Τάσος Κοντοκώστας: Η Μύκονος μέσα από τον φακό του φωτορεπόρτερ
Η φωτογραφική του μηχανή τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αιχμαλωτήσει στο φακό της από την Άννα Βέλτσου και τον Billy Bo, μέχρι την Catherine Jeta Jones και τον Michael Douglas. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς φωτορεπόρτερ της Μυκόνου, ανοίγει τα χαρτιά του για πρώτη φορά στο Mykonos Post.
-
22.07.2021 Μαρίνος Βυθούλκας
Από το 2001, που επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι την Μύκονο, τον θυμάμαι σχεδόν πάντα να βρίσκεται σε μια εγρήγορση. Είτε ως ετοιμοπόλεμος καμικάζι πάνω στο σκουτεράκι του, να τρέχει με τη φωτογραφική μηχανή κρεμασμένη στο λαιμό για το αποκλειστικό, είτε να κόβει βόλτες στα Ματογιάννια και να καραδοκεί για το πολυπόθητο κλικ-υπερπαραγωγή. Και όλα αυτά, φορώντας το αγαπημένο του αξεσουάρ, που δεν είναι άλλο από μια μπαντάνα στο κεφάλι. Για τους περισσότερους, θωρείται κάπως παράξενος τύπος. Για εκείνους, όμως, που τον γωρίζουν καλά, λένε πως ο Τάσος έχει ψυχή μικρού παιδιού. Ένα παιδί που ξεκίνησε να πηγαίνει διακοπές στην Μύκονο την δεκαετία του 1970. «Ήμουν 16 ετών όταν πήγα πρώτη φορά διακοπές στη Μύκονο. Ήταν το νησί της ελευθερίας, με τους ντόπιους να κυκλοφορούν με τα γαϊδουράκια τους. Τα πράγματα τότε ήταν απλά και ταπεινά. Υπήρχε μια μαγεία και μια απίστευτη ενέργεια. Τα μέρη που μου άρεσαν πάρα πολύ ήταν η Παράγκα και το Paradise. Σκέψου πως ερχόμασταν από τον Πειραιά με τα sleeping bag μας. Το ξενοδοχείο μας ήταν οι παραλίες και η θέα μας τα αστέρια. Ακόμα και τα βράδια που πηγαίναμε στη Χώρα, είχαμε μαζί τα sleeping bag και ύστερα από τα μπαράκια, πηγαίναμε στην παραλία δίπλα από το Remezzo και κοιμόμασταν», εξηγεί.
“Υπήρξαν περίοδοι που έβγαζα φωτογραφίες ακόμα και τους τουρίστες με τα περιστέρια στην πλατεία Συντάγματος. Ποτέ δεν ντράπηκα τη δουλειά. Ίσα ίσα, έχω κάνει τα πάντα”

«Από τις πρώτες γυναίκες που φωτογράφησα στη Μύκονο ήταν η Άννα Βέλτσου»
Αυτή η μοναδική αύρα της Μυκόνου, σε συνδυασμό με τον αέρα της ελευθερίας που απέπνεε σε όλους τους τομείς, ήταν στοιχεία που τον έκαναν να την αγαπήσει και να μην τη βγάλει από το μυαλό του. Κάποια στιγμή, έφυγε στην Ιταλία, όπου και σπούδασε φωτογραφία. «Ήταν ωραία εκείνα τα χρόνια. Ύστερα από τις σπουδές μου, εργάστηκα στο Mercato Centrale της Φλωρεντίας και κάποια στιγμή έφτιαξα και το δικό μου στούντιο εκεί, όπου ασχολήθηκα αρκετά με τις μαυρόασπρες φωτογραφίες. Έμεινα για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά τα καλοκαίρια πάντα επέστρεφα στην Ελλάδα. Υπήρξαν περίοδοι που έβγαζα φωτογραφίες ακόμα και τους τουρίστες με τα περιστέρια στην πλατεία Συντάγματος. Ποτέ δεν ντράπηκα τη δουλειά. Ίσα ίσα, έχω κάνει τα πάντα», λέει με ειλικρίνεια. Στην Μύκονο ξεκίνησε να ασχολείται σε επαγγελματικό επίπεδο με την φωτογραφία, το 1990. «Όλα έγιναν πολύ φυσικά και αυθόρμητα. Σιγά σιγά, ήρθε και το φωτορεπορτάζ. Από τις πρώτες γυναίκες που φωτογράφησα εκείνη την εποχή ήταν η Άννα Βέλτσου, αλλά και ο σχεδιαστής Gianfranco Ferre. Οι συγκεκριμένες λήψεις έγιναν στο Pierro’s bar του Ανδρέα Κουτσούκου, αλλά και στο Remezzo του συγχωρεμένου του Μάκη Ζουγανέλη. Οι celebrities της δεκαετίας του 1990 ήταν εντελώς διαφορετικοί από τους σημερινούς, με την έννοια πως τότε δεν υπήρχαν social media. Τότε έβγαζα μια φωτογραφία τον επιχειρηματία Δημήτρη Καρέλλα της κλωστουφαντουργίας ΑΙΓΑΙΟΝ και γινόταν ανάρπαστη. Όπως επίσης και με τους σχεδιαστές Thierry Mugler και Jean Paul Gaultier. Άλλος ένας έλληνας σχεδιαστής που εκτιμώ είναι ο Νίκος Αποστολόπουλος. Έχουμε κάνει πολλές δουλειές μαζί», εξομολογείται.
“Με τον Μάκη Τσέλιο και τον Bolly Bo, ήμασταν φίλοι. Συναντιόμασταν τα βράδια στο Pierro’s με τα παρεό και διασκεδάζαμε μαζί”


«Κάθε βράδυ στη Μύκονο ήταν μια γιορτή»
Από εκείνα τα πρώτα φωτορεπορτάζ του Τάσου, έχουν περάσει τριάντα χρόνια. Από τα φιλμ και τα σλάιντ, περάσαμε σε μια ψηφιακή εποχή, με την φωτογραφία να εξελίσσεται, όπως όλα τα πράγματα στην ζωή μας. «Όλα αλλάζουν και εξελίσσονται, αρκεί να μην χαθεί η αισθητική. Όσον αφορά τα ελληνικά μας νησιά και στην προκειμένη περίπτωση τη Μύκονο, θεωρώ πως πρέπει να διατηρηθεί μια αυθεντικότητα και ένας ρετρό χαρακτήρας, ώστε να μην βιομηχανοποιηθεί αυτός ο πανέμορφος κυκλαδίτικος προορισμός. Βλέπεις ότι ακόμα και η αρχιτεκτονική αλλάζει. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός στο παρελθόν, ειδικά όσον αφορά τις βίλες και την αρχιτεκτονική τους. Και αυτό θα το διαπίστωνες, αν έβλεπες τις βίλες του Καρέλλα, του Μάκη Τσέλιου, αλλά και του Περικλή Παναγόπουλου». Ο Τάσος Κοντοκώστας ήταν περισσότερο φίλος, παρά φωτογράφος για τους έλληνες σχεδιαστές. «Με τον Μάκη Τσέλιο και τον Bolly Bo, ήμασταν φίλοι. Συναντιόμασταν τα βράδια στο Pierro’s με τα παρεό και διασκεδάζαμε μαζί. Κάθε βράδυ στη Μύκονο ήταν μια γιορτή», λέει χαρακτηριστικά. Ο Τάσος έκανε πάντα παρέα με τους Έλληνες σχεδιαστές. «Εκτιμώ τον Νίκο Αποστολόπουλο, καθώς είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους σχεδιαστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για χρόνια είχε τα δικά του καταστήματα στην Ελλάδα, το εξωτερικό, αλλά και στη Μύκονο. Μια χρονιά, είχε φέρει και το διάσημο μοντέλο Marcus Schenkenberg, την Φιλίππα Μάθιους, την Βίκυ Κουλιανού και είχαμε κάνει μια εξαιρετική φωτογράφηση στην Παραπορτιανή. Επίσης, ο Λάκης Γαβαλάς είναι πολύ καλός μου φίλος και ο μόνος παντελονάτος που έχω γνωρίσει στη νύχτα. Ο Λάκης είναι μάγκας και πάνω από όλα άνθρωπος. Ανέκαθεν, είχαμε μια σχέση ανθρώπινη και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Από τον Λάκη γνώρισα και τους Dsquared. Μάλιστα, σε ένα από τα πάρτυ του Λάκη, τους είχα βγάλει φωτογραφίες, τις οποίες με παρακάλεσαν να μη δώσω πουθενά. Και όντως, δεν τις έδωσα. Την επόμενη χρονιά, που συναντηθήκαμε και πάλι στο πάρτι, με ευχαρίστησαν για τη στάση μου».
“O Λάκης Γαβαλάς είναι πολύ καλός μου φίλος και ο μόνος παντελονάτος που έχω γνωρίσει στη νύχτα. Ο Λάκης είναι μάγκας και πάνω από όλα άνθρωπος”


«Κάποια στιγμή ο Michael Douglas και η Catherine Jeta Jones, πόζαραν στο φακό μου»
Το καλοκαίρι του 2011 κατέφθασε στη Μύκονο από την Αμερική το ζεύγος Michael Douglas και Catherine Jeta Jones. Ο Τάσος φυσικά βρισκόταν στο νησί. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους που έδωσε τα συγκεκριμένα clicks στα media. «Τους είχα βγάλει πολύ ωραίες φωτογραφίες μέσα σε ένα σκάφος στην Ψαρού. Τους γνώρισα. Την δεύτερη φορά που πήγα στην Ψαρού, την είχα βγάλει μια δυο φωτογραφίες με το παιδί τους. Κάποια στιγμή, η Catherine Jeta Jones με πλησίασε και μου ζήτησε ευγενικά να μην την βγάλω με το παιδί. Εγώ, την καλωσόρισα και πράγματι σεβάστηκα την επιθυμία της. Αμέσως, είδα πως τόσο η Jones όσο και ο Douglas, άλλαξαν εντελώς συμπεριφορά απέναντί μου. Μάλιστα, κάποια στιγμή, πόζαραν στο φακό μου και λίγο πριν αποχωρήσουν από το Nammos, ήρθαν, μιλήσαμε και με ευχαρίστησαν για την διακριτικότητα που έδειξα, ύστερα από από αυτά που μου είπε η διάσημη ηθοποιός. Γενικά, οι ξένοι celebrities, έχουν μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στους paparazzi, σε σχέση με τους Έλληνες. Επίσης, πολύ ωραίος τύπος είναι ο Jean Paul Gaultier. Πολύ ευγενικός άνθρωπος, περιβόλι», περιγράφει.
“Κάποια στιγμή, η Catherine Jeta Jones με πλησίασε και μου ζήτησε ευγενικά να μην την βγάλω με το παιδί. Εγώ, την καλωσόρισα και πράγματι σεβάστηκα την επιθυμία της”


Ο Τάσος εξακολουθεί να εργάζεται στη Μύκονο, αλλά με τους δικούς του πιο χαλαρούς ρυθμούς, σε σχέση με την τρέλα του νησιού. «Η Μύκονος έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και εξελίσσεται συνέχεια. Τρέχει, με γοργούς ρυθμούς. Από την άλλη, εγώ εξακολουθώ να βλέπω τα πράγματα με μια διαφορετική οπτική: Πιο ανθρώπινη, πιο απλή και πιο ταπεινή. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Μύκονος εξακολουθεί να είναι το νησί της ελευθερίας και έχει αυτή την άυρα που σε βοηθάει να βρίσκεις πολλούς και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Προσωπικά, εξακολουθώ να την αγαπώ με την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος της πρώτης φοράς».