ίδοι, πρέπει να υπενθυμίζουμε σε όλους το πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε τα ΑμεΑ. Στη Μύκονο υπάρχουν αρκετά άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν είναι μόνο 2-3 άτομα. Πρέπει να υπάρχουν γύρω στα 20 άτομα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα συγκεκριμένα άτομα έχουν όλα κινητική αναπηρία. Ξέρεις τι γίνεται; Έβαλα μπροστά τον ευατό μου σε όλο αυτό και έδειξα την αναπηρία μου. Μόνο αν δείξουμε την αναπηρία μας, ο κόσμος θα καταλάβει της ανάγκες μας», ξεκαθαρίζει.