Παναγιώτης Παπουτσάς: «Το βασικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πως δεν έχουμε πίστα motocross»
Ο Παναγιώτης Παπουτσάς, Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Μοτοσυκλέτας Μυκόνου, περιγράφει στο Mykonos Post πώς ξεκίνησε να ασχολείται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, πώς τελικά τον αγάπησε, αλλά και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ως Σωματείο στη Μύκονο.
-
13.10.2021 Γεωργία Περιμένη
Η αγάπη του για τη μηχανή εκδηλώθηκε από μικρή ηλικία. Πλάϊ σε έμπειρους μηχανόβιους έμαθε τα πρώτα μυστικά και ξεκίνησε να ‘οργώνει’ τους δρόμους. Αργότερα αποφάσισε, μαζί με φίλους με τους οποίους μοιραζόταν την ίδια αγάπη, να δημιουργήσουν ένα Σωματείο στη Μύκονο, στο οποίο θα αναδείξουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και θα προβάλλουν την πιο ασφαλή πλευρά του, με την παιδεία που του αρμόζει. Ο Παναγιώτης Παπουτσάς, Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Μοτοσυκλέτας Μυκόνου μοιράζεται με το Mykonos Post όλα όσα δεν γνωρίζαμε για το συγκεκριμένο Σωματείο του νησιού, που αγαπά το χόμπι της μηχανής και το δείχνει έμπρακτα.

“Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να δίνουμε στους ανθρώπους μια βασική κατεύθυνση, η οποία έχει ως στόχο πάντα την ασφάλειά τους όταν οδηγούν τη μηχανή”
Πώς δημιουργήθηκε το Σωματείο;
Η ιδέα ήταν όλων μας. Ήμασταν φίλοι που ασχολούμασταν χρόνια με το motocross, τρέχαμε σε πανελλήνιους αγώνες και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα Σωματείο. Σκεφτήκαμε πως θέλουμε να δείξουμε αυτό που αγαπούσαμε στον κόσμο, να προβάλλουμε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στο νησί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μέχρι τώρα ξέρει. Να προσεγγίσουμε ακόμη και παιδάκια, ώστε να αποκτήσουν μια άλλη εικόνα για τη μηχανή, να αποκτήσουν παιδεία και να βάζουν πρώτα απ’ όλα την ασφάλειά τους. Μέσα από το άθλημα του motocross να μάθουν να φορούν κράνος και να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε στη συνέχεια να μην γίνεται αυτό που γίνεται τώρα στους δρόμους, δυστυχώς. Αυτός ήταν ο στόχος και το όραμά μας. Επίσης, το κάναμε για εμάς, για να μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει λίγο πιο οργανωμένα, να έχουμε μια δική μας αθλητική εγκατάσταση.

“Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος αγαπά τη μοτοσικλέτα, είναι πάντα καλοδεχούμενος στο Σωματείο. Πρέπει, βέβαια,να τηρεί τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό”
Αυτού του είδους ο αθλητισμός είναι κάτι που μαθαίνεται μέσω εκπαίδευσης ή εμπειρικά;
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ως εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι ένα δύσκολο θέμα και ειδικά όταν ξεκίνησα εγώ. Μέσω της τριβής το μαθαίνεις, γνωρίζεις ανθρώπους, πηγαίνεις σε πολλές διαφορετικές πίστες και το δουλεύεις. Έτσι μαθαίνεται. Υπάρχουν και σχολές, ωστόσο πιο πολύ μαθαίνεις από την τριβή με αυτό. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να δίνουμε στους ανθρώπους μια βασική κατεύθυνση, η οποία έχει ως στόχο πάντα την ασφάλειά τους όταν οδηγούν τη μηχανή.
Εσείς πώς “μυηθήκατε” στο συγκεκριμένο άθλημα;
Όπως πολλά παιδιά, αγαπούσα και εγώ τις μηχανές. Ξεκίνησα από μικρός να ασχολούμαι με μηχανάκια, όχι με τόση ασφάλεια όσο τώρα βέβαια, πήγα κοντά σε άλλους, είδα και έμαθα και σίγα σιγά το αγάπησα και θέλησα να ασχοληθώ πιο σοβαρά με αυτό, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και πάντα με ασφάλεια.
Ποιες είναι ουσιαστικά οι δράσεις του Σωματείου σας;
Κατά βάση οργανώνουμε ορισμένα tour, κάποιες διαδρομές δηλαδή με μηχανάκια δρόμου, τις οποίες κάνουμε όλοι μαζί, ενώ διοργανώνουμε και διάφορα events. Το 2019, είχαμε κάνει ένα μεγάλο event που λεγόταν All Star Game, με όλους τους Έλληνες πρωταθλητές που ήταν πρώτοι στις κατηγορίες του motocross. Ήταν στην ουσία ένα show, καθώς εκείνοι έκαναν διάφορα κόλπα με τις μηχανές και τους αναδείξαμε με αυτό τον τρόπο στον κόσμο. Αναδείξαμε παράλληλα και το νησί μας, καθώς στο πλαίσιο του event κάναμε και μοτο-βόλτα, όπου είχαμε επισκέπτες και από άλλα μέρη. Αυτό το διάστημα βέβαια μας περιόρισε αρκετά ο κορονοϊός και δεν έχουμε κάνει πολλά πράγματα σε αυτό το κομμάτι.
Πώς μπορεί κανείς να συμμετάσχει στα tours που διοργανώνετε;
Το ανακοινώνουμε μέσω της σελίδας μας στο Facebook και εκεί μπορεί να το δει κανείς ώστε να συμμετέχει στη μοτο-βόλτα μας, είτε σε άλλα μέρη είτε εντός της Μυκόνου.

“Το βασικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε πίστα. Το μέρος όπου κάναμε προπονήσεις δεν υπάρχει πια και ψάχνουμε άλλο οικόπεδο για να δημιουργήσουμε πίστα”
Επομένως, πως μπορεί να γίνει κάποιος μέλος του Σωματείου σας;
Για να είναι κανείς μέλος πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μας, να κάνει εγγραφή και να πληρώνει μια ετήσια συνδρομή. Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος αγαπά τη μοτοσικλέτα, είναι πάντα καλοδεχούμενος στο Σωματείο. Πρέπει, βέβαια,να τηρεί τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Πόσα μέλη απαριθμεί το Σωματείο αυτή τη στιγμή; Είναι σταθερά ή έρχονται συνεχώς καινούργια;
Ως επί το πλείστον είμαστε σταθεροί. Δεν είναι εύκολο να έρχονται καινούργια μέλη γιατί έχουμε αρκετό ενδιαφέρον αλλά είναι κάτι που θέλει πολύ χρόνο, δεν έχουμε υποδομές και όσο περνά ο χρόνος γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Σαν μέλη είναι γύρω στα 60 συνολικά. Πολλοί, όμως, “χάνονται” με τον καιρό.

“Έχουμε έναν αθλητή στη Μύκονο, ο οποίος είναι 14 χρονών και έχει τρέξει σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιταλίας, λέγεται Δημήτρης Γανωτής. Ο πατέρας του, Παναγιώτης Γανωτής, ο Πρόεδρός μας, έχει βγει επίσης πρωταθλητής”
Στήριξη από τους φορείς του νησιού υπάρχει προς το μέρος σας;
Το βασικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε πίστα. Το μέρος όπου κάναμε προπονήσεις δεν υπάρχει πια και ψάχνουμε άλλο οικόπεδο για να δημιουργήσουμε πίστα. Η προηγούμενή μας πίστα ήταν στα παλιά μεταλλεία και ήταν ένας χώρος στον οποίο οι ‘μηχανόβιοι’ πήγαιναν από πάρα πολύ παλιά, ήδη από τη δεκαετία του ’80, καθώς το έδαφός του βοηθούσε το άθλημα, με αρκετό χώμα και χωρίς πάρα πολλές πέτρες. Για διάφορους λόγους δεν την έχουμε πια αυτή την πίστα και προς το παρόν δεν μπορούμε να βρούμε άλλη. Σε αυτό η αλήθεια είναι ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια λύση. Στο event που κάναμε είχαμε μια στήριξη από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο η πίστα είναι βασικό πρόβλημα. Έχουμε αθλητές στο σύλλογό μας που έχουν λάβει διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα motocross, ειδικά για το μέγεθος του συλλόγου, που είναι σχετικά μικρό. Έχουμε έναν αθλητή στη Μύκονο, ο οποίος είναι 14 χρονών και έχει τρέξει σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιταλίας λέγεται Δημήτρης Γανωτής. Ο πατέρας του, Παναγιώτης Γανωτής, ο Πρόεδρός μας, έχει βγει επίσης Πρωταθλητής στα 65 και έχουμε και άλλους αθλητές, όπως ο Ανδρέας Ανδρέου, ο οποίος έχει βγει πρωταθλητής στα 125 και στα 250 στο motocross.
Οι κάτοικοι του νησιού σας στηρίζουν στο έργο σας;
Ναι, οι κάτοικοι μας στηρίζουν, έρχονται στα πάρτι μας, όταν κάνουμε και περνάμε καλά.
Το διάστημα της πανδημίας πώς σας επηρέασε;
Μας επηρέασε κατά κύριο λόγο όσον αφορά τα events. Το All Star Game, για παράδειγμα, ενώ θέλαμε να το καθιερώσουμε ως θεσμό στη Μύκονο, να το κάνουμε δηλαδή μια φορά το χρόνο, λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε.

Μελλοντικά τι δράσεις σκέφτεστε να κάνετε σαν Σωματείο;
Επειδή η κατάσταση είναι έτσι, και λόγω της απουσίας πίστας αλλά και λόγω πανδημίας, δεν μας επιτρέπεται προς το παρόν να προγραμματίσουμε πράγματα. Επίσης, δεν μπορείς εύκολα να ζητήσεις χορηγίες, που είναι απαραίτητες για τα events. Ο κόσμος των επιχειρήσεων δεν έχει δουλέψει το τελευταίο διάστημα και έχει πληγεί πάρα πολύ, οπότε δεν μπορείς εύκολα να τους ζητήσεις και χορηγίες για το άθλημα. Είναι αρκετά δύσκολο. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα!